Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Αθώος ο Μίχος, «ένοχη» η 12χρονη – ΑΝΑΛΥΣΗ


Η Μαίρη Μπενέα γράφει για την αμφιλεγόμενη εισαγγελική πρόταση στη δίκη 
Μίχου.


Σε όλες τις δίκες, για υποθέσεις βιασμών, αυτό που με αγωνία περιμένει το θύμα, το οποίο βρήκε το κουράγιο, να καταγγείλει το βιαστή ή τους βιαστές του, είναι η τιμωρία του δράστη.

Οχι μόνο για λόγους ποινικής τάξης ή γιά λόγους ασφαλείας, αφού ο βιαστής, μετά την καταδίκη του, θα παραμείνει στη φυλακή, άρα δεν θα μπορεί να επαναλάβει το έγκλημα του.

Αλλά για λόγους ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ!

Αυτό, που απασχολεί έναν άνθρωπο, που έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά, είναι κυρίως η ηθική του αποκατάσταση, με δυό λόγια, να πάρει πίσω τη ζωή του, που κουρελιάστηκε.

Να μπορεί να βγαίνει έξω, μετά το δικαστήριο και να μην υπάρχει, ούτε ως υπόνοια, αυτό που λαός μας αποκαλεί, με τη γνωστή φράση "τάθελε"!

Σε όλες τις δίκες, για υποθέσεις βιασμών, ο εισαγγελέας είναι - συνήθως - αυτός, που σηκώνει το βάρος της κατηγορίας και στηρίζει, όχι μόνον το θύμα, αλλά την ίδια τη νομιμότητα, την οποία η παρουσία του διασφαλίζει.

Πόσο μάλλον, όταν η εισαγγελέας της δίκης, όπως στην υπόθεση  της 12χρονης, προυπήρξε Εισαγγελέας Ανηλίκων, που ακόμη και εάν δεν έχει εξειδίκευση, τουλάχιστον - υποτίθεται - ότι, πρέπει να  έχει εμπειρία από κακοποιήσεις  παιδιών.

Η υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, είναι - ίσως - η μοναδική, που ανέτρεψε όλα τα παραπάνω.
 

Στη δίκη της 12χρονης, που το θύμα είναι ένα παιδί, το οποίο μάλιστα, όταν διαπράττονταν οι φρικαλεότητες, που βίωσε, ήταν ακόμη μικρότερο, είδαμε κάτι πρωτόγνωρο..

Στη δίκη της 12χρονης, η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθήνας Μαρία Ελένη Νικολού, με την πρόταση της, που ξεσήκωσε όλη την Ελλάδα εναντίον της, ζήτησε την απαλλαγή του 55 χρονου βασικού κατηγορούμενου Ηλία Μίχου, όχι μόνον για το κακούργημα του βιασμού, αλλά  για τις μαστροπείες σε βάρος της ανήλικης. 

Στη δίκη της 12χρονης, δέχτηκε δηλαδή η εισαγγελέας  ότι, ο 55χρονος, δεν βίασε το παιδί, αφού ζήτησε την απαλλαγή του, για το αδίκημα του βιασμού.

Στη δίκη της 12χρονης η εισαγγελέας δέχτηκε ότι, ο 55χρονος Μίχος, που δήλωσε "ερωτευμένος" με τη 12χρονη, τη διευκόλυνε το να εκδίδεται σε 26 άνδρες, χωρίς να την εξαναγκάζει και χωρίς να ο ίδιος κερδοσκοπεί!!!!

Στη δίκη της 12χρονης, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, για να προστατευτεί - υποτίθεται - το συμφέρον του παιδιού, δεν ακούσαμε την  εισαγγελέα, αλλά κυρίως δεν είδαμε το βλέμμα της, όταν διατύπωνε την πρόταση της, που συνοψίζεται σε τέσσερεις λέξεις:

"Aθώος ο Μίχος, "ένοχη" η 12χρονη"!