Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Μαντζουράνης: Πλαστά τα sms που φέρονται να αντάλλαξαν Παππάς - Καλογρίτσας!


"Μαιμού" ήταν τα sms, που φέρονται να έχουν ανταλλάξει ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππας, που δικάζονται στο Ειδικό Δικαστήριο, για την υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες του 2016!

Αυτό υποστήριξε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην υπουργού Γιάννης Ματζουράνης, που έφερε στο δικαστήριο πραγματογνωμοσύνη ιδιώτη πραγματογνώμονα, με την οποία αμφισβητείται η γνησιότητα των SMS, που φέρονται να έχουν ανταλλάξει ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππας.

Η εξέλιξη αυτή, που ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε αναβολή τη δίκη, όπως ζήτησε ο κ. Ματζουράνης, έρχεται σε μία από τις πιό νοσηρές στιγμές της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, που προσπαθεί τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών.

Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη, που έφερε στο δικαστήριο ο συνήγορος του κ. Παπά αμφισβητείται η γνησιότητα των SMS, που φέρονται να έχουν ανταλλάξει ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππας.

Σε ένα από αυτά, ο Νίκος Παππάς φέρεται να ενημερώνει τον Χρήστο Καλογρίτσα, καταγράφοντας ποσοστά επιχειρηματιών για τη δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού μετά το διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών.

O κ. Μαντζουράνης κατέθεσε ένσταση πλαστότητας, ενώ απευθυνόμενος στο δικαστήριο τόνισε:

«Η δική μας θέση δεν είναι η αναβολή, αλλά να προκαλέσουμε παρεμπίπτουσα απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Εάν Το Δικαστήριο σας δεχτεί ότι υπάρχον ενδείξεις πλαστογραφίας τότε θα πρέπει να αναβάλλει. Η πρόθεση μας είναι να κρίνει το Δικαστήριο αν είναι αναγκαίο ή όχι να έχουμε μια αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πλαστογραφίας και να απαντά στα επιχειρήματα ενός ειδικού πραγματογνώμονα».

Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη, την οποία διενήργησε γραφολόγος, που, όπως είπε ο κ. Ματζουράνης, υπηρετούσε επί 30 χρόνια στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ, αμφισβητείται η γνησιότητα των έξι SMS,τα οποία προσκόμισε η πλευρά Καλογρίτσα.

Μάλιστα ο συνήγορος του κ. Παπά, Γιάννης Μαντζουράνης κατέθεσε ένσταση με την οποία «προσβάλλει» τα μηνύματα ως «μη γνήσια, πλαστά και παραποιημένα».

Πιο αναλυτικά ο Γιάννης Μαντζουράνης κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο πραγματογνωμοσύνη επι των έξι συνολικά SMS τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά την προανακριτική διαδικασία, μεταξύ αυτών και το SMS, που κατέθεσε την περασμένη βδομάδα στο δικαστήριο ο εκ των συνηγόρων του κ. Καλογρίτσα Ανδρέας Λοβέρδος.

Πρόκειται για το SMS του οποίου τη γνησιότητα είχαν αμφισβητήσει από την πρώτη στιγμή οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Παππά, αλλά κατά τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα είχε στείλει ο πρώην υπουργός στον επιχειρηματία το 2016, όπου καταγράφονταν ποσοστά επιχειρηματιών για τη δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού μετά το διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών.

Ο κ. Μαντζουράνης ανέγνωσε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου αποσπάσματα της πραγματογνωμοσύνης, σύμφωνα με την οποία «από την εξέταση και τον έλεγχο των έξι φωτοτυπιών τα οποία εμφανίζονται ως εκτυπώσεις μηνυμάτων από κινητό τηλέφωνο διαπιστώνονται μία σειρά από συμπεράσματα».

Συγκεκριμένα «τα έξι έγγραφα εμφανίζουν διαφορετική εικόνα», «η ποιότητα αναπαραγωγής ποικίλει» ενώ εντοπίζονται σημεία αλλοίωσης και απόσβεσης στον αποστολέα των μηνυμάτων», καθώς και «πιθανές αποσβέσεις».

Επίσης σύμφωνα με όσα ανεγνώσθησαν, στην πραγματογνωμοσύνη εντοπίζεται «σημείο πιθανής ψηφιακής παρέμβασης και ειδικότερα στο σημείο με τα υποτιθέμενα ποσοστό του SMS, εντοπίζονται ευρήματα κώδικα αναγνώρισης που αποδεικνύουν ότι το εξετασθέν έγγραφο αποδεικνύει φωτογραφικό αντίγραφο άλλης γενιάς που εκτυπώθηκε από εκτυπωτή με λέιζερ».

