Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Ένοχοι πέντε γιά την κάρτα υγείας, με σκεπτικό - καταπέλτη του δικαστηρίου


Ενόχους έκρινε τρεις πρώην προέδρους και δύο πρώην παράγοντες  της ΕΠΟ  το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, για το σκάνδαλο  της κάρτας υγείας.
Καταδικάστηκαν οι Βασίλης Γκαγκάτσης,  Σοφοκλής Πιλάβιος,  Γιώργος Γκιρτζίκης, Γιώργος Οικονομιδης και Γιώργος Σιντόρης.
Όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες της ΕΠΟ αθωώθηκών,  όπως αθώοι κρίθηκαν και οι εκπρόσωποι των εταιριών,  που είχαν αναλάβει να υλοποιήσουν την κάρτα υγείας.
Ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κ   Κακαβιας εξήγησε το σκεπτικό του δικαστηρίου,  για ενόχους και αθώους. 
Σύμφωνα με όσα είπε η ζημιά που προκάλεσαν στην ΕΠΟ αποδείχτηκε από το γεγονός ότι, γνώριζαν πως η νομοθεσία δεν επέτρεπε σταθμούς τηλεμετρίας και παρ' όλα αυτά προχώρησαν στην υλοποίηση της σύμβασης και στη χρηματοδότηση της.
Όπως είπε ο πρόεδρος: "Τέτοια άδεια δίνεται μόνον σε φυσικά πρόσωπα και όχι σε φορείς,  ενώ ήταν γνωστό στους κατηγορούμενους ότι αυτό δεν θα αντιμετωπίζω ταν με νομοθετική παρέμβαση.
Το γεγονός ότι, η ΕΠΟ το χαρακτήρισε αυτοχρηματοδοτούμενο με τη συνδρομή των αθλητών,  δεν την εμπόδισε να εγγυηθεί το δυνατό χαμηλότερο - είναι αλήθεια- ποσόν,  ωστόσο η ΕΠΟ πρόλαβε και χρηματοδότησε τουλάχιστον 250.000 τηλεμετρίες.
Ως προς το θέμα της ζημιάς,  τόνισε ο πρόεδρος, ακόμη και η διακινδύνευση της περιουσίας της ΕΠΟ συνιστά περιουσιακή βλάβη.
Ο δόλιος των κατηγορουμένων, όπως είπε ο κ. Κακαβιας προέκυψε από το γεγονός ότι,  προέβλεψαν την πρόκληση της ζημιάς και την αποδέχτηκαν.
"Είναι αδιάφορα τα κίνητρα και ο σκοπός τους", συμπλήρωσε ο πρόεδρος και συνέχισε: " Η ευθύνη, που έχουν οι κατηγορούμενοι δεν αλλάζει από το την επικαλούμενη έγκριση της πράξης τους". 
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου  απέδωσε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, που κρίθηκαν αθώοι στο γεγονός ότί,  δεν προέκυψε πως  τελούσαν σε γνώση όλων των περιστάσεων.
Τέλος γιά τους εκπροσώπους των εταιριών,  που κρίθηκαν αθώοι, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου "η ηθική δανειστή  και οφειλέτη επιτρέπει να έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και να επιδιώκουν την μεγιστοποίηση του οφέλους τους".
Οι συνήγοροι των καταδικασθέντων ζήτησαν να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά .
Σε λίγο αναμένεται να προτείνει ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Τζώνης  επί των ποινων.