Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Μ.ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ στη "ΔΙΚΗ": «Αν η ΕΠΟ ανανέωνε το συμβόλαιο του Πογέτ, θα έδινε φτερά στην Εθνική»






Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα Μιχάλης Γρηγορίου και μίλησε για τον τελικό της Εθνικής κόντρα στη Γεωργία για την πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2024.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Γρηγορίου:

Για τον κρίσιμο αγώνα της Εθνικής με τη Γεωργία και αν παίζει ρόλο η διαφορά στην ατομική ποιότητα των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων: «Προφανώς και η διαφορά εμπειρίας και ποιότητας παίζει σημαντικό ρόλο. Αλλά μην παραγνωρίζουμε ότι η Γεωργία θα παίξει μπροστά στο κοινό της το οποίο περιμένει το συγκεκριμένο παιχνίδι πάρα πολλά χρόνια, έχουν κι αυτοί μια ευκαιρία να βρεθούν στη γιορτή του ποδοσφαίρου, στο Euro 2024. Διαθέτουν και αυτοί ποδοσφαιριστές που έχουν διακριθεί στο εξωτερικό, με πιο τρανό παράδειγμα τον Κβαρατσκέλια. Άλλωστε μόνο τρεις αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Γεωργίας, οι υπόλοιποι είναι σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και άλλες χώρες. Θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι αλλά οι δικοί μας ποδοσφαιριστές έχουν την εμπειρία από μεγάλα παιχνίδια και τη θέληση γιατί μετά από τόσα χρόνια το να τους παρουσιαστεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια τέτοια γιορτή όπως το Euro, ενδεχομένως για κάποιους να μην τους δοθεί ξανά. Άρα θα δώσω ένα ελαφρύ προβάδισμα σε εμάς. Βέβαια, καμία σχέση η ομάδα του Καζακστάν με τη Γεωργία που θα αντιμετωπίσει αύριο η Εθνική. Λέω ελαφρύ γιατί το ισοσκελίζει η έδρα και ο κόσμος. Θα ήταν καλύτερο για εμάς να αγωνιστούμε στην Ελλάδα αλλά η διαφορά που μπορούν να κάνουν οι δικοί μας ποδοσφαιριστές σε ατομικό επίπεδο ίσως να κρίνει και το ματς στις λεπτομέρειες που θέλουμε να γείρουν υπέρ μας».

Αν γινόταν και στον Πογέτ αντίστοιχη κίνηση με τον Σάντος που υπέγραψε νέο συμβόλαιο πριν από κρίσιμο αγώνα της Εθνικής: «Προφανώς για τον κ. Πογέτ θα ήταν κάτι εξαιρετικό όπως και για μια μερίδα ποδοσφαιριστών το ότι ο προπονητής μπορεί να είναι τα επόμενα χρόνια μαζί τους. Άρα αυτό το δέσιμο που φαίνεται ότι υπάρχει και να κάνει τους ποδοσφαιριστές να αισθανθούν αρκετά καλά πόσο μάλλον τον ίδιο τον προπονητή που θα του δείξει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, ότι θέλουν να συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει και είμαστε ένα βήμα από το όνειρο και για τον ίδιο. Άρα θα ήταν κάτι που θα βοηθούσε ψυχολογικά και τον προπονητή και το επιτελείο του αλλά και τους παίκτες για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι ότι ξέροντας ότι πάμε σε αυτό το ματς ως ένα γκρουπ και θα ηγηθούμε της προσπάθειας στο Euro 2024 το καλοκαίρι, είναι κάτι που παίζει μεγάλο ρόλο σε όλο τον οργανισμό που λέγεται Εθνική ομάδα».

Για το ότι η Εθνική ομάδα δεν έχει το δικό της προπονητικό κέντρο: «Τα προβλήματα σε εθνικό επίπεδο είναι τόσο μεγάλα και σοβαρά που εμένα προσωπικά με κάνουν και ντρέπομαι. Το ίδιο γίνεται πάνω κάτω και σε συλλογικό επίπεδο. Όταν έχουμε κατακτήσει το Euro το 2004, όταν έχουμε πάει σε Μουντιάλ, και δεν μπορούμε να έχουμε ένα προπονητικό κέντρο, να μην μπορεί να το κάνει η ΕΠΟ, τι να συζητάμε. Είναι χρόνιο το πρόβλημα, δεν είναι τωρινό. Κάποια στιγμή, ανεξαρτήτως ποια είναι η διοίκηση της ΕΠΟ, δεν πρέπει να βάλουμε το εθνόσημο, τη φανέλα και αυτούς που μας εκπροσωπούν στην Ευρώπη ή σε όλη τη Γη;

Ο κ. Γρηγορίου πρόσθεσε: «Εννοείται ότι οι ποδοσφαιριστές αποκτούν μεγάλη υπεραξία πηγαίνοντας στο Euro και ότι και τον Πογέτ τον ενδιαφέρει να προκριθεί η ομάδα, έχει και για αυτόν την υπεραξία και το επίτευγμα στο βιογραφικό του. Γιατί για παράδειγμα, όποια κι αν είναι η διοίκηση της ΕΠΟ αφού έρχονται και εκλογές και ίσως να θέλει να κάνει τη δική της επιλογή, είναι σαν μια μικρομεσαία ομάδα να προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και να πάει εκεί με άλλον προπονητή από αυτόν που την έφερε εκεί. Δεν είναι μόνο η υπεραξία και το βιογραφικό, θέλει να το ζήσει κι ο Πογέτ όπως και οι ποδοσφαιριστές μας. Είναι θέμα ποδοσφαιρικής λογικής».

