Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Ενας Ελληνας γιατρός σε διεθνή ανθρωπιστική αποστολή στη Ράφα

ΠΗΓΗ: https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/432527_enas-ellinas-giatros-se-diethni-anthropistiki-apostoli-sti-rafa

Διεθνής ιατρική-ανθρωπιστική αποστολή της μη κερδοσκοπικής και ανεξάρτητης ένωσης «CADUS e.V. - Διεθνής Αντιμετώπιση Καταστροφών», που συστήθηκε το 2014 με έδρα στο Βερολίνο, αναχώρησε αυτές τις μέρες με τελικό προορισμό τη Ράφα.

Ανάμεσα στην ομάδα βρίσκεται και ένας Ελληνας εντατικολόγος-επειγοντολόγος, επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της ένωσης με ειδική εκπαίδευση στην «επείγουσα ιατρική».

Η ομάδα, που λογικά ήδη από σήμερα Δευτέρα θα βρίσκεται στη Ράφα (εφόσον της επιτραπεί η είσοδος), σκοπεύει να παραμείνει για 2-3 εβδομάδες αντικαθιστώντας συναδέλφους τους που προσέφεραν ιατρική βοήθεια στη Γάζα.Αναδημοσιεύουμε, μεταφρασμένο στα ελληνικά, το κείμενο που αναρτήθηκε από τους ίδιους στις 10 Απριλίου:

«Γάζα: 1.000 ασθενείς και χωρίς τέλος

Πριν από λίγες μέρες, η ομάδα μας στη Ράφα της Γάζας περιέθαλψε τον χιλιοστό ασθενή στο Σημείο Σταθεροποίησης Τραύματος (TSP) της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS). [...] Εχουμε βοηθήσει πάνω από 1.000 άτομα στη Γάζα μέχρι στιγμής, εν μέρει χάρη στη στήριξη των δωρητών και των εταίρων μας. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι αυτή η βοήθεια δεν είναι αρκετή. Χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ιατρική περίθαλψη και συνθήκες που τουλάχιστον να τους επιτρέψουν να επιβιώσουν. [...] Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσα άτομα δεν φτάνουν καν στο Σημείο θεραπείας μας. Ομως, αν κρίνουμε από τις εκρήξεις που ακούγονται, θα έπρεπε στην πραγματικότητα να βλέπουμε περισσότερους ασθενείς. Δυστυχώς, πολλοί μπορούν να μεταφερθούν στο TSP μόνο ως "νεκροί κατά την άφιξη", αρκετές μέρες μετά τις μάχες, όταν ο στρατός έχει αποσυρθεί εντελώς. Μερικές φορές υπάρχουν έως και 40 θάνατοι σε μία μέρα. Τα πτώματα που οι ομάδες μας βλέπουν επανειλημμένα στην άκρη του δρόμου καθώς κατευθύνονται βόρεια, δεν είναι μια καθόλου ευοίωνη ένδειξη. Στις 23.3.24 μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας επιτυχημένη αποστολή ιατρικής εκκένωσης (MedEvac), μεταφοράς δηλαδή βαρέως ασθενών ή τραυματιών με ιατρική συνοδεία. Εκπροσωπώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τούς μεταφέρουμε από το, ολοσχερώς κατεστραμμένο, βόρειο τμήμα της Γάζας στα νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμη εν μέρει στον Νότο. [...] Για τις αποστολές μας ισχύουν τα ίδια: για κάθε άτομο που έχει λάβει βοήθεια, υπάρχουν εκατοντάδες που πρέπει να περιμένουν, εάν κατορθώσουν να επιβιώσουν. Ακριβώς όπως υπάρχει ελάχιστη ελπίδα ότι η κατάσταση στη Γάζα θα μπορούσε να εκτονωθεί μετά και την ανακοίνωση του ανοίγματος των συνόρων, η επίθεση στη Ράφα απειλεί να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Θα παραμείνουμε στη Γάζα βοηθώντας όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο η συνολική κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί μόνο σε πολιτικό επίπεδο».

Σ' ένα κείμενο που περιγράφει αδρά την κατάσταση προσέχοντας τη διατύπωση η τελευταία φράση είναι η ευχή όλων μας...