Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Όταν ο αθλητισμός είναι το όχημα μιας γενναίας πολιτικής πράξης


Γράφει ο Κυριάκος Θωμαίδης


Εγινε κι αυτό: Το καθεστώς Ερντογάν επικήρυξε τον Τούρκο μπασκετμπολίστα Ενές Καντέρ με μισό εκατ. δολάρια. Γράφει ο Κ. Θωμαΐδης.

Όπως αναφέρει η New York Post, είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επικηρύσσει δημόσια κάποιον, προσφέροντας αυτά τα χρήματα για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Καντέρ, ο οποίος θεωρείται φίλα διακείμενος στον αντικυβερνητικό Γκιουλέν.

Ο 31χρονος αθλητής βρίσκεται στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών, όπως και ο διάσημος σέντερ φορ της εθνικής Τουρκίας Χακάν Σουκούρ.

Ποιο είναι το έγκλημα του Καντέρ;

Τη νύχτα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016, ήταν στην ίδια παρέα με τον Γκιουλέν, στην Πενσυλβάνια όπου κατοικεί. Μάλιστα ο Καντέρ είδε με τα μάτια του σοκαρισμένο τον Γκιουλέν όταν έμαθε για το πραξικόπημα και είχε αρχίσει να προσεύχεται για την πατρίδα του.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε για εκείνες τις στρατιωτικές κινήσεις τον Γκιουλέν. Ο Καντέρ έμεινε άναυδος γιατί ήταν αυτόπτης μάρτυς των αντιδράσεων του Τούρκου πολιτικού. Αποφάσισε να μιλήσει δημόσια γι’ αυτό και από τότε δεν ξαναείδε την οικογένειά του.

Ο Καντέρ γεννήθηκε στη Ζυρίχη και ο πατέρας του ήταν καθηγητής γενετικής. Μετά το πραξικόπημα έμεινε επτά μέρες στη φυλακή και απολύθηκε από την εργασία του. Η αδελφή του Καντέρ έγινε γιατρός, αλλά δεν μπορεί να βρει δουλειά στην Τουρκία. Ο αδελφός του αποπέμφθηκε από ομάδα μπάσκετ της χώρας του.

Τα χειρότερα άρχισαν δύο μήνες μετά το πραξικόπημα. Η τουρκική κυβέρνηση έστειλε αστυνομία στο σπίτι της οικογένειας Καντέρ, κατέσχεσε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και απαγόρευσε κάθε επαφή με τον μπασκετμπολίστα.

Ο Ενές Καντέρ δεν σταμάτησε να μιλάει για το καθεστώς Ερντογάν. Πρόσφατα δήλωσε ότι αν σκοτωθεί, υπεύθυνος γι’ αυτό θα είναι προσωπικά ο Τούρκος πρόεδρος. Παράλληλα απόρησε γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι δυτικοί ηγέτες σιωπούν, διατηρώντας τη διπλωματική οδό με τέτοιες δικτατορίες.

Πριν φτάσουμε στην απόφαση της πρωτοφανούς επικήρυξης υπήρξε ένα άρθρο του Καντέρ στο περιοδικό Time. Σε αυτό ο Τούρκος μπασκετμπολίστας χαρακτήριζε τον Ερντογάν «μεγάλο μακιαβελιστή». Υποστήριζε ότι θέλει να αγοράσει νομιμότητα στη Δύση και να την πείσει ότι η στρατηγική του αξία υπερτερούσε τον πολυάριθμων παραβιάσεων των δημοκρατικών αρχών.

Στο ίδιο άρθρο ο Καντέρ μιλούσε για έναν αυταρχικό ηγέτη που ανέτρεψε βήμα προς βήμα κάθε πρόοδο εκδημοκρατισμού ώστε να παραμείνει στην εξουσία. «Μια εξουσία που διαφθείρει απολύτως», τόνιζε.

Ο Καντέρ προχωρούσε και ένα βήμα παραπέρα σε αυτό το άρθρο του. Μιλούσε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε καθημερινή βάση, για τα οποία οι δυτικοί είτε είναι Αμερικάνοι είτε Ευρωπαίοι μένουν σιωπηλοί.

Παράλληλα αναφερόταν σε στρατηγικές μπλόφες του Ερντογάν, ο οποίος επιχείρησε να χειραγωγήσει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δύο χώρες που κατατάσσονται στην τρίτη και έκτη θέση στο δείκτη δημοκρατίας του Economist.

Και κατέληγε: «Πόσο θα συνεχίσει η Δύση να ανέχεται αυτόν τον δούρειο ίππο του ΝΑΤΟ; Θα σταθεί στο πλευρό του τουρκικού λαού και θα προωθήσει τη δημοκρατία στη χώρα μου;».

Αυτή η αγωνία του Ενές Καντέρ τον έβαλε στη λίστα των πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών! Ποτέ δεν έσκυψε το κεφάλι και απέδειξε ότι μέσα από τον αθλητισμό μπορεί να υπάρξει η πιο γενναία πολιτική πράξη.