Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Ο... πρασινομάτης δεν γλύτωσε τους ληστές, που σιδέρωναν τα θύματα και "έφαγαν" από 25 χρόνια ο καθένας

Στη φυλακή επέστρεψαν οι πέντε από τους οχτώ Γεωργιανούς, μέλη της εγκληματικής σπείρας που λήστευαν σπίτια και σιδέρωναν με ηλεκτρικό σίδερο τα θύματά τους.  
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας επέβαλλε 25 χρόνια κάθειρξη, στον καθένα, καθώς τους έκρινε ενόχους, για σύσταση συμμορίας, ληστεία κατά συρροή, διακεκριμένες κλοπές και βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.
Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια, με αναστολή για συμμετοχή σε συμμορία, αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ ο όγδοος φυγοδικεί. 
Είχαν συλληφθεί στις 14 Οκτωβρίου 2017 και η δικαστική απόφαση βγήκε στο παρά πέντε της λήξης του 18μηνου προσωρινής τους κράτησης, που έληγε στις 14 Απριλίου, οπότε και θα έπρεπε να αποφυλακιστούν διαρκούσης της δίκης τους.
Και οι επτά Γεωργιανοί κατηγορούμενοι κράτησαν "σκληρή" στάση στο δικαστήριο, καθώς κανένας από αυτούς, που κάθισαν στο εδώλιο δεν αποκάλυψε στο δικαστήριο, ποιός από όλους σιδέρωσε στο δεξί ώμο ηλικιωμένη, αφού την έδεσαν με γραβάτες και τη  χτύπησαν σε διάφορα σημεία του σώματος της, για να την εξαναγκάσουν να τους παραδώσει τυχόν κρυμμένα χρήματα.
Οι Γεωργιανοί δράστες φόραγαν κουκούλες (full face), όταν μπούκαραν στα σπίτια, για να μην είναι δυνατόν να τους αναγνωρίσουν τα θύματα τους.
Σύμφωνα με την περιγραφή, που έκανε η ηλικιωμένη, η οποία μαρτύρησε στα χέρια τους,  "ο ένας της έκλεινε το στόμα, ο άλλος την πάταγε στην κοιλιά και ο τρίτος την έκαιγε με το καυτό σίδερο ατμού στον ώμο"!...
Η γυναίκα δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει ποιός από όλους τη βασάνισε με το σίδερο, είπε ωστόσο ότι, "αυτός που την έκαιγε είχε πράσινα μάτια".
Αυτό προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν όσοι εκ των κατηγορουμένων δεν ήταν πρασινομάτηδες, για να γλυτώσουν την βαριά τιμωρία.
Η σύγχιση, που προσπάθησαν να προκαλέσουν, δεν έπεισε ούτε τον εισαγγελέα, ο οποίος  στην αγόρευσή του υποστήριξε ότι "όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν ευθύνη γιατί έβλεπαν τα βασανιστήρια των θυμάτων τους και δεν έκαναν απολύτως τίποτα", αλλά ούτε και τους δικαστές, οι οποίοι επέβαλαν και στους πέντε την ίδια ποινή.
Ο εισαγγελέας είχε προτείνει για τους έξι από τους οχτώ κατηγορούμενους την ενοχή τους, για  βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη σε βάρος της ηλικιωμένης, διάπραξη ληστειών και σύσταση συμμορίας. Για τους δύο εξέφρασε αμφιβολίες και πρότεινε την ενοχή τους για σύσταση συμμορίας. 
Συνολικά διέπραξαν δύο ληστείες και τριάντα δύο διαρρήξεις και κλοπές σε σπίτια, από τα οποία αφαίρεσαν κοσμήματα, ρολόγια και χρυσαφικά αξίας πολλών εκατομυρίων, χιλιάδες ευρώ και πολλά αντικείμενα αξίας.