Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Γ.Στουρνάρας: «Δεν μπορώ να πω για παρέμβαση του Νίκου Παπά στην Τράπεζα Αττικής, για τα δάνεια σε Καλογρίτσα»


"Δεν μπορώ να πω για παρέμβαση του Νίκου Παπά στην Τράπεζα Αττικής, για τα δάνεια σε Καλογρίτσα"!

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην κατάθεση του στο Ειδικό Δικαστήριο ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, που κατέθεσε μάρτυρας στη δίκη του πρώην Υπουργού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παπα, με συγκατηγορούμενο τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, για τις τηλεοπτικές άδεις του 2016.

Τα λόγια του κ. Στουρνάρα ήταν απάντηση στον εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Νίκου Παπά Βαγγέλη Γεωργακόπουλο, που ρώτησε:

Συνήγορος: Υπέπεσε στην αντίληψή σας παρέμβαση ή υποψία παρέμβασης από τον Νίκο Παππά στην Τράπεζα Αττικής για τα δάνεια σε Καλογρίτσα;

Στην κατάθεση του ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε λεπτομερώς στα δάνεια του Χρήστου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής, στις προσπάθειες της Τράπεζας της Ελλάδος να τεθεί διοίκηση στην εν Τράπεζα, ενώ ανέφερε ότι, «ξηλώθηκε», διοίκηση που τοποθετήθηκε από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Αναφέρθηκα στο πόρισμα της ΤτΕ για ορισμένες ασυνήθιστες πρακτικές σε σχέση με την τράπεζα Αττικής και όχι συγκεκριμένα με τον κ. Καλογρίτσα».

Eνώ σε ερώτηση, εαν ευθύνονται τα δάνεια στην Τοξότης (εταιρία Καλογριτσα), απάντησε:

Στουρνάρας: Δεδομένου ότι τα δάνεια είχαν γίνει μη εξυπηρετούμενα συνέβαλαν και αυτά, αλλά όχι μόνο αυτά. Η πολύπαθη αυτή τράπεζα είχε προβλήματα που προερχόταν από το δημόσιο χαρακτήρα της. Έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί. Στη συνέχεια είδαμε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος. Προέκυψαν πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι δύσκολο να πει κάποιος εαν σκοπίμως δόθηκαν δάνεια που δε μπορούσαν να εξυπηρετηθούν».

Πρόεδρος: Πως δικαιολογείτε το γεγονός ότι μέχρι τα τέλη του 2014 είχε πιστωτικό όριο 47εκ ευρώ και το επόμενο 1,5 έτος υπερδιπλασιάστηκε; Έρχεται ένας σημαντικός πελάτης μιας τράπεζας και ζητά να δανειοδοτηθεί με 15 εκ ευρώ. Η τράπεζα δεν πρέπει να ζητήσει και να ελέγξει γιατί συζητείται η δανειοδότηση;

Στουρνάρας: Θα ήταν τραγικό λάθος, αν η τράπεζα δεν προέβαινε στον έλεγχο που μόλις είπατε.

Προεδρος: ξέρετε αν ο όμιλος Καλογριτσα μετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας με Δανειοδοτήσεις;

Μάρτυρας: Ενδεχομένως. Ανακαλύψαμε τέτοιες πρακτικές της τράπεζας. Τότε δεν ήταν… ποινικό, σήμερα απαγορεύεται ρητά.

Σε άλλο σημείο είπε:

Προεδρος: Πότε έγινε η συνάντηση σας με τον κ. Καλογρίτσα και τον Πανταλάκη (της Τράπεζας Αττικής).

Στουρνάρας: Στις 3 Μαρτίου 2017

Πρόεδρος: Γιατί έγινε;

Στουρνάρας: Όταν ανέλαβε ο κ. Παντελακης, είδε τα μεγάλα ανοίγματα της τράπεζας και μου ζήτησε να δω Καλογρίτσα και υιό, για να μας πουν πως θα καλύψουν ανοίγματα. Όταν ο πελάτης έχει τέτοιο άνοιγμα και παίρνει έργα, προσπαθείς να κάνεις ρυθμισεις.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε επίσης ότι, δεν γνωρίζει εάν έχει είχε κατατεθεί αίτηση πτωχευσεως Καλογρίτσα.

Μαντζουράνης (συνήγορος υπεράσπισης Νίκου Παπά): Είπατε ότι έχουν δοθεί σε σερβισερς. Πόσα από τα 108 εκατομμύρια πουλήθηκαν στους σερβισερς; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

Στουρνάρας: Eίναι ακόμα εκεί. Δεν ξέρω αν έχει γίνει κούρεμα.

