Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Οσα ΔΕΝ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ, για το Ειδικό Δικαστήριο Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη!


Πλήρως απαλλακτική ήταν στην πρόταση της στο Ειδικό Δικαστήριο η Εισαγγελέας Ολγα Σμυρλή, γιά τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και για την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ρίχνοντας την αυλαία σε μία υπόθεση, που "βαφτίστηκε" τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο, αλλά σύμφωνα με την αγόρευση της κατέληξε σε φιάσκο!

Φωτιά και... λαύρα τα επιχειρήματα της Εισαγγελέα, με τα οποία αποδόμησε το κατηγορητήριο, για Παπαγγελόπουλο - Τουλουπάκη, μετατράπηκαν σε... βέλη κατά των τριών Εισαγγελέων, Ράικου - Αθανασίου - Τσατάνη, στις καταθέσεις των οποίων στηρίχτηκε ένα οικοδόμημα, που - κατά την κ. Σμυρλή, καταδεικνύεται σαθρό.

"Πρόκειται, πλέον, γιά επικίνδυνη εκτροπή από τη Ράικου στο χειρισμό υποθέσεων και στα πλαίσια δικαστικής κρίσης, αφού αυτή κατέθεσε πράγματα που δεν συνέβησαν ποτέ", τόνισε η Εισαγγελέας, χαρακτηρίζοντας "τελείως αβάσιμη την κατηγορία για παρεμβάσεις του Παπαγγελόπουλο στο έργο της Ράικου!"

Είπε κι άλλα η κ. Σμυρλή, για την Εισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου, όπως: 

- Πως ένας εισαγγελικός  λειτουργός, που ξέρει πως ένας μάρτυρας καταθέτει μόνο αυτά που γνωρίζει, κατέθεσε πράγματα που δεν συνέβησαν? Εγείρονται λοιπόν, ερωτηματικά, και κλονίστηκε η αξιοπιστία της ως μάρτυρα. 

- Πρόκειται, πλέον, γιά επικίνδυνη εκτροπή από τη Ράικου στο χειρισμό υποθέσεων και στα πλαίσια δικαστικής κρίσης, αφού αυτή κατέθεσε πράγματα που δεν συνέβησαν ποτέ.

- Απαραδέκτως και προσβλητικό να λέγεται από εισαγγελέα αυτό, δεν δικαιολογείται αυτή η ομολογία της. Αυτό δημιουργεί και ερωτήματα για τις υποθέσεις που έχει χειριστεί και στο παρελθόν. Η δικαιολογία για τη φυγή της από το χειρισμό της υπόθεσης, ακυρώνει όλο το εισαγγελικό της έργο.

- Αποπροσανατολισμός από τον πραγματικό λόγο, που είναι τα εμβάσματα. Πριν από την παραίτηση της, ήρθαν και τα εμβάσματα του άντρα της, που προφανώς γι αυτά είχε λάβει γνώση η Ράικου. Μετά την παραίτηση της Ράικου, τέθηκε και το θέμα ότι το χρονικό διάστημα που χειριζόταν την υπόθεση Novartis έπρεπε να απέχει εφόσον τα χρήματα βρέθηκαν σε κοινό λογαριασμό. Αλλά αυτό δεν το έπραξε η κ. Ράικου.

- Τελείως αβάσιμη η κατηγορία για παρεμβάσεις του Παπαγγελόπουλο στο έργο της Ράικου!

Ενώ λίγο αργότερα, αναφερόμενη στον  
πρώην οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος έχει αποδώσει επίσης κατηγορίες παρεμβάσεων στον κ. Παπαγγελόπουλο, η κ. Σμυρλή χαρακτήρισε "αβάσιμους" τους ισχυρισμού του και τόνισε:

«Η δικαιολογία του φόβου είναι χειρότερη από τον ίδιο τον φόβο»!

