Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Στο εδώλιο για την κλοπή του αιώνα!


Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να καθίσει σήμερα ο 50χρονος ελαιοχρωματιστής, Γιώργος Σαρματζόπουλος, ο οποίος κατηγορείται για την μυθιστορηματική κλοπή του πίνακα "Γυναικείο Κεφάλι" του Πάμπλο Πικάσο, από την Εθνική Πινακοθήκη, το 2012, αφού κατάφερε να σπάσει όλα τα συστήματα ασφαλείας.

Ο 50χρονος κατηγορούμενος κατάφερε να κλέψει τον πίνακα Πικάσο αμύθητης αξίας, που ήταν αναφορά του μεγάλου καλλιτέχνη στη μούσα του Ντόρα Μάαρ, ενώ επί 10 χρόνια παρέμενε ασύλληπτος, έχοντας παράλληλα στην κατοχή του το έργο «Μύλος» του Μοντριάν και ένα σχέδιο του Μονκάλβο.

Τα δύο πρώτα έργα τα επέστρεψε, όταν παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές, ενώ το τρίτο υποστήριξε ότι καταστράφηκε.

Ο κατηγορούμενος αποφυλακίστηκε στις 12 Αυγούστου 2022, ενώ του επιβλήθηκε ήταν να φορά «βραχιολάκι».

Ο Γιώργος Σαρματζόπουλος είχε μιλήσει για την κλοπή και για τη μεταμέλεια του.

«Ό, τι συνέβη έγινε από την αγάπη μου στην τέχνη. Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να κάνει στη ζωή του κάποιο λάθος. Ήμουν ήδη συλλέκτης μία μικρής συλλογής από διάφορους Έλληνες καλλιτέχνες και ήθελα να εμπλουτίσω αυτή τη συλλογή με κάποια έργα φημισμένων ζωγράφων. Τα δέκα χρόνια αυτά είχαν περάσει πάρα πολλές φορές σκέψεις να επιστραφούν τα έργα, αλλά λόγω της οικογενειακής μου κατάστασης και της ηλικίας των παιδιών μου δεν επέστρεφα τα έργα", είχε πει μεταξύ άλλων, λίγο πριν αποφυλακιστεί.