Όπως ανέφερε ο Γ. Μαντζουράνης διαβάζοντας την πραγματογνωμοσύνη «τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την παρέμβαση και αλλοίωση περιεχομένου, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο επέμβασης, αλλοίωσης ή εξ ολοκλήρου κατασκευής του εγγράφου. Και τα έξι υπό έλεγχο έγγραφα μπορούν να κατασκευαστούν εξ ολοκλήρου, συμπληρώνοντας κείμενο ως μηνύματα χωρίς αυτά να έχουν ποτέ αποσταλεί. Επίσης τα υπό έλεγχο έγγραφα μπορεί να αποτελούν προϊόν φωτομεταφοράς, μία συνήθης μέθοδος πλαστογραφίας»»

Στη συνέχεια ο Γιάννης Μαντζουράνης διάβασε τα συμπεράσματα της έκθεσης.

Σύμφωνα με αυτή, «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο αποδεικτικό μέσο το οποίο να συνδέει την εκτύπωση με τη φερόμενη προέλευση δηλαδή το κινητό τηλέφωνο, ενώ είναι δυνατή η κατασκευή τέτοιων μηνυμάτων χωρίς τη συμμετοχή της παραγωγής στην πηγή τους και επομένως δεν μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα εάν αποτελούν εκτυπώσεις μηνυμάτων μεταξύ των κινητών τηλεφώνων».

Επίσης από το πρώτο από τα εξετασθέντα έγγραφα «απουσιάζουν τμήματα», το τέταρτο έγγραφο εμφανίζει «σημεία αλλοίωσης στο σημείο του αποστολέα μηνυμάτων ενώ δεν φαίνεται και η ώρα αποστολής των μηνυμάτων». Επίσης δύο από τα έξι έγγραφα «εμφανίζουν αλλοιώσεις του περιεχομένου τους», ενώ όπως επισημάνθηκε με βάση και την έκθεση του πραγματογνώμονα «δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε κρίση σχετικά με τη γνησιότητά της».

«Οποιαδήποτε εκτύπωση μπορεί να εμφανιστεί ως οιωνεί εκτύπωση συνομιλίας μεταξύ δύο προσώπων. Δεν μπορεί να αποκλειστει με βεβαιότητα η παρέμβαση στο περιεχόμενο» υπογράμμισε ο συνήγορος του κ. Παπά και συμπλήρωσε:

«Η δική μας θέση δεν είναι η αναβολή, αλλά να προκαλέσουμε παρεμπίπτουσα απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Εάν Το Δικαστήριο σας δεχτεί ότι υπάρχον ενδείξεις πλαστογραφίας τότε θα πρέπει να αναβάλλει. Η πρόθεση μας είναι να κρίνει το Δικαστήριο αν είναι αναγκαίο ή όχι να έχουμε μια αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πλαστογραφίας και να απαντά στα επιχειρήματα ενός ειδικού πραγματογνώμονα».

Παράλληλα, στο Ειδικό Δικαστήριο κατέθεσαν αποσπάσματα από το ημερολόγιο της ιδιαιτέρα γραμματέα του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλίας Διαμαντή, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ανδρέας Λοβέρδος και Αγγελος Καραχάλιος, ισχυριζόμενοι ότι, προκύπτει πως ο  Κύπριος Δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου επισκεπτόταν μαζί με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, στο γραφείο του τν κ. κ. Καλογρίτσα.

Η κ. Διαμαντή έχει μηνυθεί από το Νίκο Παπά, γιά όσα είπε ατην κατάθεση της, για βαλίτσες με χρήματα στο ΣΥΡΙΖΑ, που άκουγε από μισάνοιχτη πόρτα.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του επιχειρηματία από το ημερολόγιο της κυρίας Διαμαντή, προκύπτει ότι την 15η και 22η Σεπτεμβρίου 2016 είχαν γίνει επισκέψεις του Αρτέμη Αρτεμίου και του Νίκου Παππά στα γραφεία του κ. Καλογρίτσα, ενώ παράλληλα προκύπτει συνάντηση του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη με τον επιχειρηματία.

H δίκη συνεχίζεται μετά τη διακοπή του δικαστηρίου.

Ο  Συνηγόρος Υπεράσπισης του Νίκου Παππά Γιάννης Ματζουράνης δήλωσε:

"Σήμερα προσκομίσαμε αποδείξεις ότι, τα SMS, που εμφανίστηκαν από την πλευρά του κυρίου Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο, είναι μη γνήσια και προσβλήθηκαν ως πλαστά.

Είναι προϊόντα ενός παρακράτους, που επιχειρεί τη πολιτική δολοφονία του Νίκου Παππά και, μέσω αυτής, την δυσφήμιση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν ο κύριος Μητσοτάκης υιοθέτησε και ξέπλυνε δημόσια την
πλαστογραφία, για να σπιλώσει τον Αλέξη Τσίπρα, αποκαλύφθηκε ποιος προΐσταται των πλαστογραφιών. Είναι ο ίδιος, που προΐσταται και των υποκλοπών.

Προειδοποιούμε: Πλαστογραφίες, μηχανορραφίες και προγραφές δεν θα περάσουν, ούτε εντός ούτε εκτός του δικαστηρίου".