Για να συμπληρώσει:

"H προσέλευσή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής έγινε με πολύ περίεργο τρόπο και ότι έκανε ανάρμοστες για εισαγγελικό λειτουργό ενέργειες, όπως το να αποδώσει σε υφιστάμενό του την παράλειψη να πρωτοκολληθούν φάκελοι".

Και κατέληξε:

"Αντι-υπηρεσιακή συμπεριφορά που εξέθεσε την εισαγγελέα του Άρειου Πάγου. Έτσι δεν έγινε η ανανέωση της θητείας του.
Ο Αθανασίου είχε μένος κατά της Εισαγγελεα Αρείου Πάγου αλλά και κατά του Παπαγγελόπουλου"

Πυρά και κατά της πρώην Εισαγγελέα Γεωργίας Τσατάνη εξαπέλυσε  η κ. Σμυρλή, γιά την οποία είπε ότι, παραβίασε την αποκλειστική αρμοδιότητα του Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς στην περίπτωση της υπόθεσης του αποθανόντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, παίρνοντας τη σχετική δικογραφία από εκεί και μάλιστα στο στάδιο περαίωσης της υπόθεσης. 

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι, "η κ. Τσατάνη προσπαθεί να συνδέσει την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος της με δημοσιεύματα που δήθεν είχαν διαρρεύσει από τον κ. Παπαγγελόπουλο, χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος"!.

 Στο πρώτο μέρος της αγόρευσης της, χτες, η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Όλγα Σμυρλή, εξήγησε με νομικά επιχειρήματα, γιατί δεν ευσταθεί η κακουργηματική κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας σε βάρος Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη, για τη μη έγκαιρη αποστολή στη Βουλή δικογραφίας, κατά του τότε Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, για μη τιμολόγηση φαρμάκων και πρότεινε την απαλλαγή τους.

Η Εισαγγελέας έκρινε επίσης ότι, δεν θεμελιώνεται ούτε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για τη συγκεκριμένη υπόθεση και  φυσικά πως δεν υπάρχει ηθική αυτουργία του  Παπαγγελόπουλου, εφόσον τα αδικήματα δεν έχουν διαπραχθεί..

Στο δεύτερο μέρος της αγόρευσης της, γιά τις κατηγορίες, που έχουν αποδώσει στον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο οι εισαγγελείς Ράικου - Αθανασίου -Τσατάνη, περί παρεμβάσεων στο έργο τoυς, η κ. Σμυρλή είπε μεταξύ άλλων:

- Η Ράικου από το 2000 γνωρίζεται με τον Παπαγγελόπουλο. Το 2006 την τοποθέτησε και στην Ποινική Δίωξη. Από το 2011, που ήταν  αντιεισαγγελέας Εφετών είχε δύο θητείες ως Εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς. Από το Δεκέμβριο 2016 ασχολήθηκε με την υπόθεση Νοvartis. 

- Η πρώην Εισαγγελέας ΑΠ κ. Δημητρίου είχε διαβιβάσει στην εισαγγελέα Ράικου (9/1/2017) δημοσιεύματα για πολιτικά πρόσωπα και για μεγάλο σκάνδαλο με ξέπλυμα χρημάτων, δωροδοκία κλπ.
Ειδικά το FBI είχε αποστείλει 13 σελίδες έγγραφο, απευθυνόμενο στη Ράικου. Με πληροφορίες για τη δράσης της Νοβάρτις στην Ελλάδα και την εμπλοκή κυβερνητικών αξιωματούχων. Μετά, το FBE έστειλε κι άλλα έγγραφα κι όταν εισαγγελέας ήταν η Τουλουπάκη, η οποια ζήτησε δικαστική συνδρομή από τις ΗΠΑ.

- Η Ράικου αναφέρει ότι, τον Φεβρουάριο 2017 δέχτηκε την επίσκεψη της  Παπαδάκου κι εκείνη τη ρώτησε, για το αν υπάρχει εμπλοκή πολιτικού προσώπου στη Novartis και η Ράικου της είπε ότι δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία. 
Και όπως ισχυρίζεται συνδιάζει τις επισκέψεις με μετέπειτα τηλεφώνημα του Παπαγγελόπουλου. Οι ανησυχίες της δεν ήταν άστοχες, αφού ακολούθησαν πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος της. Όμως τις ανησυχίες της δεν της εξέφρασε σε αρχή (προϊστάμενο κλπ). Μετά ζήτησε την αντικατάσταση της ενώ υπολειπόταν 2 μήνες από τη λήξη της θητείας της. 

- Στην παραίτηση της δεν γίνεται αναφορά για τα τηλεφωνήματα του Παπαγγελόπουλου και ότι απαιτούσε τις ενέργειες που αναφέρονται στην κατηγορία. Ούτε αναφέρει πίεση στα καθήκοντα της. Αντίθετα, α
ναφέρθηκε στον χώρο του φαρμάκου, σε παράκεντρα εξουσίας κλπ.

- Η Ράικου είχε καλή υπηρεσιακή σχέση με την τότε Εισαγγελέα ΑΠ Ξένη Δημητρίου,   η οποία ανέφερε ότι την είχε επιθεωρήσει και ότι ήταν άριστη και θα την πρότεινε για νέα θητεία. Γι΄αυτό και εξεπλάγην από την απόφαση της να παραιτηθεί. Όπως γι’αυτό εξεπλάγην και ο κ. Κοντονής, όπως κατέθεσε ο ίδιος, με τον οποίο μάλιστα είχε τακτική επικοινωνία η Ράικου. Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή της παραίτησης της. 

- Ερωτηματικά γιατί παραιτήθηκε τότε, λοιπόν η Ράικου.

- Δεν πρόκειται για αβάσιμη αναφορά της Ζαμανίκα, όπως αβάσιμα αναφέρεται στην κατηγορία. Δημιουργεί ερωτηματικά το ότι η Ράικου παραιτήθηκε εξαιτίας του δημοσιεύματος, ειδικά αφού η ίδια θεωρούσε πως δεν είχε διαπράξει κάποιο παράπτωμα. Αυτό κρίθηκε ικανό, για  να επιθυμεί να μη συνεχίσει το υπηρεσιακό της καθήκον όταν υπολοίπονται μόνο 2 μήνες?

- Πριν από την παραίτηση της, ήρθαν και τα εμβάσματα του άντρα της, που προφανώς γι αυτά είχε λάβει γνώση η Ράικου. Μετά την παραίτηση της Ράικου, τέθηκε και το θέμα ότι το χρονικό διάστημα που χειριζόταν την υπόθεση Novartis έπρεπε να απέχει εφόσον τα χρήματα βρέθηκαν σε κοινό λογαριασμό. Αλλά αυτό δεν το έπραξε η κ. Ράικου.

- Αιφνιδιαστική και χωρίς βάσιμο λόγο ήταν η παραίτηση της. Αυτό σύμφωνα με την κ. Δημητρίου βρίσκει τη λύση του στα εμβάσματα του συζύγου της. Εκτός κι αν υπάρχει κι άλλος λόγος που δεν έχει προκύψει αλλά εκείνη γνωρίζει.

- Η Ράικου κατέθεσε ενώπιον των Αντεισαγγελέων ΑΠ Ζάχαρη και Σοφουλάκη και  αναφέρει για 1η φορά μετά από 2 μισή χρόνια ότι, "ο Μίμης την προέτρεψε να στείλει στη βουλή τα πολιτικά πρόσωπα". Και ειδικά, όπως είπα μετά την επίσκεψη Παπαδάκου. Αυτό όμως το διέψευσε η Παπαδάκου. Η Παπαδάκου έχει απαλλαγεί με το γνωστό βούλευμα. 

