ΠΗΓΗ: "ΑΔΕΚΑΣΤΟΣ" στην "Κυριακάτικη Δημοκρατία"
«Μιά… λέξη μόνο», που λέει και το γνωστό άσμα, είναι η αιτία, που δεν έχει προχωρήσει η υπόθεση της επιλογής του Διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας, ενώ η προθεσμία για τις υποψηφιότητες έκλεισε από τις 24 Φεβρουαρίου.
Τουλάχιστον αυτό επικαλούνται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για το γεγονός ότι, ενώ είχε συμπληρωθεί η προθεσμία, που ορίζει ο νόμος, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους, που πληρούν τα εχέγγυα, ξαφνικά σαν από... μηχανής θεός, όλα άλλαξαν...
Κι ενώ υπήρξε υποψήφιος, ο οποίος κατέθεσε πλήρη φάκελο με όλα τα δικαιολογητικά, ένα... αόρατο χέρι προκάλεσε ανατροπές!
Τι συνέβη?
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις παρήλθε η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος των υποψηφίων, διαπιστώθηκε ότι, μόνον ένας επίτιμος Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου είχε στείλει φάκελο, με όλα τα απαραίτητα, για την υποψηφιότητα του.
Κι ενώ θα έπρεπε κανονικά, όπως ορίζει ο νόμος, να επιλεγεί ο συγκεκριμένος ως ο μοναδικός υποψήφιος, ξαφνικά το σκηνικό άλλαξε.
Οι «κακές γλώσσες» ωστόσο, λένε ότι, ο συγκεκριμένος μοναδικός υποψήφιος, ίσως, δεν ήταν τόσο… επιθυμητός.
Αρχικά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, για τη θέση του Διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας, προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα και άλλοι επίτιμοι ανώτατοι εισαγγελείς ή δικαστές.
Ελα όμως, που ο νόμος δεν προέβλεπε κάτι σχετικό!
Ετσι, η λύση δόθηκε, διά της... τεθλασμένης...
Στο νέο νομοσχέδιο για την ενοποίηση το νέο Δικαστικό Χάρτη – που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Απριλίου στη Βουλή, και προβλέπει την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία, θα περάσει ειδική νομοθετική διάταξη, που θα επιλύει το πρόβλημα του Διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας.
Πως?
Μέχρι τώρα, ο σχετικός νόμος ορίζει ότι: «Στη θέση του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Δικαστικής Αστυνομίας διορίζεται συνταξιούχος ανώτατος ή ανώτερος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος έχει αφυπηρετήσει τουλάχιστον δύο (2) χρόνια πριν από την έκδοση της παρούσας».
Mε την τροποποίηση, που θα φέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα διευκρινίζεται ότι, «συνταξιούχος ανώτατος ή ανώτερος δικαστικός λειτουργός, ή εισαγγελικός λειτουργός».
Δηλαδή θα προστεθεί μια λέξη?
Τώρα, για να λέμε την αλήθεια, δεν γνωρίζουμε εάν αυτή η διευκρίνιση ήταν τόσο απαραίτητη, ώστε να ανατραπεί όλη η μέχρι τώρα διαδικασία περί υποψηφιότητας, για τη θέση του Διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας, ή εάν αυτή η τροποποίηση είναι μία διέξοδος, κάπως… φωτογραφική!
Iδωμεν...
Βάσει του ισχύοντος νόμου πάντως, η επιλογή του προσώπου για τη θέση του Διευθυντή της νεοσύστατης Δικαστικής Αστυνομίας, θα γίνει με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, αφού προηγηθεί η ακρόαση των υποψηφίων στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, οι οποίοι και θα ψηφίσουν αυτόν που κρίνουν ως ικανότερο.