Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου Νίκος Τζώρτζογλου και μίλησε, για την Εθνική ομάδα και το θέμα με τη χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Τζώρτζογλου:
Για τις επισκέψεις της Εθνικής στην Κρήτη: «Πράγματι ο κόσμος της Κρήτης δείχνει μια αγάπη στην Εθνική ομάδα η οποία όσες φορές είχε την τύχη να έρθει στο Παγκρήτιο, το γήπεδο ήταν κατάμεστο. Ακόμα και σε ένα παιχνίδι παλαιμάχων με την Ίντερ είχαμε ένα Παγκρήτιο με 25.000 κόσμο. Όμως, δυστυχώς, η αγάπη που δείχνει ο κόσμος της Κρήτης δεν είναι ανάλογη ούτε από την πολιτεία ούτε και από την ΕΠΟ. Είμαι περήφανος αλλά αυτό που έπρεπε να κάνει η πολιτεία εγώ το έκανα ως ιδιοκτήτης του Εργοτέλη επί 17 χρόνια. Έφτιαξα κάποιες εγκαταστάσεις και το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα και σήμερα η Εθνική έχει 4 παιδιά από αυτές τις εγκαταστάσεις, αυτό το πρότυπο αθλητικό κέντρο του Εργοτέλη έβγαλε τον Κούτρη, τον Καρέλη, τον Μπουχαλάκη, τον Σάλιακα. Είναι παιδιά που αν δεν ήταν αυτές οι υποδομές από τον Εργοτέλη, δε θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Όμως ούτε από την πολιτεία υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον και πολύ περισσότερο από αυτήν την ΕΠΟ. Μια ΕΠΟ ανεπαρκής, εθελόδουλη, που κοιτάζει άλλα πράγματα, δεν έχει ούτε όραμα για να δει αυτό ακριβώς το πράγμα. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι το πώς θα διατηρηθεί στην εξουσία».
Για το ότι ο κ. Μπαλτάκος ενδιαφέρεται για την ανάληψη της νομικής υπηρεσίας της ΕΠΟ λόγω ηλικιακού περιορισμού: «Περιορίζεται δηλαδή το ενδιαφέρον του ο κ. Μπαλτάκος, ο κ. Φιλιππούσης και άλλοι ακόμα αποκλειστικά στη διατήρηση της, ακρωτηριασμένης για μένα, εξουσίας. Άτομα που είναι στην ΕΠΟ με απευθείας ανάθεση. Γίνονται εκλογές κατά την άποψή σας όταν ψηφίζουν 55-60 άνθρωποι οι οποίοι στην μεγάλη πλειοψηφία τους είναι χειραγωγημένοι; Διότι είναι πρόεδροι επειδή κάποιος φρόντισε να είναι πρόεδροι άρα λοιπόν έχουν υπογράψει ένα «γραμμάτιο». Αυτοί οι άνθρωποι είναι με απευθείας ανάθεση, τα προσόντα που θα έπρεπε να έχουν ο πρόεδρος και ο εκτελεστικός διευθυντής δεν είναι το μεράκι, η γνώση, η επιστημονική κατάρτιση, είναι να πάσχουν από οσφυοκαμψία. Αυτή είναι η κατάσταση στο ποδόσφαιρο. Όταν σκύβεις, είναι βασικό προσόν να επιλεγείς. Αν δεν έχεις ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, και το έχει πει ήδη ο κ. Μπαλτάκος, η ο κ. Φιλιππούσης που ήταν ένας δημοσιογράφος και όχι στο ποδόσφαιρο. Αυτή είναι η κατάσταση στην ΕΠΟ άρα δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις από αυτούς τους ανθρώπους. Και δεν έχω και καμία ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει αν και είμαι από τη φύση μου αισιόδοξο άτομο. Όταν συνεχίζουν αυτοί που διοικούν και έχουν την ευθύνη του ελληνικού ποδοσφαίρου να εκλέγονται με απευθείας ανάθεση από 60-70 άτομα, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι».
