Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης το ύψος της χρηματικής ποινής του Χρήστου Καλογρίτσα στα 5.000 ευρω.
Παράλληλα το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του Εισαγγελέα Δημήτρη Ασπρογέρακα, που ζήτησε να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία η κατάθεση της γραμματέα του Χρήστου Καλογρίτσα, προκειμένου να διερευνηθεί η αλήθεια των ισχυρισμών της ότι, έβλεπε να φεύγουν από το γραφείο του εργοδότη της χρηματικά ποσά προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Το δικαστήριο διασκέπτεται επί των προτάσεων του Εισαγγελέα.
Νωρίτερα το ΔικΟμόφωνα ένοχο έκρινε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην Υπουργο Επικρατειας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παπά. Με την ίδια απόφαση, ομόφωνα ένοχος κρίθηκε και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας. Η υπόθεση αφορούσε το διαγωνισμό γιά τις τηλεοπτικές άδειες του 2016.η κατάθεση
Ο εκ των συνηγόρων του Νίκου Παπά Γιάννης Μαντζουρανης δήλωσε ότι, ο πρώην Υπουργός δεν επιθυμεί ελαφρυντικά, επειδή δεν νιώθει ένοχος και δεν έχει διαπράξει καμμία παράβαση καθήκοντος.
Αντίθετα ο εκ των συνηγόρων του Χρήστου Καλογρίτσα Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Φυλάκιση ενός έτους, για το Νίκο Παπά πρότεινε ο Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας, μετά την ομόφωνη καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, για τον πρώην Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, για το Χρήστο Κακολγρίτσα, αναγνωρίζοντας του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, που ζήτησαν οι συνήγοροι του.
Ο κ. Ασπρογέρακας πρότεινε ποινή ενός έτους, χωρίς ελαφρυντικό για το Νίκο Παπά, καθώς νωρίτερα ο εκ των συνηγόρων του Γιάννης Μαντζουρανης δήλωσε ότι, ο πρώην Υπουργός δεν επιθυμεί ελαφρυντικά, επειδή δεν νιώθει ένοχος και δεν έχει διαπράξει καμμία παράβαση καθήκοντος.
Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου ελήφθη ομόφωνα από δεκατρείς ανώτατους δικαστές, επτά Αρεοπαγίτες και έξι Σύμβουλους της Επικρατείας.
Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα απήγγειλε την απόφαση από έδρας η οποία είναι αμετάκλητη, δηλαδή δεν προβλέπεται η άσκηση έφεσης ή άλλου ένδικου μέσου.
Από την εκφώνηση της απόφασης απουσίαζε λόγω ασθενείας η τακτική εισαγγελέας της δίκης Ολγα Σμυρλή, ενώ στη θέση της παρέστη ο αναπληρωτής εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας.
Μετά την καταδικαστική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου οι συνήγοροι του Νίκου Παπά δήλωσαν:
- Γιάννης Μαντζουράνης:
"Δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του.
Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια:
Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται.
Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια.
Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται. Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών.
Μετά από όλα αυτά η Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία".
Θόδωρος Μαντάς:
"Προφανής, ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη η δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της Εισαγγελέως και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητα της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην Ελληνική κοινωνία.Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου".
Βαγγέλης Γεωργακόπουλος:
"Σε μια εποχή, που στην συνείδηση του ελληνικού Λαού η δικαστική εξουσία έχει αποξενωθεί από την δικαιοσύνη, είναι αναμενόμενο σε μία πολιτική δίκη η απόφαση να είναι βαθύτατα και μόνον πολιτική".
Οι συνήγοροι του Χρήστου Καλογρίτσα Ανδρέας Λοβέρδος και Αγγελος Καραχάλιος δήλωσαν:
"Το Eιδικό Dικαστηριο έκρινε ένοχο τον Νίκο Παπά, για παράβαση καθήκοντος. Η προσπάθεια του πρώην Υπουργού να μετατρέψει σε πολιτική μία αμιγώς ποινική υπόθεση, απέτυχε παταγωδώς.
Η αλήθεια έπρεπε να περάσει από το δικαστήριο και πράγματι πέρασε σε ότι αφορά τον εντολέα μας κ. Χρήστος Καλογρίτσα. Η σημερινή ομόφωνη απόφαση αποτελεί δικαίωση, γιατί συνιστά πλήρη και οριστική απόδειξη ότι, πραγματι έλεγε την αλήθεια".
Σύμφωνα με την κατηγορία ο Χρήστος Καλογρίτσας καθ’ υπόδειξη του Νίκου Παππά έλαβε μέρος στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και συνήψε εικονική σύμβαση με τον κατασκευαστικό κολοσσό CCC προκειμένου να εξασφαλίσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ της εγγυητικής επιστολής και να μπορέσει να λάβει μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία.
Στη συνέχεια, όταν δεν μπορούσε να δώσει το ποσό της πρώτης δόσης, ο πρώην Υπουργός φέρεται να μεσολάβησε ώστε ο Χρήστος Καλογρίτσας να συναντηθεί με άλλους επιχειρηματίες και να βρει τα χρήματα. Στόχος ήταν να λάβει ο επιχειρηματίας τηλεοπτική άδεια και το νέο κανάλι να στελεχωθεί από δημοσιογράφους προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δύο κατηγορούμενοι επέλεξαν να μην απολογηθούν ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά τις θέσεις τους να τις ανέπτυξαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.
Ο Νίκος Παππάς δεν έδωσε το «παρών» ούτε στη δίκη, καθώς την χαρακτήρισε αλλά εξ αρχής «πολιτική δίκη».
Η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή κατά την αγόρευσης της ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου είχε προτείνει την πλήρη απαλλαγή του Νίκου Παπά και κατ΄επέκταση και του Χρήστου Καλογρίτσα.