Μαντζουράνης: Τι σας ζήτησε ο Καλογρίτσας;

Στουρνάρας: Δεν ζήτησε. Μας ενημέρωσε

Μαντζουράνης: Τον ξέρατε τον κ. Καλογρίτσα?

Στουρνάρας: Κοινωνικά. Για πολλά χρόνια.

Πεδίο αντιπαράθεσης έγινε στο Ειδικό Δικαστήριο ένα sms, που εμφάνισαν οι συνήγοροι του Χρήστου Καλογρίτσα και υποστήριξαν ότι, εστάλη στον κατηγορούμενο επιχειρηματία από τον συγκατηγορούμενο του πρώην Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παπά.

Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Νίκου Παππά, Γιάννης Ματζουράνης το χαρακτήρισε "συνέχεια από τα παραμύθια της κυρίας Ευθαλίας" (σ.σ της ιδιαιτέρας γραμματέα Καλογρίτσα), ενώ τόνισε ότι, έχει "μηδαμινή αποδεικτική αξία".


Στο ηλεκτρονικό μήνυμα (sms), που κατέθεσαν στο δικαστήριο οι συνήγοροι του επιχειρηματία Ανδρέας Λοβέρδος και Αγγελος Καραχάλιος, ο Νίκος Παππάς φέρεται να ενημερώνει τον Χρήστο Καλογρίτσα, καταγράφοντας ποσοστά επιχειρηματιών για τη δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού μετά το διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών.

Οι συνήγοροι του κ. Καλογρίτσα υποστήριξαν ότι, αυτό αποδεικνύει τη σύμπραξη του πρώην υπουργού Επικρατείας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον δικαζόμενο επιχειρηματία, αλλά και τις σχέσεις του με τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου.

«Είναι ένα καινούργιο sms που εστάλη στις 15/9/2016. Σε αυτό το sms αναφέρεται το όνομα του Αρτεμη Αρτεμίου, με την κωδική ονομασία Α2, του ανθρώπου στον οποιο αναφέρθηκε η γραμματέας του κ. Καλογρίτσα Ευθαλία Διαμαντή. Το sms αυτό είναι σημαντικό στοιχείο και προέρχεται από το Νίκο Παππά.


Στη διακοπή του δικαστηρίου οι συνήγοροι και των δύο πλευρών διασταύρωσαν τα... ξίφη με ανταλλαγή δηλώσεων στους δημοσιογράφους.


Είπαν:

Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος (δικηγόροι Καλογρίτσα)


"Ο Χρήστος Καλογρίτσας ούτε τότε είχε πτωχεύσει ,ούτε τώρα έχει πτωχεύσει, δίνει μάχη επιβίωσης. Μπροστά μου αρνήθηκε το πτωχευτικό τέχνασμα που του εισηγήθηκαν ορισμένοι . Ορισμένοι εκ των συνηγόρων Παππά συνήγοροι τον χαρακτήρισαν με ανοίκειο τρόπο και οδήγησαν αρκετούς μετόχους του πολιτικού διαλόγου μέσω των ΜΜΕ να λένε ψέματα . Η περίπτωση του κατηγορουμένου υπουργού δεν διασώζεται με τέτοια ψεύδη ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι όρθιος και δίνει μάχη ,τη μάχη της ζωής του. Είναι θύμα εξαπάτησης. Κλείνοντας σε σχέση με το SMS , που σήμερα κατατέθηκε για πρώτη φορά αποδεικνύει με τρόπο απόλυτο ότι ο πρώην υπουργός επικρατείας παραβίασε τα καθήκοντα του , δηλαδή παραβίασε το νόμο και το Σύνταγμα

Γ. Μαντζουρανης : Το sms που οψίμως παρουσιάστηκε σήμερα από υπεράσπιση Καλογρίτσα έχει μηδαμινή αποδεικτική αξία και δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες για τη γνησιότητα όλων των μηνυμάτων που χρησιμοποίησε και θα χρησιμοποιήσει ο Καλογρίτσας. Και αυτό γιατί από μία απλή ανάγνωση του νόμου Παππά αναμφισβήτητα προκύπτει ΄ότι κανένας Α2 δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με νόμιμη τηλεοπτική άδεια γιατί υπήρχε ρητή και κατηγορηματική υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι του ποσοστού του 1%. Αρα, το συγκεκριμένο sms αποτελεί συνέχεια από τα παραμύθια της κυρίας Ευθαλίας".

Το δικαστήριο, πριν την έναρξη της κατάθεσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ανακοίνωσε πως οι επιχειρηματίες, αδελφοί Χούρι δεν θα προσέλθουν καθώς ο Φουαντ Χούρι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ ο Σαμερ Χούρι, βρίσκεται εκτός Ελλάδος, μεταξύ Αγγλίας και Ελβετίας και δεν μπορεί να έρθει.