ΠΗΓΗ: iEdiseis
Πρωτοφανές «σχίσμα» Ελλάδας - Ευρώπης στα ζητήματα απονομής Δικαιοσύνης με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη. Τα μηνύματα των ευρωπαϊκών θεσμών είναι σκληρά, αρχής γενομένης από την Ευρωπαία Εισαγγελέα για την οποία ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να ζητήσει δημόσια την αποπομπή της. Αλλά δεν είναι μόνο αυτή που κάνει λόγο για συγκάλυψη.
Πρώτα ήταν η αντίδραση του Αρείου Πάγου στην Ευρωπαία Εισαγγελέα. Μετά το ψήφισμα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που έδωσε χείρα βοηθείας στην Κυβέρνηση, για την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, ο Άρειος Πάγος και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με κοινή ανακοίνωση τους τοποθετήθηκαν με αιχμές, για την επίσκεψη της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέα, Laura Codruta Kövesi στο Ανώτατο Δικαστήριο, την προηγούμενη εβδομάδα.
Η κοινή ανακοίνωση του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που τονίζουν ότι, «επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της Χώρας μας, οπωσδήποτε, μέσα στα θεσμικά πλαίσια που καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ' ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εξεδόθη μετά τις δηλώσεις της Ρουμάνας Γενικής Εισαγγελέα της Ευρώπης, για τα Τέμπη!
Μιλώντας σε ελληνικά ΜΜΕ η κυρία Kövesi κατηγόρησε ευθέως την ελληνική κυβέρνηση, για προσπάθεια χειρισμού και συγκάλυψης ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.
Ανέφερε μεταξύ άλλων η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας ότι «μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια. Δυστυχώς, η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν».
Η Ρουμάνα εισαγγελέας, η οποία είχε συγκρουστεί στη χώρα της με τα συμφέροντα και τις δυνάμεις διαπλοκής τόνισε ότι, «αν η σύμβαση 717 είχε ολοκληρωθεί τότε το δυστύχημα δεν θα συνέβαινε» και πως από την πλευρά της, η εισαγγελία ερευνά μόνο τα κομμάτια που συνδέονται με το πώς αξιοποιήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρήματα σε αυτά τα πρότζεκτ.Αμέσως, έσπευσε να απαντήσει σε υψηλούς τόνους στην Ευρωπαία Εισαγγελέα, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Παναγιώτης Δανιάς, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μίλησε για «υπέρβαση κατά πολύ των αρμοδιοτήτων της» και προσβολή της «θεσμικής αυτονομίας των κρατών-μελών της Ε.Ε.».
Η συνέχεια δόθηκε, με τη σημερινή ανακοίνωση του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, την οποία υπογράφουν οι εκπρόσωποι Τύπου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Αναφέρει η ανακοίνωση:Στις 13/3/2024 η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας κ. Laura Codruta Kövesi, πραγματοποίησε, κατόπιν αιτήματός της, εθιμοτυπική επίσκεψη στον Άρειο Πάγο και συναντήθηκε με την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Κατά τη συνάντηση αυτή, επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της Χώρας μας, οπωσδήποτε, μέσα στα θεσμικά πλαίσια που καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ' ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Αρεοπαγίτης
Εκπρόσωπος Τύπου του Εκπρόσωπος Τύπου της
Αρείου Πάγου
Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου
Εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».