Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Τέμπη: Στον Άρειο Πάγο το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ – Η απάντηση της Αδειλίνη για τυχόν εγκλήματα υπουργών



"Αν ομόφωνα η Βουλή ψηφίσει ότι, για τα εγκλήματα τελούμενα δια παραλείψεως κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, αρμόδια είναι η τακτική Δικαιοσύνη, μόνον τότε οι υπουργοί, θα δικαστούν από την Ποινική Δικαιοσύνη"!

Αυτή την απάντηση έδωσε - σύμφωνα με πληροφορίες - η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που της παρέδωσαν το δικό τους πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, στην οποία μετείχαν, για να το διαβιβάσει στον ειδικό εφέτη - ανακριτή Σωτήρη Μπακαίμη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλης – Βουλευτής Λάρισας, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, τομ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ. Αυλωνίτης – Βουλευτής Κέρκυρας, τομ. Δικαιοσύνης, Δ. Καλαματιανός – Βουλευτής Ηλείας, κοινοβ. εκπρόσωπος, τομ. Παιδείας και Γ. Σαρακιώτης – Βουλευτής Φθιώτιδας, Συντονιστής ΕΠΕΚΕ κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το πόρισμα τους, το οποίο «εντοπίζει ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή Κωνσταντίνου του Αχιλλέως, του Καραγιάννη Γεωργίου του Χρήστου (τότε Υφυπουργού Υποδομών) και κ. Τριαντόπουλου Χρήστου του Γεωργίου, αλλά και μιλά για την ανάγκη ποινικής διερεύνησης για την μη υλοποίηση της σύμβασης 717/2014".

Παράλληλα το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: Η Εξεταστική επιτροπή με ερμηνευτική Δήλωση να διευκρινίσει την θέση της, ότι για τα εγκλήματα τελούμενα δια παραλείψεως κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, αρμόδια είναι η τακτική Δικαιοσύνη, καθώς σε ό,τι αφορά το άρθρο 86 Συντάγματος και το προστατευτικό πλέγμα για τις πράξεις, που εκτελούνται κατά την ενάσκηση των υπουργικών καθηκόντων ΔΕΝ προκύπτει ότι συμπεριλαμβάνεται και η παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας».

Eπιπλέον, στο πόρισμα τους, κάνουν λόγο για συγκάλυψη και αποποίηση ευθυνών της Κυβέρνησης, ενώ μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι, για τα διά παραλείψεως εγκλήματα δεν ισχύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.