- Στη συνέχεια στην Επιτροπή της Βουλής, για τη διερεύνηση αδικήματος για τον Παπαγγελόπουλο, η Ράικου ανέφερε για πρώτη φορά ότι, ο Παπαγγελόπουλος της  απαίτησε να κατασκευάσει στοιχεία. Στην ανακρίτρια όμως άρχισε να αποστασιοποιείται από αυτή την αναφορά της και απάντησε ότι έτσι το εξέλαβε. Εδώ στο δικαστήριο κατέθεσε ότι, δεν της ζήτησε ο Παπαγγελόπουλος, να κατασκευάσει στοιχεία αλλά ότι, εκείνη έτσι το εξέλαβε!

- Μετά την ομολογία της ότι, δεν είναι αλήθεια ότι, της ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία, θα έπρεπε να σταματήσουμε την διερεύνηση της συγκεκριμένης κατηγορίας. Τι περισσότερα στοιχεία θέλουμε, αφού η ίδια κατέρριψε την κατηγορία λέγοντας πως δεν της ζήτησε κάτι τέτοιο αλλά εκείνη έτσι κατάλαβε!! 

- Πως ένας εισαγγελικός  λειτουργός, που ξέρει πως ένας μάρτυρας καταθέτει μόνο αυτά που γνωρίζει, κατέθεσε πράγματα που δεν συνέβησαν? Εγείρονται λοιπόν, ερωτηματικά, και κλονίστηκε η αξιοπιστία της ως μάρτυρα. 

- Περί κατασκευής των προστατευόμενων μαρτύρων και μάλιστα το ότι, το σκάνδαλο πήρε την τροπή της σκευωρίας, γνωρίζουμε ότι δεν ισχύουν αυτά, αφού το βούλευμα ήταν απαλλακτικό. Έπρεπε να σέβεται το απαλλακτικό βούλευμα. Η Ράικου, θέλοντας να δικαιολογηθεί για τη κατάθεση της, είπε πράγματα που δεν έχουν συμβεί.

- Πρόκειται, πλέον, γιά επικίνδυνη εκτροπή από τη Ράικου στο χειρισμό υποθέσεων και στα πλαίσια δικαστικής κρίσης, αφού αυτή κατέθεσε πράγματα που δεν συνέβησαν ποτέ.

- Συναισθανόμενη το ατόπημα αυτό, το ανέτρεψε. 
 
- Στο Ειδικό Δικαστήριο είπε ότι, έτσι νόμισε για να ελαφρύνει το βάρος ότι, δεν αναφέρει αναληθή γεγονότα κι έτσι το υποβάθμισε.
Επομένως δεν ευσταθεί ότι, της ζήτησε ο Παπαγγελόπουλος να κατασκευάσει μάρτυρες. Είναι αθέμιτο και αδύνατο να υποστηρίζεται αυτό, αφού συμμετέχουν πολλοί αρμόδιοι για να γίνει κάτι τέτοιο.

- Για την απαίτηση του Παπαγγελόπουλου, να στείλει στη Βουλή για πολιτικά πρόσωπα, είναι αντιφατικά όσα είπε η Ράικου.
Σε συνδιασμό με την ομολογία της για προσωπικές εκτιμήσεις της, κλονίζουν ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της. Η  κατάθεση της περιέχει αναλήθειες!

- Δεν μπορεί να γίνει λοιπόν δεκτό ότι, στα μισά λέει αλήθεια και στα μισά λέει ψέματα.

- Αποδομείται η κατηγορία της παρέμβασης από τον Παπαγγελόπουλο στο σύνολο της και κλονίζεται η αξιοπιστία της Ράικου ως μάρτυρα στο σύνολο της.

- Είναι υπηρεσιακά αθέμιτο να αποδίδει στον κατηγορούμενο τα μετέπειτα πειθαρχικά της.

- Δεν προέκυψε από κανένα σημείο ότι ο Παπαγγελόπουλος διοχέτευσε στον τύπο δημοσίευμα. Κι αυτό έχει κριθεί και στο βούλευμα. Άρα στην προκειμένη περίπτωση δεν προκύπτει ότι έχει κάνει κάτι τέτοιο.

- Επίσης, μετά τα δημοσιεύματα είπε ότι παραιτήθηκε. Απαραδέκτως και προσβλητικό να λέγεται από εισαγγελέα αυτό, δεν δικαιολογείται αυτή η ομολογία της. Αυτό δημιουργεί και ερωτήματα για τις υποθέσεις που έχει χειριστεί και στο παρελθόν. Η δ
ικαιολογία για τη φυγή της από το χειρισμό της υπόθεσης, ακυρώνει όλο το εισαγγελικό της έργο.

- Αποπροσανατολισμός από τον πραγματικό λόγο, που είναι τα εμβάσματα. 

- Όταν κλήθηκε να καταθέσει αρμοδίως τον Οκτώβριο του 2018 αναφορικά με Ρασπούτιν, η Ράικου δεν ανέφερε τίποτα για πιέσεις και παρεμβάσεις από Παπαγγελόπουλο, αλλά είπε ότι δεν θα πει περισσότερα με τις παρούσες συνθήκες κι ότι επιφυλάσσεται στο μέλλον. Περί κλονισμού της αξιοπιστίας της έπρεπε να αναφερθεί και το ότι, βρέθηκε σε φιλική οικία με τον άνθρωπο που θεωρεί υπεύθυνο!

- Για την δικαστική εκτίμηση της υπόθεσης, θα πρέπει να γίνει και  εκτίμηση της μαρτυρίας της Ράικου. Θα εκτιμηθεί ως μαρτυρική κατάθεση γενικά ή μαρτυρική κατάθεση εισαγγελέα?
Mάλιστα η ίδια τόνισε την θεσμική της θέση “μας ήρθε σε 3 εισαγγελείς να έρθουμε εδώ να πούμε ψέματα;” (σ.σ. δεν θυμάμαι ποιος είπε ότι το είπε αυτό). Τα λέει εισαγγελέας όλα αυτά και όχι, για να τύχει προνομιακής μεταχείρισης για την κατάθεση της?

- Η ίδια ανέτρεψε την κατηγορία. Η ίδια εμπλέκεται προσωπικά. Μιλάει για σχέδιο εξόντωσης της, αλλά υπάρχει και η σύνδεση του συζύγου της με τη Νοvartis. Επομένως δεν αξιολογείται ως λόγος εισαγγελέα,  αλλά ως απλού μάρτυρα.

- Ο Παπαγγελόπουλος αρνείται τους ισχυρισμούς της. Για τα κίνητρα είχαμε ρωτήσει τον Παπαγγελόπουλο , αλλά σημασία έχει ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια αυτά που κατέθεσε και ποια μεγαλύτερη απόδειξη από τα ίδια τα λεγόμενα της.

- Τελείως αβάσιμη η κατηγορία για παρεμβάσεις του Παπαγγελόπουλο στο έργο της Ράικου!



Σε ό,τι αφορά την κατηγορία σε βάρος Παπαγγελόπουλο για παρέμβαση στο έργο του Παναγιώτη Αθανασίου, για κατασκευή στοιχείων, για πιέσεις με σκοπό να βλάψει τον Βγενόπουλο, για πιέσεις στην έρευνα για τον Αλαφούζο να περατωθεί γρήγορα ο φορολογικός έλεγχος με σκοπό να δεσμευτούν οι λογαριασμοί του και να μην προλάβει τις τηλεοπτικές άδειες, για την υπόθεση Σάλλα με σκοπό να τον ωφελήσει ποινικά, η Εισαγγελέας τόνισε, μεταξύ άλλων:

- Κατά την κατάθεση του ο Αθανασίου είπε πως, γιά  τα προβλήματα που ανέκυψαν στην υπηρεσιακή του θητεία και στη μη ανανέωση της, συνέβαλε ο Παπαγγελόπουλος. Κι ότι αυτό έγινε, επειδή δεν ενέδωσε αυτός στις παρεμβάσεις του Παπαγγελόπουλου. Μάλιστα εκδηλώνει και εμπάθεια προς την εισαγγελέα κ. Δημητρίου αλλά και στον Παπαγγελόπουλο.

