Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Μετά τα... "γκάζια" από τους δικηγόρους, το Υπουργείο Δικαιοσύνης... "σπιντάρισε", για τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης!


Χρειάστηκε να προηγηθεί σκληρή ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των
Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως χτες, για να κινητοποιηθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και να υλοποιήσει την προ δύο μηνών δέσμευση του, για μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους.

Οι δικηγόροι κατηγόρησαν το Υπουργείο , για ολιγωρία, αναφέροντας σχετικά ότι, "δύο περίπου μήνες από την ψήφιση τουνόμου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με αποκλειστικά δική του ευθύνη, δεν έχει εκδώσει την σχετική υπουργική απόφαση, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή του νόμου. Και αυτό, ενώ το δικηγορικό σώμα έχει ήδη αποστείλει εδώ και καιρό τις σχετικές προτάσεις του".

Λίγες ώρες μετά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε ότι, έστειλε για δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως την υπουργική απόφαση.

Αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης:

"Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Καθορισμός των προϋποθέσεων εγγραφής των δικηγόρων στους ειδικούς καταλόγους του εβδόμου εδαφίου της παρ. 1

του άρθρου 208, της παρ. 1 του άρθρου 787 και της παρ. 2 του άρθρου 819 τουnΚώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του ύψους της αποζημίωσης των δικηγόρων στις ως
άνω περιπτώσεις, του τρόπου, του χρόνου και των λοιπών όρων καταβολής της, και κάθε άλλης λεπτομέρειας».
Η έκδοση της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης υλοποιεί το νόμο για τη μεταφορά ύλης στους δικηγόρους αποτελώντας την επίσημη έναρξη μιας νέας συνθήκης για τους νομικούς επαγγελματίες και τους πολίτες που θέσπισε ο ν. 5095/2024.
Ο προέλεγχος αιτήσεων για τα Σωματεία, η έκδοση κληρονομητηρίων και η εγγραφή και εξάλειψη συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης από δικηγόρο που θα εγγραφεί
σε ειδικό κατάλογο και θα έχει λάβει επιμόρφωση αποτελεί ένα ακόμη βήμα για\ επιτάχυνση στο χώρο της Δικαιοσύνης, προσήκουσας αξιοποίησης όλων των
συλλειτουργών της Δικαιοσύνης χωρίς σε καμία περίπτωση να διακυβεύεται η ποιότητα της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.
Η Υπουργική Απόφαση καθορίζει όλες τις αναγκαίες λεπτομέρειες για την εξασφάλιση των ανωτέρω".

Eίχε προηγηθεί η ανακοίνωση των δικηγόρων, που ανέφερε:

"Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει την ολιγωρία του Υπουργείου
Δικαιοσύνης για την μη έκδοση μέχρι σήμερα της προβλεπόμενης
υπουργικής απόφασης , με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις
εγγραφής των δικηγόρων στους ειδικούς καταλόγους, το ύψος της
αποζημίωσης, ο τρόπος, ο χρόνος και οι λοιποί όροι καταβολής της, οι αναγκαίες εγγυήσεις για την αδιάβλητη επιλογή των δικηγόρων και κάθε άλλη λεπτομέρεια και το καλεί να την εκδώσει άμεσα, ενόψει της εφαρμογής του νόμου από 1.6.2024.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δύο περίπου μήνες από την ψήφιση του
νόμου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με αποκλειστικά δική του ευθύνη, δεν έχει εκδώσει την σχετική υπουργική απόφαση, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή του νόμου. Και αυτό, ενώ το δικηγορικό σώμα έχει ήδη αποστείλει εδώ και καιρό τις σχετικές προτάσεις του.

Η ολιγωρία αυτή, επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς και τις
ανησυχίες μας για την υλοποίηση του στόχου της επιτάχυνσης της
Δικαιοσύνης, που το Υπουργείο διακηρύττει. Οι μεταρρυθμίσεις, πέρα από νομοθετικές πρωτοβουλίες, απαιτούν και τη λυσιτελή εφαρμογή τους. ./.

2. Αναφορικά με το θέμα της εκκαθάρισης και πληρωμής
αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας, παρά τη σχετική νομοθέτηση του άρθρου 25 ν. 5095/2024, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή πρόοδος, τουναντίον έχουν σωρευτεί ήδη και οι οφειλές του πρώτου τετραμήνου 2024.

Η Συντονιστική Επιτροπή καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό
τρόπο την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Υπουργείου στην εκκαθάριση και πληρωμή των αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας και καλεί το ΤΑΧΔΙΚ να προβεί άμεσα στις σχετικές πληρωμές και συγκεκριμένα για το υπολειπόμενο 20% (για όσους έκαναν χρήση του άρθρου 69 ν. 5016/2023) το αργότερο μέχρι 20.5.2024 και για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις στις αρχές Ιουνίου 2024.

Η Συντονιστική Επιτροπή προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας να αποφασίσουν την αποχή των μελών τους από υποθέσεις Νομικής Βοήθειας, μετά την άπρακτη πάροδο των άνω προθεσμιών. -