Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

"Αποκαθήλωσαν" τα πορτραίτα των Τερτσέτη - Πολυζωίδη στον Αρειο Πάγο!

 




ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Συνέβη και αυτό!

Αποκαθήλωσαν τα πορτραίτα των καταξιωμένων δικαστών του νεότερου ελληνικού κράτους Γεωργίου Τερτσέτη και Αναστάσιου Πολυζωίδη, από την είσοδο του κτιρίου του Αρείου Πάγου, χωρίς ακόμη - δύο χρόνια μετά, να τα έχουν επανατοποθετήσει στις θέσεις τους.

Δύο χρόνια και πλέον έχουν περάσει από τότε, που η επί τιμή Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, έδωσε εντολή να απομακρυνθεί, όχι μόνο το πορτρέτο του Τερτσέτη, που ήταν ο δικαστικός, ο οποίος αρνήθηκε να καταδικάσει σε θάνατο τους ήρωες της Επανάστασης του 1821, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Δημήτρη Πλαπούτα, αλλά και η ιστορική απόφαση της καταδίκης του «Γέρου του Μοριά», που κοσμούσαν - επί δεκαετίες - τον μαρμαρόχτιστο τοίχο της εισόδου του Μεγάρου της Δικαιοσύνης.

Η δυσαρέσκεια, που προκάλεσε σε πολλούς η απόφαση της πρώην Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μαρίας Γεωργίου, η οποία από τον περασμένο Φεβρουάριο, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, διορίστηκε στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) ως Αντιπρόεδρος, δεν έχει καταλαγιάσει.

Δεν είναι και λίγο, να μπαίνουν στο περιθώριο από την ίδια την ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο Αναστάσιος Πολυζωίδης, πρόεδρος τότε του Πρωτοδικείου Ναυπλίου και ο Γεώργιος Τερτσέτης μέλος του δικαστηρίου, που, και οι δυο, αρνήθηκαν με πείσμα να υπογράψουν την απόφαση, που καταδίκαζε σε θάνατο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον επίσης αγωνιστή της Επανάστασης Δημήτριο Πλαπούτα!

Η νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, εννέα μήνες μετά την έναρξη της θητείας της, εξακολουθεί να διατηρεί το ίδιο καθεστώς στην είσοδο του Αρείου Πάγου, που απογυμνώθηκε από τα δύο πιό εμβληματικά πρόσωπα της Δικαιοσύνης.

Η σημερινή εικόνα της εισόδου του Αρείου Πάγου, κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί, σημειολογικά, ως μιά ψηφίδα στη γενικότερη εικόνα της Δικαιοσύνης, που δείχνει να βρίσκεται σε δίνη!

Η υπόθεση των Τεμπών λειτούργησε καταλυτικά και αποκαλυπτικά, για τη σημερινή εικόνα της Δικαιοσύνης, που ενώ μάχεται, μέσω ανακοινώσεων του Αρείου Πάγου, για να υπερασπιστεί το κύρος και την ανεξαρτησία της, την ίδια στιγμή δείχνει σφιχταγγαλιασμένη με την Κυβέρνηση και την Εκτελεστική Εξουσία.

Το είδαμε πριν από λίγο καιρό, όταν σαράντα εννέα από τους εξήντα δύο δικαστές του Αρειου Πάγου, μαζί με την Πρόεδρο Ιωάννα Κλάπα και την Εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη βρέθηκαν σε φιλοκυβερνητική τροχιά, όταν πήραν θέση απέναντι σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που καταδίκασε τη χώρα μας, για το κράτος δικαίου.

Ηταν η πρώτη φορά στα χρονικά, που ανώτατοι δικαστές της χώρας, πήραν θέση, για απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που είναι θεσμικό πολιτικό όργανο της Ευρωπαικής Ενωσης και την απάντηση θα έπρεπε να την έχει δώσει η Κυβέρνηση και όχι η Δικαιοσύνη.

Ενοχλήθηκε λοιπόν ο Αρειος Πάγος, όταν το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, άφησε αιχμές για τον τρόπο, με τον οποίο διεξάγεται η δικαστική έρευνα, για την τραγωδία των Τεμπών. Ανεπίτρεπτη παρέμβαση θεώρησε το κείμενο της Ευρωβουλής.

Ομως, "πριν αλέκτορα φωνήσαι" από την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που... καταδίκασε την καταδικαστική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στη χώρα μας, ο Αρειος Πάγος φάνηκε να αλλάζει στάση, όταν η Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη, με νέα παραγγελία της ζήτησε την πλήρη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας των Τεμπών, ώστε «ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους».

Δεν πρόλαβε να... στεγνώσει το μελάνι της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μια νέα παλινωδία της Δικαιοσύνης ακολούθησε, που αυτή τη φορά προσεβλήθη από τις δηλώσεις της Γενικής Ευρωπαία Εισαγγελέα Laura Codruta Kövesi ότι, στη χώρα μας "εμποδίζονται στην έρευνα τους, για τα Τέμπη από το νόμο περί ευθύνης υπουργών".

Εξαπολύθηκε πολυμέτωπη επίθεση εναντίον της Γενικής Ευρωπαίας Εισαγγελέα Laura Codruta Kövesi, που κατηγορήθηκε για παρέμβαση στα της Δικαιοσύνης της χώρας μας.

Μάλιστα ο Άρειο Πάγος και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με κοινή ανακοίνωση τους τοποθετήθηκαν με αιχμές εναντίον της Γενικής Ευρωπαίας Εισαγγελέα, όπως και ο Πρόεδρος των Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανιάς, ο οποίος μίλησε για την κ. Kövesi.

Ζαλίζει η στάση της Δικαιοσύνης, καθώς την ίδια στιγμή, που ο Αρειος Πάγος δείχνει να συγκρούεται με εκπροσώπους δικαστικών οργάνων της Ευρώπης, μιλώντας για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, ταυτόχρονα φαίνεται να δέχεται χείρα βοηθείας και υπεράσπιση από εκπροσώπους της Κυβέρνησης, όπως από τον Υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, που ζήτησε την αποπομπή και τιμωρία της Ευρωπαίας Εισαγγελέα, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την παρέμβασή της αναφορικά με την άρση της ασυλίας βουλευτών, για τα Τέμπη.

Από την άλλη πλευρά, η Δικαιοσύνη εμφανίζεται σφόδρα διχασμένη.

Δεκατρείς από τους εξήντα δύο ανώτατους δικαστές, μειοψήφισαν μη υιοθετώντας την άποψη της Προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, η οποία συγκάλεσε την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που ομόφωνα καταδίκασε τη χώρα μας, για το κράτος δικαίου.

Και οι δεκατρείς έκριναν ότι, που είναι θεσμικό πολιτικό όργανο την απάντηση θα έπρεπε να τη δώσει η Κυβέρνηση!

Πριν από λίγες ημέρες, δύο μελη της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών διαχώρισαν τη θέση τους από τις δηλώσεις του Προέδρου τους Παναγιώτη Δανιά, για την Ευρωπαία Εισαγγελέα καταγγέλοντας τον, για απαξίωση της τραγωδίας των Τεμπών, ενώ παράλληλα έξι μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ζητάνε την σύγκληση έκτακτου εναντίον Διοικητικού Συμβουλίου, για να πάρει θέση η Ενωση, κυρίως απέναντι στις επιθετικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη κατά της Γενικής Ευρωπαίας Εισαγγελέα.

Ολα τα παραπάνω συγκλίνουν σε μιά δραματική διαπίστωση:

Iσως είναι καλύτερα, που η πραγματική Δικαιοσύνη είναι τυφλή, για να μην βλέπει τη σημερινή εικόνα της...