- Ο Αθανασίου όχι μόνο δεν μετέβει στη Χάγη, αλλά δεν την ενημέρωσε ποτέ (σ.σ. τη Δημητρίου). Σκηνοθέτησε την επιστροφή του από τη Χάγη. 

- Αντι-υπηρεσιακή συμπεριφορά που εξέθεσε την εισαγγελέα του Άρειου Πάγου. Έτσι δεν έγινε η ανανέωση της θητείας του.

- Λήφθηκε υπόψιν αυτό κι από το ανώτατο συμβούλιο του Αρείου πάγου για την προαγωγή του σε εισαγγελέα Εφετών.

- Τρεις μπλε φάκελοι, που δεν είχαν πρωτοκολληθεί όταν εισήλθαν στην υπηρεσία. Έτσι παρέμειναν στην οικονομική εισαγγελία και δεν πρωτοκολλήθηκαν. Μέσα στους φακέλους, γιά Μειμαράκη, Βουλγαράκη κλπ. Επέρριψε ευθύνες στη γραμματέα του κ. Σπίνου, η οποία αθωώθηκε, Ανάρμοστες, για εισαγγελικό λειτουργό ενέργειες αυτές!

- Ο Αθανασίου είχε μένος κατά της Εισαγγελεα Αρείου Πάγου αλλά και κατά του Παπαγγελόπουλου.

- Όλα αυτά έγιναν γνωστά από αυτή την ακροαματική διαδικασία. Γιατί τα αναφέρω; Ο ίδιος δημοσιοποίησε τα υπηρεσιακά του προβλήματα τα οποία τα έριξε στον Παπαγγελόπουλο. Ελέγχεται η συμπεριφορά του, γενικά όλο το προφίλ του μάρτυρα. Αβάσιμη καταγγελία σε βάρος της γραμματέας του κ. Σπίνου.

- Πρέπει να εκτιμάται επί ίσης όροις με κάθε πολίτη κι όχι ως εισαγγελικός λειτουργός. Θα πρέπει να ελεγχθεί η αλήθεια και η αξιοπιστία του ως μάρτυρα. Θεωρεί υπεύθυνη την Δημητρίου και τον Μιμή θεωρώντας ότι, δεν είχε την υποστηριξη τους. 

- Λαμβάνονται υπόψη οι αντιφάσεις στις οποίες έχει υποπέσει ακόμη και οι μαρτυρίες του. Ερευνάται η αλήθεια όσων αναφέρονται ως παρεμβάσεις κατά την κατηγορία.

- Γεννώνται ερωτηματικά, για τον χρόνο, που προσήλθε ως μάρτυρας. Καμία αναφορά δεν έγινε για πιέσεις από 2015-2017 παρότι είχε επικοινωνία με τον Παπαγγελόπουλο. Η προσέλευση του Αθανασίου στη Βουλή έγινε με τρόπο πολύ περίεργο, μετά από αναφορά βουλευτή στη κατάθεση της Ράικου, ο οποίος ήξερε για παρεμβάσεις στον Αθανασίου. Μετά κατά... τύχη το θυμήθηκε και η Ράικου. Πιο πριν όμως δεν είχε ξανά ειπωθεί τίποτα τέτοιο.
 Στις 28/1/2020 που κατέθεσε στη βουλή, μίλησε για τις παρεμβάσεις του Παπαγγελόπουλου.

- Ο Αθανασίου θέλησε να αποστασιοποιηθεί από τις μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις με τον Παπαγγελόπουλο. Ό,τι έκανε και η εισαγγελέας Ράικου. Κοινό σημείο η άρνηση τους να ενδώσουν σε πιέσεις και η αναφορά τους πολύ αργότερα σε αυτό. 

- Υπηρεσιακά ανεπίτρεπτο από δικαστικό λειτουργό, να χρησιμοποιείται ως αιτία ότι, δεν ενέδωσε σε παρεμβάσεις και δεν ικανοποιούσε τα αιτήματα Παπαγγελόπουλου. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ανακρίτρια, ότι φοβόταν την πολιτική του εξουσία ενώ αυτό δεν το δέχτηκε στην ακροαματική διαδικασία.

Για την κατασκευή στοιχείων σε βάρος του δημοσιογράφου Παπαχρήστου, η Εισαγγελέας τόνισε: 

- "Είναι αδύνατη η εισαγγελική ενέργεια. Απαιτείται σειρά από ενέργειες. Συμμετέχουν δηλαδή πολλά αρμόδια πρόσωπα. Αδύνατη ενέργεια. Εφόσον έχει γνωστικό υπόβαθρο θα έπρεπε να το ξέρει. Είναι φαιδρό και δημιουργεί απορία, τέτοιες αβάσιμες προτροπές. Αλλά η κατάθεση του εισαγγελέα Τζούρα επιβεβαιώνει τον Παπαγγελόπουλο.

 Στο άλλο σκέλος της κατηγορίας, για τα ΜΜΕ,  για τα οποία κατέθεσε ο Αθανασίου, για απειλές  Παπαγγελόπουλου, για την υπόθεση Βγενόπουλου και φορολογικο έλεγχο του, δεν επιβεβαιώθηκε όμως αυτό από κανένα στοιχείο, η απαίτηση δηλαδή να περατωθεί τάχιστα ο φορολογικός έλεγχος του.

- Αυτή η μαρτυρία του Αθανασίου δεν μπορεί να θεωρηθεί αληθής. Η μόνη μαρτυρία του δεν μπορεί να υποστηρίξει την κατηγορία αφού έχει κλονιστεί ήδη η αξιοπιστία του. Αντιφατικές οι απαντήσεις του στη Βουλή και την ανακρίτρια.

- "Για τον Αλαφούζο", όπως είπε η κ. Σμυρλή, δεν προκύπτει ότι το σχετικό  δημοσίευμα οφείλεται σε ενέργεια του Παπαγγελόπουλου. Και τόνισε: "Να θυμίσουμε ότι, στο απαλλακτικό βούλευμα του ΑΠ, για συμμετοχή σε σκευωρία σε βάρος πολιτών προσώπων, μεταξύ αυτών ήταν και ότι διοχέτευε στον τύπο ειδήσεις και ότι δεν κατέφευγε σε τέτοιες πρακτικές ο Παπαγγελόπουλος".

"Φωτιά" ήταν τα λόγια της Εισαγγελέα, γιά το σκέλος της κατηγορίας σε βάρος Παπαγγελόπουλου ότι, ασκούσε πιέσεις στον Αθανασίου για την πορεία της υπόθεσης Σάλλα με σκοπό να καθυστερήσει την ποινική δίωξη του.

- "Κλονίζεται σοβαρά η αξιοπιστία του Αθανασίου, είπε η κ. Σμυρλή.  Δεν είναι αληθή όσα κατέθεσε περί αιτήματος του Παπαγγελόπουλου, να κρατήσει την δικογραφία του Σάλλα. Υπάρχει έλλειψη αξιοπιστίας του Αθανασίου, αβάσιμο και αυτό το σκέλος της κατηγορίας. Αντιφατικότητες και αναλήθειες όσα ανέφερε, περί προσωπικής του εμπλοκής στα  υπηρεσιακά προβλήματα και  άδικα κατηγορούσε τη Σπίνου, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος. 

Η Εισαγγελέας έκανε λόγο, γιά "εχθρική διάθεση του Αθανασίου προς Παπαγγελόπουλο" και για κλονισμό της αξιοπιστίας του εξαιτίας όλων αυτών, ενώ κατέληξε ότι, η κατάθεση του Αθανασίου, για τις παρεμβάσεις του Παπαγγελόπουλου, διαπιστώθηκε  ότι, είναι τελείως αστήριχτη. Όπως κι όλα αυτά, γιά τα οποία έχει κατηγορήσει ο Αθανασίου τον Παπαγγελόπουλο.