Για τις περικοπές στη χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου από το κράτος που πιθανόν να τα δώσει στο VAR: «Ακριβώς. Και εκεί όμως υπάρχει μία αδικία. Δηλαδή το ερασιτεχνικό σωματείο για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια πήρε 1700 ευρώ, μόνο όμως αν είχε τις προϋποθέσεις που ο κ. Αυγενάκης ζητούσε με έναν βίαιο τρόπο από τα σωματεία να του πάνε 20 χαρτιά. Προκειμένου όμως ο ερασιτέχνης παράγοντας, γιατί δεν είναι όλοι ΠΑΟΚ, ΟΦΗ, Ολυμπιακός, σε αυτά τα σωματεία στα χωριά ο πρόεδρος είναι και ποδοσφαιριστής, είναι και ο ψάλτης του χωριού. Αυτός ο άνθρωπος που έχει ένα σωματείο και κρατάει 30-40 παιδιά στο γήπεδο, όταν του πεις «φέρε μου αυτά τα χαρτιά» θα πρέπει να πληρώσει λογιστή, δικηγόρο. Φέτος έχουμε το εξής παράδοξο να βλέπουμε ότι στις ΠΑΕ ο κ. Βρούτσης έδωσε τα ίδια χρήματα με πέρσι, δηλαδή 1,5 εκατ. ευρώ, χρήματα από τη φορολογία του στοιχήματος που μπαίνουν σε έναν κουμπαρά και τα μοιράζει στο επαγγελματικό και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ενώ στα ερασιτεχνικά σωματεία μείωσε το ποσό κατά 40%».
Για το περιστατικό της εισβολής του πρώην προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Σαρρή σε αγώνα ερασιτεχνικού πρωταθλήματος στην Χίο: «Απορώ γιατί θεωρώ τον κ. Σαρρή, παρά το ότι δεν τα πήγε καλά στην ΕΠΟ, έναν αξιόλογο άνθρωπο και επιστήμονα. Απορώ πώς έφτασε σε αυτό το σημείο. Δεν ξέρω αν προηγήθηκε κάτι εις βάρος του για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Όμως, όπως κι αν έχει, αυτή η ενέργειά του δεν τον τιμάει και σίγουρα είναι ένα τεράστιο λάθος. Δεν δικαιολογείται με τίποτε».
Αν η ΕΠΟ του ζητά ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ενώ η ίδια του χρωστά ένα πολύ μεγαλύτερο: «Είναι αλήθεια. Και γι αυτό η ΕΠΣ Ηρακλείου με εξώδικο που έστειλε στην ΕΠΟ της ζήτησε να αποδώσει αυτά τα χρήματα. Είναι 18 Ενώσεις. Το παράδοξο είναι ότι η ΕΠΟ εισπράττει εδώ και χρόνια κάποια χρήματα από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, το 3% των χρημάτων από τους αγώνες της Super League 1 και της Super League 2, και η ΕΠΟ τα βάζει στο ταμείο της με την υποχρέωση να τα αποδώσει στις Ενώσεις. Μαζεύτηκαν 5 εκατ. ευρώ τα οποία η ΕΠΟ για άγνωστους λόγους δεν τα έδινε στις Ενώσεις. Με μια δική μου παρέμβαση στη γενική συνέλευση του 2022, ο κ. Φιλιππούσης μου είπε – είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά – ότι τα χρήματα αυτά για κάποιους λόγους, περιμέναμε τον νέο πρόεδρο, θα τα αποδώσουν. Ήταν παραμονές που ανέλαβε ο κ. Μπαλτάκος. Επίσης σε έλεγχο που έγινε από τους ορκωτούς λογιστές, αυτοί διέταξαν την ΕΠΟ να αποδώσει αυτά τα χρήματα. Η ΕΠΟ όχι απλά δεν τα αποδίδει, μάλλον απέδωσε ένα μικρό ποσό, αλλά σταμάτησε να επιχορηγεί και τις Ενώσεις τα τελευταία χρόνια. Στην ΕΠΣ Ηρακλείου χρωστάει 300.000 ευρώ. Ακούστε κάτι σοβαρό. Το 2009 επειδή η ΕΠΟ χρωστάει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό στις Ενώσεις, ο κ. Πιλάβιος στη γενική συνέλευση εκείνου του έτους μας ζήτησε να χαρίσουμε εκείνα τα χρήματα στην ΕΠΟ. Η ΕΠΣ Ηρακλείου έδωσε 300.000 ευρώ, η ΕΠΣ Μακεδονίας 700.000 ευρώ, η ΕΠΣ Αθηνών άλλες 700.000 ευρώ. Σβήστηκαν. Μας παίρνει η ΕΠΟ αυτά τα χρήματα και έρχεται και λέει να υπογράψουμε ότι της χρωστάμε ενώ μας χρωστάει αυτή 5 εκατ. ευρώ γιατί αν δεν υπογράψουμε δε θα μας δίνει χρήματα».
Για την αποκάλυψη της εκπομπής για το πόρισμα του κ. Βουρλιώτη ότι πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες ξέπλυναν 1 δισ. ευρώ μέσω παράνομου στοιχηματισμού: «Επειδή το διακύβευμα είναι 1 δις. ευρώ, η εμπειρία μου από όλες αυτές τις ιστορίες με παράνομο στοιχηματισμό, με το Koriopolis και άλλα, επειδή δεν είδαμε αποτέλεσμα με κάνει να είμαι αν όχι τελείως απαισιόδοξος, συγκρατημένα αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά θα γίνει κάτι».