Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Ο Ράμμος ζητάει να ενημερωθεί η Βουλή, για το σκάνδαλο των υποκλοπών


Αίτημα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Θανάση Μπούρα, για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, το οποίο κοινοποιήθηκε και στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα απέστειλε, χτες ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος.

Το αίτημα Ράμου έρχεται παρά τις κυβερνητικές και δικαστικές πιέσεις και μετά τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα ΑΠ Ισίδωρου Ντογιάκου, η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, στην οποία ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ είχε αντιταχθεί αναφέροντας ότι, κανένα κρατικό όργανο δεν μπορεί ασκήσει έλεγχο και εποπτεία σε μια ανεξάρτητη αρχή, αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΑΔΑΕ, το αίτημα «αφορά την ενημέρωση του σώματος σε σχέση με ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που ανάγονται στις αρμοδιότητες της Αρχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ράμμος θα ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε η ΑΔΑΕ για τους πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Κατά τις ίδιες πηγές, φέρεται ότι, προτίθεται να ενημερώσει και για τους ελέγχους που έκανε αυτεπαγγέλτως η Ανεξάρτητη σε παρόχους και κατόπιν αιτήματος των θιγομένων.

Με το νόμο Μητσοτάκη, αφαιρέθηκε από την ΑΔΑΕ μόνο η αρμοδιότητα ενημέρωσης των υπό παρακολούθηση προσώπων από την ΕΥΠ και όχι η αρμοδιότητα ελέγχου και η ενημέρωση της Βουλής.

Στην ανακοίνωση της η ΑΔΑΕ αναφέρει:

«Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών τιμώντας τη συνταγματική της αποστολή και ανταποκρινόμενη στην υποχρέωση κοινοβουλευτικής λογοδοσίας, υπέβαλε στις 17 Ιανουαρίου 2023, διά του Προέδρου της, Χρήστου Ράμμου, αίτημα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κο Κ. Μπούρα για σύγκληση της Επιτροπής. Το αίτημα που κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κο Κ. Τασούλα, αφορά την ενημέρωση του σώματος σε σχέση με ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που ανάγονται στις αρμοδιότητες της Αρχής».