Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Ειδικό Δικαστήριο: Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται...

 Λένε ότι, "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται"!

Κάτι, που επιβεβαιώθηκε χτες, γιά τον εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Νίκου Παπά Γιάννη Μαντζουράνη, που η μέρα του δεν ξεκίνησε καλά, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε ΟΜΟΦΩΝΑ τον πρώην υπουργό, επιβάλλοντας του, μάλιστα την ανώτατων ποινών, που είναι τα 2 χρόνια, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, γιά το οποίο κρίθηκε ένοχος.

Το κακό ξεκίνησε νωρίτερα και να τι έγινε:

Η ώρα ήταν 10 παρά πέντε το πρωί. 

Η αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, με τα βαριά δρύινα έπιπλα και τους διακοσμημένους με σκουρόχρωμο ξύλο καρυδιάς τοίχους, εκεί που δεσπόζουν τα πορτραίτα προσώπων, τα οποία έγραψαν ιστορία στη Δικαιοσυνή έδρανα, ήταν κατάμεστη.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν πάρει τη θέση τους, οι δημοσιογράφοι είχαμε φτάσει πολύ νωρίτερα, για να εξασφαλίσουμε καρέκλα και τραπέζι γιά τα Λαπ τοπ μας, ενώ είχαν εισβάλλει οι φωτορεπόρτερ, στην προσπάθεια τους, να "κλέψουν" ένα πλάνο, ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου για Νίκο Παπά και Χρήστο Καλογρίτσα.

Στις 10 ακριβώς ήχησε το κουδούνι έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας.

Τα 19 μέλη του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (13 τακτικά και 6 αναπληρωματικά), με πρώτη την Πρόεδρο Ιωάννα Κλάπα άρχισαν σιγά - σιγά, να μπαίνουν στην αιθουσα και να καταλαμβάνουν τις θέσεις τους. Μπήκε και ο αναπληρωτής Εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας, ο οποίος, απούσας της τακτικής Εισαγγελέα Ολγας Σμυρλή, η οποία ασθενεί), κατέλαβε τη θέση της στα έδρανα 

Δεν πρόλαβε καλά - καλά η Πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, να ξεκινήσει την εκφώνηση της απόφασης και μιά αναστάτωση προκλήθηκε στην αίθουσα, κυρίως στις θέσεις των δικηγόρων, ενώ ένας ψίθυρος, που ξεκίνησε από τους δημοσιογράφους άρχισε να δυναμώνει:

"Ο Μαντζουράνης? Πού είναι ο Μαντζουράνης"?

Πράγματι, έλειπε ο επικεφαλής συνήγορος της υπερασπιστικής ομάδας του πρώην Υπουργού Νίκου Παπά Γιάννης Μαντζουράνης.

Το λόγο πήρε ο συνυπερασπιστής του Θόδωρος Μαντάς, που ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή, προκαλώντας ωστόσο μιά μικρή αγωνία, καθώς είπε:

"Κυρία Πρόεδρε κύριοι Δικαστές, κύριε Εισαγγελέα.  Εχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ να εντοπίσουμε τον κ. Μαντζουράνη, αλλά είναι αδύνατον. Δεν γνωρίζουμε, γιατί δεν είναι εδώ. Θα έπρεπε να είναι. Μέχρι αργά το βράδυ μιλάγαμε στο τηλέφωνο και  συμφωνήσαμε γιά τους σημερινούς  υπερασπιστικούς μας χειρισμούς. Πρόβλημα δεν υπηρχε. Θα έπρεπε να είναι εδώ. Του έχουμε τηλεφωνήσει πολλές φορές εδώ κι ένα τέταρτο και  το περίεργο είναι ότι, δεν απαντάει. Δεν έχει απαντήσει σε κανέναν μας"!

Πρόεδρος (Ιωάννα Κλάπα): Θα διακόψουμε για λίγο. Το σωστό είναι, να βρίσκεται παρών και ο κ. Μαντζουράνης. Μιλήσατε με τους συνεργάτες του γραφείου του;

Μαντάς: Είναι όλοι εδώ στην αίθουσα. Ούτε και σε αυτούς απάντησε.

Δημοσιογράφος: Τη γυναίκα την πήρατε τηλέφωνο;

Μαντάς: Οχι. Αλλα μιλήσαμε με τους συνεργάτες του και δεν ήξεραν τίποτα.

Πρόεδρος: Θα διακόψουμε για λίγο. Για δέκα λεπτά? 

Μαντάς: Και λιγότερο. Επτά λεπτά. Πιστεύω θα ερθει στο μεταξύ.

Πρόεδρος: Εντάξει. Γιά 15 λεπτά.

Τη στιγμή, που τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου σηκώθηκαν από τις θέσεις τους, για να αποχωρήσουν από την αίθουσα, πήρε το λόγο ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Καλογρίτσα, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος φώναξε:

"Κυρία Πρόεδρε τον εντόπισα. Απάντησε σε μένα. Σε πέντε λεπτά θα είναι εδώ".

Πρόεδρος: Πολύ καλά. Δεκαπεντάλεπτη διακοπή.

Πράγματι, ένα λεπτό μετά εμφανίστηκε ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος μάλιστα, δέχτηκε και... επιθέσεις χιούμορ των συναδέλφων του, που τον επέκριναν, λέγοντας του:

Μαντάς: Καλά δεν απαντάς σε μας και απαντάς μόνο στο Λοβέρδο ε?

Μαντζουράνης: Απαντάω μόνο σε αυτούς, που... με αγαπάνε...

Το μυστήριο της απουσίας του, το έλυσε ο ίδιος ο συνήγορος του Νίκου Παπά, όταν επέστρεψαν οι δικαστές στην έδρα:

Μαντζουράνης: Ζητώ συγγνώμη κυρία Πρόεδρε, αλλά είχα ένα μικρό ατύχημα, με το αυτοκίνητο, την ώρα που ερχόμουν στο δικαστήριο. Δεν ήταν κάτι σημαντικό. Αλλά δεν μπορούσα, να φύγω έτσι. Επρεπε να μείνω και να δώσω τα στοιχεία μου. Γι' αυτό καθυστέρησα..."!

Στη συνέχεια, μετά την ομόφωνη καταδικαστική απόφαση, αποδείχτηκε ότι, πόσο δίκιο έχει ο σοφός λαός, που πιστεύει ότι, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται...