Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Διώκονται Δούρου, Ψινάκης, Μπουρνούς, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία και Αστυνομία, για τους 100 νεκρούς στο Μάτι

Ποινικές διώξεις, για τη φονική πυρκαιγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους, ασκήθηκε σε βάρος της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του δημάρχου Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνούς, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, καθώς επίσης εναντίον στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής, όπως και σε βάρος 65 χρονου, που φέρεται ως υπεύθυνος,  για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.
Τα αδικήματα είναι σε βαθμό πλημμελήματος και αφορούν: Εμπρησμό από  αμέλειαα, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως, καθώς επίσης σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παράλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μή.

Απειλείται ποινή φυλάκισης πέντε ετών για κάθε πράξη, που μπορεί να φτάσει τα δέκα χρόνια φυλάκισης, λόγω της συρροής των ανθρωποκτονιών.
Τέσσερα επιπλέον πρόσωπα, που είχαν μηνυθεί από συγγενείς θύματα και οικογένειες θυμάτων, απαλλάχτηκαν, καθώς δεν πρόεκυψε ένδειξη ενοχής τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο 293 σελίδων πόρισμα τους οι εισαγγελείς πρωτοδικών Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος,καταλογίζουν ευθύνες πριν και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.
Βαριές ευθύνες επιρρίπτονται, για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας, σε Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια,τους  δύο Δημους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα), καθώς  και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προσταςίας.
Η πολύμηνη εισαγγελική έρευνα οδήγησε σε μια δικογραφία που αριθμεί περισσότερες από δέκα κούτες, ενώ συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων. Η εικόνα που αποκαλύπτεται μοιάζει τραγική, αφού φαίνεται να διαπιστώθηκε «απόλυτη ασυνεννοησία και κατάρρευση του συστήματος», δηλαδή ένα χάος.
Η έρευνα, για τις ευθύνες της φονικής πυρκαγιάς δεν τελειώνουν, καθώς παραμένουν ανοιχτές έξι δικογραφίες, που αφορούν: 
-Στο Ναυτοδικείο, ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου
-Στο Στρατοδικείο, ευθύνες στρατιωτικών
-Δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις ( αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός).
-Δικογραφία, γιά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής.
-Δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
-Και δικογραφία, η οποία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.