Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Στα... δίχτυα Βουρλιώτη απάτη με "Καρουζέλ" και μαύρο χρήμα


Ενα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο του τεχνολογικού εξοπλισμού εμπλέκεται σε σκάνδαλο "μαύρου χρήματος".

Στην υπόθεση, που αφορά απάτη σε βάρος της Ευρωπαικής Ενωσης και αποκαλύφτηκε από την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, εμπλέκονται 25 πρόσωπα και 14 εταιρίες.


Με διάταξη του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Χαράλαμπου Βουρλιώτη, που αποκάλυψε το σκάνδαλο, δεσμεύτηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων, τραπεζικοί λογαριασμοί και ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτήδειοι είχαν συστήσει δίκτυο εταιριών στην Ελλάδα και σε χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης και με τη μέθοδο "Καρουζέλ" κατάφεραν να εισπράξουν, με εικονικά τιμολόγια και εικονικές συναλλαγές ΦΠΑ 31,5 εκατομύρια ευρώ!

Στο δίκτυο εμπλέκονταν 14 εταιρίες - σφραγίδες, που εμφανίζονταν να πουλάνε η μία στην άλλη τεχνολογικό εξοπλισμό εταιρίας, η οποία διαθέτει πολύ ισχυρό brand name.

Τα προιόντα εισάγονταν χωρίς ΦΠΑ από προμηθευτή (την αποκαλούμενη εταιρεία-όχημα), σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Οι ιδιοκτήτες των εταιριών δεν κατέβαλαν τον ΦΠΑ, ενώ τον χρέωναν στην επόμενη εταιρία - αγοραστή, που έκανε το ίδιο στην επόμενη.

Στη συνέχεια ζητούσαν επιστροφή ΦΠΑ από χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης, όπου έκαναν τις εικονικές πωλήσεις, με αποτέλεσμα να εισπράττουν ΦΠΑ, για αγοραπωλησίες που στην πραγματικότητα δεν έκαναν, αφού οι εταιρίες ήταν - σφραγίδες.

Η Αρχή Ξεπλύματος διαβίβασε τη δικογραφία στην Ευρωπαική Εισαγγελία, για την άσκηση ποινικής δίωξης.