Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Ρουκέτα από τον ΑΠ για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο!


Προεκλογική... ρουκέτα από τον Αρειο Πάγο, για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο!
Αρνητική, είναι σύμφωνα με πληροφορίες των "Δικογραφιών" η απόφαση της Ολομέλειας του ΑΠ, γιά τους  περίπου 56.000 δανειολήπτες, οι οποίοι  ειχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο και  λόγω της ανατίμησης του νομίσματος, είδαν το αρχικό τους κεφάλαιο να αυξάνεται,παρά το γεγονός ότι, πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Με συντριπτική πλειοψηφία 45 - 8, η  Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, την Πέμπτη 14 Μαρτίου, εξέδοσε  αρνητική απόφαση, για τους χιλιάδες οικογενειάρχες και επιχειρηματίες, που αγωνιούσαν γιά τις καταστρεπτικές συνέπειες στην τσέπη τους λόγω της ισοτιμίας μεταξύ ευρω και ελβετικού φράγκου.
Ο πρόεδρος του ΑΠ Βασίλης Πέππας, έξι αντιπρόεδροι ΑΠ και σαράντα έξι αρεοπαγίτες, δηλαδή η Ολομέλεια του ΑΠ σε πλήρη σύνθεση, συνεδρίασαν κεκλεισμένων των θυρών, για το θέμα της ισοτιμίας των δανείων σε γαλλικό φράγκο, που αποτελούσε αγκάθι για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και τεράστιο πρόβλημα για τις τράπεζες, οι οποίες επικαλούντο οικονομικές απώλειες, σε περίπτωση, που γινόταν δεκτό το αίτημα των δανειοληπτών.
Η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παρά το ότι έχει ληφθεί εδώ και οκτώ ημέρες, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά θα γνωστοποιηθεί αφού δημοσιευτεί και καθαρογραφεί.
Σύμφωνα ωστόσο με αποκλειστικές μας πληροφορίες οι ανώτατοι δικαστές, με συντριπτική πλειοψηφία είπαν ΟΧΙ στο αίτημα των δανειοληπτών, δικαιώνοντας ουσιαστικά τις τράπεζες, που επικαλούντο ότι, “εφόσον το δάνειο αφορούσε παροχή σε αλλοδαπό νόμισμα (ελβετικά φράγκα), ο δανειολήπτης υποχρεούνταν, σύμφωνα με το άρθρο 806 ΑΚ, να αποδώσει πάλι (μόνο) φράγκα”, αφού κατά τη διαταξη του νόμου αυτού “υποχρεούται να αποδώσει άλλα πράγματα της ίδιας ποσότητας και ποιότητας”.
Κατά τις ίδιες πηγές, από τους πενήντα τρεις ανώτατους δικαστες της Ολομέλειας ΑΠ (τον πρόεδρο του ΑΠ Βασίλη Πέππα, έξι αντιπροέδρους και σαράντα έξι αρεοπαγίτες), μόνον οι οκτώ τάχθηκαν υπερ των δανειοληπτών κα ψήφισαν ΝΑΙ στο αίτημα τους, κρίνοντας ότι, πρέπει “να αναγνωρισθεί, ως μόνη ισχύουσα ρήτρα μετατροπής σε ευρώ του οφειλομένου στο ξένο νόμισμα ποσού, η συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων, που ίσχυε κατά τον χρόνο εκταμιεύσεως του δανεισθέντος ποσού”.
Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών της Ολομέλειας του ΑΠ, οι σαράντα πέντε ανώτατοι δικαστές, έκριναν ότι, δεν πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα των δανειοληπτών.
Οι δικαστές της πλειοψηφιας έκριναν ότι, “εφόσον μέχρι τωρα οι δανειολήπτες αποπλήρωναν σε ελβετικό φράγκο τα δανεια τους, πρεπει να συνεχισουν να αποπληρώνουν στο ίδιο νόμισμα”.