Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Αύριο στις 10 το πρωί η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Παπά - Καλογρίτσα

Αύριο το πρωί στις 10 αναμένεται να ανακοινωθεί από την Πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα η απόφαση, στη με κατηγορούμενους τον πρώην Υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παπά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, γιά την υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες του 2016.

Η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ολγα Σμυρλή έχει προτείνει την πλήρη απαλλαγή του Νίκου Παπά, γιά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, γιά το οποίο κατηγορείται, καθώς επίσης και την απαλλαγή του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, που δικάστηκε κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός στην πράξη του πρώην Υπουργού.

Η Εισαγγελέας κ. Σμυρλή ήταν πλήρως απαλλακτική στην πρόταση της, γιά το Νίκο Παπά, κρίνοντας ότι, δεν υπήρξε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον του.

Ενώ κάνοντας αποτίμηση του συνόλου των στοιχείων της υπόθεσης υποστήριξε ότι, η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες πραγματοποιήθηκε υπό πλήρη διαφάνεια και τήρηση της νομιμότητας.

Η Εισαγγελέας, που αποδόμησε πλήρως το κατηγορητήριο Παπά τόνισε, μεταξύ άλλων ότι, εκ μέρους του δικαζόμενου υπουργού δεν υπήρξε καμμία παρέμβαση για ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα που μετείχε στον διαγωνισμό και αναδείχθηκε, ως ένας από τους τέσσερις συνολικά υπερθεματιστές.

Όπως ανέφερε η κ. Σμυρλή :”Από καμία πλευρά δεν προκύπτει οποιαδήποτε πράξη εκ μέρους του Νίκου Παππά για να ευνοηθεί ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ως το τέλος του διαγωνισμού, για παράδειγμα περισσότερες δόσεις για καταβολή τιμήματος ή οτιδήποτε άλλο” συμπληρώνοντας πως το γεγονός ότι τελικά η εταιρεία του γιού του Χρήστου Καλογρίτσα δεν μπόρεσε να προσκομίσει τα χρήματα και να πάρει τελικά την τηλεοπτική άδεια, “είναι απόδειξη που καταρρίπτει το κατηγορητήριο”.

Κατά την εισαγγελέα, δεν προέκυψε από μάρτυρες ή άλλο αποδεικτικό μέσο οποιαδήποτε παρέμβαση του Νίκου Παππά στον διαγωνισμό. Η κ. Σμυρλή είπε επίσης πως ο πρώην υπουργός “δεν όφειλε να διενεργήσει ο ίδιος τον έλεγχο των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Αντίθετα είχε υποχρέωση να απέχει. Αν έκανε ο ίδιος τον έλεγχο θα ήταν κάτι εντελώς αντίθετο με την διαφάνεια του διαγωνισμού και θα κινούσε υπόνοιες μεροληψίας”.