Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Η ώρα της κρίσης για το σκάνδαλο της Κάρτας Υγείας της ΕΠΟ

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας αναμένεται να αποφασίσει σήμερα, για την ενοχή των κατηγορουμένων, για το σκάνδαλο της κάρτας υγείας, που ζημίωσε την ΕΠΟ με 30 εκ ευρω.
Ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Τζώνης έχει προτείνει την ενοχή, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, εννέα πρώην μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟ, μεταξύ των οποίων είναι οι πρώην πρόεδροι της ομοσπονδίας Βασίλης Γκαγκάτσης, Γιώργος Γκιρτζίκης και Σοφοκλής Πιλάβιος.
 Επιπλέον, η πρόταση ενοχής του κ. Τζώνη περιλαμβάνει και τους κ. Οικονομίδη, Σιντόρη, Τοπολιάτη, Χατζηαποστόλου, Προύντζο και Καραμελίδη.
Κατηγορούνται ότι, ζημίωσαν την περιουσία της ομοσπονδίας,επειδή έδιναν χρήματα της ΕΠΟ για ένα έργο, όπως ήταν ο έλεγχος της υγείας των ποδοσφαιριστών, το οποίο παρότι δεν εφαρμόστηκε, η ΕΠΟ συνέχισε να το χρηματοδοτεί από το 2005 έως το 2013 (επί διοίκησης Σαρρή), όταν καταγγέλθηκε από την ομοσπονδία η σύμβαση με την εταιρεία, αφού προηγουμένως είχε γίνει έλεγχος του ΣΔΟΕ.
Ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση 13 πρώην μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟ και συγκεκριμένα τους:
 Γιώργο Σαρρή και οι Αριστείδη Σταθόπουλο, Νίκο Φύριο, Γιάννη Σιγάλα, Νίκο Ανασόπουλο, Θεόδωρο Φωτίου, Γιάννη Δεσύλα, Γιάννη Καλύβα, Ευάγγελο Μαζαράκη, Χρήστο Σάββα, Βασίλη Μάντζιο, Σπύρο Καλογιάννη και Σωκράτη Παπαδόπουλο. 
Οσον αφορά τις εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση (Opentec και PCSystems) και είχαν συμβληθεί με την ΕΠΟ για την «κάρτα υγείας», προτάθηκε η ενοχή των Παντελή Κύρκα, Κωνσταντίνου Θεοδοσίου, Ιωσήφ Αβραμίδη, Κωνσταντίνου Βουρδάκη και η αθώωση των Ιωνα Χατζηιωνά, Γιώργου Λυγεράκη, Αθανάσιου Ισμαήλου και Αριστείδη Σταυρόπουλου.
Στην αγόρευση του ο  εισαγγελέας είχε τονίσει: «Η ΕΠΟ προέβη σε μία εκ προοιμίου ανεφάρμοστη σύμβαση... Παροχή υπηρεσιών υγείας, το απόλυτο τέχνασμα. Χωρίς άδειες ούτε τα καφενεία λειτουργούν». Υπενθυμίζεται ότι η παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη είχε ως αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο του 2016, λόγω της εφαρμογής του νόμου από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την έκπτωση του τότε προέδρου της ομοσπονδίας Γ. Γκιρτζίκη και άλλων πέντε μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟ από τα ποδοσφαιρικά αξιώματα που κατείχαν, αλλά και την έκπτωση όσων είχαν αιρετές θέσεις στο ποδόσφαιρο (π.χ. πρόεδροι Ενώσεων). Κατά τη διάρκεια της δίκης, η ΕΠΟ παρίσταται ως πολιτική αγωγή. Το δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 21 Νοεμβρίου και στις 18 Δεκεμβρίου και οι δικαστές θα πάρουν την απόφασή τους, η οποία μπορεί να εφεσιβληθεί.
Έντυπη