Αν είναι άπιαστο όνειρο ένα ανάλογο έπος με το Euro 2004: «Και όταν είχε συμβεί αυτό ήταν ένα άπιαστο όνειρο για πολλούς. Με βάση την εξέλιξη του ποδοσφαίρου και τα πράγματα που χρειάζεται να κάνουμε για να πάμε μπροστά, εν μέρει είναι ένα άπιαστο όνειρο για να επαναληφθεί. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να επαναληφθεί κάτι όπως το 2004. Αν η δική μας η γενιά μπορέσει να το ξαναζήσει, μακάρι, ζούμε για να το ξαναδούμε».

Αν η ενδεκάδα που κερδίζει αλλάζει η παραμένει πάντα ίδια: «Αλλάζει. Γιατί είναι βάσει ανάλυσης του αντιπάλου, ανάλογα του πού παίζεις, πώς θέλεις να εξελιχθεί το παιχνίδι που παίζεις, πού θέλεις να το πας. Άρα επιλέγεις τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας του εκάστοτε παιχνιδιού. Άρα προφανώς αλλάζει. Και οι δύο ομάδες είναι με τριάδα στην άμυνα, 3-4-3, 3-5-2. Εννοείται ότι είναι πιο δύσκολο το ματς κόντρα στη Γεωργία, είναι εκτός έδρας και μπορεί να χρειαστεί να κατέβουμε με περισσότερη ασφάλεια στα νώτα μας. Δηλαδή τριάδα στα χαφ με Κουρμπέλη, Μπακασέτα και Μάνταλο δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει απέναντι στη Γεωργία εκτός έδρας και αν θα πρέπει να πάμε το ματς μέχρι ένα σημείο ή να ξεκινήσουμε από την αρχή για να πάμε για τη νίκη. Αυτά είναι αποφάσεις του προπονητή και εμείς όλοι είμαστε μετά Χριστόν προφήτες. Απομένει να δούμε τις επιλογές του και τι θέλει να κάνει. Ο κάθε προπονητής έχει διαφορετικό σκεπτικό».

Αν θα περιμένουμε τη Γεωργία στην άμυνα ή θα μπούμε δυνατά όπως με το Καζακστάν: «Είναι δύο τελείως διαφορετικές ομάδες και συνθήκες. Εννοείται ότι θα ήθελα να έχουμε την κατοχή της μπάλας, τον έλεγχο του παιχνιδιού, εγώ θα αποφάσιζα να πιέσουμε και πιο ψηλά. Όλα αυτά, όμως, εγκυμονούν κινδύνους γιατί είναι τελικός και ιδιαίτερα σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι αν προηγηθεί ο αντίπαλος μπροστά στο κοινό του δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα όπως θα ήταν σε ένα εντός έδρας παιχνίδι με διαφορετικό αντίπαλο. Και δεν παίρνω ως μέτρο σύγκρισης το Καζακστάν, είναι μεγάλη η διαφορά των δύο ομάδων. Άρα δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο».

Αν προηγηθεί η Εθνική θα έχει το «κλειδί» της πρόκρισης: «Άμα προηγηθούμε θα έχουμε το «κλειδί» γιατί έχουμε παίκτες που είναι πάρα πολύ καλοί στο επιθετικό τρανζίσιον με κύριο εκφραστή τον Ιωαννίδη αλλά και οι εξτρέμ μας, ο Πέλκας και ο Μασούρας, αν ξεκινήσουν, μπορούν να κάνουν πολύ καλή μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση. Αν προηγηθείς σε έναν τέτοιον τελικό, ο αντίπαλος προπονητής θα ρισκάρει άρα θα βρεις περισσότερους χώρους και διαθέτουμε την ποιότητα και την ταχύτητα για να μπορέσουμε να τους εκμεταλλευτούμε. Και τότε αλλάζουν όλα».

Αν εφόσον προηγηθούμε οι πιθανότητες είναι να βάλουμε και δεύτερο γκολ παρά να βάλει η Γεωργία: «Ναι, γιατί έχουμε μάθει να αμυνόμαστε και το κάνουμε πάρα πολύ καλά. Η άμυνά μας ξεκινάει από την επίθεση, τα τρία παιδιά που παίζουν μπροστά αμύνονται πολύ καλά άρα το να πάει ο αντίπαλος την μπάλα στη δεύτερη ζώνη του δεν είναι πολύ εύκολο πόσο μάλλον όταν στην άμυνά μας είναι ο Μαυροπάνος, ο Βλαχοδήμος, παιδιά που έχουν την εμπειρία να σταθούν και έχουν παίξει μεγάλα ματς. Άρα όταν η Εθνική προηγηθεί είναι μια ομάδα που δύσκολα μπορείς να την αντιμετωπίσεις».