Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Εισαγγελέας στο Ειδικό Δικαστήριο: "Κανένα στοιχείο ενοχής κατά του Νίκου Παπά"!

"Δεν προέκυψε κανένα στοιχείο ενοχής, για τον πρώην Υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παπά", που δικάζεται στο Ειδικό Δικαστήριο, για παράβαση καθήκοντος, μαζί με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, γιά την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Αντεισαγγελέας ΑΠ Ολγα Σμυρλή, που είναι απαλλακτική στην πρόταση της, γιά τον πρώην Υπουργό.

Η κ. Σμυρλή στην αγόρευση της, που βρίσκεται σε εξέλιξη αναλύοντας ένα προς ένα τα στοιχεία της κατηγορίας, κονιορτοποίησε πλήρως το κατηγορητήριο, ενώ τόνισε:

"Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι, ο κατηγορούμενος δεν τήρησε τους όρους της προκήρυξης για τη λήψη των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Ούτε προέκυψε ότι, με οποιοδήποτε τρόπο ευνοήθηκε ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ώστε να γίνει δεκτή η εταιρία του στο διαγωνισμό, γιά τις τηλεοπτικές άδειες. ούτε προέκυψε ότι, του δόθηκε η δυνατότητα καταβολής περισσότερων δόσεων".

Στην αρχή της αγόρευσης της η εισαγγελέας γνωστοποίησε το ποινικό πλαίσιο της υπόθεσης, διαβάζοντας τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από υπάλληλο, για το οποίο κατηγορείται ο Νίκος Παπάς και τόνισε:

"Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι, ο κατηγορούμενος δεν τήρησε τους όρους της προκήρυξης για τη λήψη των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Ούτε προέκυψε ότι, με οποιοδήποτε τρόπο ευνοήθηκε ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ώστε να γίνει δεκτή η εταιρία του στο διαγωνισμό, γιά τις τηλεοπτικές άδειες. ούτε προέκυψε ότι, του δόθηκε η δυνατότητα καταβολής περισσότερων δόσεων".

Ενώ συνέχισε λέγοντας: "Η νομοθετική ρύθμιση, γιά τις τηλεοπτικές άδειες επιβλήθηκε από την ανάγκη να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό καθεστώς της χώρας και η διαδικασία αδειoδότησης τέθηκε αναγκαία, για τη μετάβαση αυτή".

Σε άλλο σημείο της πρότασης της η εισαγγελέας τόνισε:

"Δεν σημειώθηκε κάποια παρεκτροπή στο διαγωνισμό, με ευθύνη του κατηγορουμένου, ούτε ευνοήθηκε κάποιος από τους διαγωνιζόμενους. Τα δικαιολογητικά, που προσκόμισε η εταιρία του κ. Καλογρίτσα ήταν δυνατόν να δικαιολογήσουν το προσφερθέν ποσό".

Γιά την προσφερθείσα από τον επιχειρηματία έκταση 100 στρεμμάτων στην Ιθάκη, που χαρακτηρίστηκε "βοσκοτόπια", η εισαγγελέας αναφέρθηκε στην κατάθεση της εκτιμήτριας Βλασοπούλου, που είπε μεταξύ άλλων ότι, "σε κάθε περίπτωση η έκταση βρίσκεται στην Ιθάκη και στενοχωρήθηκε που την υποτιμούσαν με τον άστοχο χαρακτηρισμό "βοσκοτόπια".
Οπως είπε η Εισαγγελέας επομένως δεν ισχύει το αναφερόμενο στην κατηγορία, καθώς την αξία δεν την προσδιορίζει η χρήση γης, αλλά η τοποθεσία και άλλοι παράγοντες".

Σε άλλο σημείο η Εισαγγελέας τόνισε ότι, επιβαλλόταν να απέχει από τον έλεγχο των τηλεοπτικών αδειών ο Νίκος Παπας, καθώς θα ήγειρε υπόνοιες μεροληψίας. Ούτε σημειώθηκε κάποια επέμβαση του στην Πενταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης υπερ κανενός υποψηφίου και κυρίως υπερ Καλογρίτσα.

Η εισαγγελέας ήταν κατηγορηματική ότι, "ούτε και δια παραλείψεως προέκυψε παράβαση καθήκοντος του Νίκου Παπά" και τόνισε:

"Mεγαλύτερη απόδειξη ότι, η διαδικασία του διαγωνισμού δεν λειτούργησε υπερ Καλογρίτσα προκύπτει από το ότι, δεν κατακυρώθηκε στην εταιρία του, η οποία εξέπεσε και τη θέση της κατέλαβε η πλειοδότρια εταιρία του Ιβαν Σαββίδη".

Η εισαγγελέας ανέφερε στη συνέχεια, ποιά ήταν τα γεγονότα, στα οποία στηρίχτηκε η κατηγορία και επεσήμανε ότι, αυτό προέκυψε - κατά κοινή ομολογία - στο πλαίσιο μιάς αστικής διαφοράς του επιχειρηματία Καλογρίτσα, που είχε αποτέλεσμα να καταλήξει η υπόθεση στο Ειδικό Δικαστήριο, για παράβαση καθήκοντος του πρώην Υπουργού Νίκου Παπά.

H κ. Σμυρλή ανέφερε ότι, η εταιρία η κατηγορία που έχει αποδοθεί στον κ. Παπά, με βάση την έγκληση Καλογρίτσα, είχε συνέπεια να καταστεί κατηγορούμενος ο πρώην υπουργός στο Ειδικό Δικαστήριο ότι, προωθεί το ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL, για να προωθεί την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα πολιτικά ζητήματα της χώρας".

Και συμπλήρωσε η Εισαγγελέας:

Η κατηγορία που έχει αποδοθεί στον κ. Παπά, με βάση την έγκληση Καλογρίτσα είχε συνέπεια να καταστεί κατηγορούμενος.

Η αγόρευση της Εισαγγελέα συνεχίζεται.