Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Μέχρι τις 13 Μαίου παρατείνεται η αποχή των δικηγόρων


Δεν καταθέτουν τα "όπλα" οι δικηγόροι, που παρατείνουν μέχρι τις 13 Μαίου, την αποχή τους από δίκες, που αφορούν αδικήματα, τα οποία εμπίπτουν στο νέο νόμο - σκιάχτρο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που στέλνει στη φυλακή κατηγορουμένους, ακόμα και μικροαδικημάτων (πλημμελημάτων), εφόσον αυτά τελούνται από περισσότερους τους ενός δράστες.

Η διάταξη αυτή, το γνωστό "ιδιώνυμο", που ψηφίστηκε πρόσφατα με τον νέο αθλητικό νόμο, με πρόσχημα την αθλητική βία, έχει αναδρομική ισχύ και ήδη παράγει αποτελέσματα και σε εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ όπως έχει ήδη καταγγελθεί από τους δικηγόρους σκοπό έχει, να πλήξει, μεταξύ άλλων, τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το ΔΣ του ΔΣΑ, σε συνέχεια της απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (βλ. σχετικά εδώ: https://bit.ly/3OMM6ij ), αποφάσισε την παράταση της στοχευμένης αποχής από ποινικές υποθέσεις πρώτου (α’) βαθμού δικαιοδοσίας, όπου υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ (είτε αυτοτελώς, είτε από κοινού με άλλα αδικήματα), είτε κακουργηματικού είτε και πλημμεληματικού χαρακτήρα, μέχρι και 13.5.2022, με το ήδη ισχύον πλαίσιο (εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης. Βλ. σχετικά εδώ: https://bit.ly/3JHmqjs ).

Οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι, παρατηρείται το φαινόμενο κατηγορούμενοι για μικροαδικήματα να πηγαίνουν στις φυλακές και να αναστέλλεται η ποινή δραστών βαρύτερων εγκλημάτων.

Η αποχή των δικηγόρων από τις δίκες πρώτου βαθμού, γιά τέτοιες υποθέσεις, ξεκίνησε από τις 2 Απριλίου και παρατείνεται πλέον έως τις 13 Μαΐου με αποτέλεσμα οι δίκες να αναβάλλονται σωρηδόν καθώς οι Δικηγορικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα υιοθέτησαν την απόφαση της Ολομέλειας.

Η νέα διάταξη του 187 ΠΚ παρ. 6 αναφέρει ότι:

–Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας , αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία, δεν μετατρέπονται, ούτε αναστέλλονται.

-Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης