Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Γ.ΣΠΑΝΕΑΣ στη "ΔΙΚΗ": «Το κακό ξεκίνησε από τον Κλάτενμπεργκ, ήταν μόνο πρώτη μούρη στο Καβούρι!»

 


Ο Γιώργος Σπανέας, σύμβουλος της Ένωσης διαιτητών, μίλησε στη «Δίκη στο OPEN» για τις διαβουλεύσεις για τον τελικό Κυπέλλου και τα προβλήματα της ελληνικής διαιτησίας.

Αρχικά αναφέρθηκε στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (14/5) για τον τελικό Κυπέλλου, λέγοντας: «Εγώ είχα πάει στο Ντόρτμουντ, στον τελικό Λίβερπουλ-Αλαβές. Κρατούσα ένα τενεκεδάκι μπύρας και ήταν εκεί ένα... θηρίο αστυνομικός. Μου είπε μπορείς να το πάρεις μέσα. Παραξενεύτηκα και ρώτησα. Μου απάντησαν ότι έπρεπε να επιστρέψω το κουτάκι πίσω και θα έπαιρνα και μισό ευρώ. Αν δεν το επιστρέψεις δεν ξαναμπαίνεις σε γερμανικό γήπεδο. Δεν θα τον ρωτήσουν κάτι τον κ. Μπαλτάκο γιατί δεν υπάρχει απάντηση. Και να πει θα γίνει αυτό... τζάμπα καίει η λάμπα».

Για την διαιτησία στο ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και την φάση Κωνσταντέλια-Τζολάκη: «Δεν υπάρχει παράβαση πέναλτι, ήδη έχει αρχίσει να πέφτει. Η μπάλα έχει φύγει, γλιστράει και πέφτει. Και ξένους που ήρθαν τους βγάλαμε μεθυσμένους. Δεν λέω ότι το έκανε ο κ. Λουτσέσκου. Βαρέθηκε ο Μάνταλος να τον κατηγορούν γι' αυτό έβαλε τον έμπειρο Σιδηρόπουλο στο αδιάφορο Λαμία-Άρης. Έχουμε κάνει τεράστιο κακό στην ελληνική διαιτησία, κυρίως οι παράγοντες. Αν ήταν άλλο το αποτέλεσμα στην Τούμπα θα βλέπαμε τι... ώρα θα έφευγε ο Γάλλος από την Ελλάδα».

Τόνισε ότι: «Βλέπουμε ένα καταπληκτικό πρωτάθλημα και θα πρέπει να κατανοήσουμε κάποια πράγματα. Οι παίκτες καταλαβαίνουν τι κάνουν, οι παράγοντες δεν καταλαβαίνουν. Για τα πάντα φταίει η διαιτησία γιατί υπήρχε το παρελθόν. Δεν ξεκόβει ποτέ. Θα την πληρώνουν οι νέοι για τους παλιούς. Με τις εκλογές της ΕΠΟ θα υπάρξει δυσκολία γιατί υπάρχουν αντιπαλότητες. Ποιος ρωτάει ποιον μέσα στην ΕΠΟ για τους διαιτητές; Ποιος τολμάει; Ο Μάνταλος έχει 20 διαιτητές και βάζει τον έναν και τον άλλον. Τους άλλους δεν τους θέλει κανένας.

Νομίζω δεν θα υπάρχει εκπρόσωπος μας στην ΕΠΟ και θα φταίμε και εμείς. Δεν είμαστε έτοιμοι, όχι όλοι βέβαια. Σαν Ένωση δεν έχουμε τις προϋποθέσεις. Στο συμβούλιο δεν υπάρχει εν ενεργεία διαιτητής. Είναι τραγικό λάθος που ψηφίστηκε από τον κ. Αυγενάκη αυτός ο αθλητικός νόμος, να έχουν και το εκλέγειν και το εκλέγεσαι. Θα σας πω κάτι. Ο κ. Σιδηρόπουλος φεύγει και ο κ. Παπαπέτρου βάζει υποψηφιότητα και εκλέγεται. Ο πίνακας θα ξεκινάει από τον κ. Παπαπέτρου. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ είπε ότι ακόμη και στο Δημόσιο είναι εν ενεργεία, αλλά έχουν ένα ταμπελάκι του ΠΑΜΕ και διεκδικούν καλύτερη σύνταξη. Αυτοί δεν προσλαμβάνουν, αν κατέβουν στο Σύνταγμα τους... πάτησε το τρένο, δεν ξέρουν που πάνε. Πως γίνεται να έχουμε επιλέξει έναν διαιτητή να εκλέξει και δεν τον εμπιστευόμαστε να παίξει στο γήπεδο; Και η ΕΠΟ και οι διαιτητές πρέπει να κάνουμε πίσω.

Με βάση την ολιστική μελέτη θα έπρεπε να είχαν αποκοπεί οι διαιτητές από τους παράγοντες. Να είναι τελείως ανεξάρτητοι. Η ΕΠΟ είναι η άρχουσα τάξη, θα έπρεπε να πει αυτό θα γίνει στον τελικό και να τελειώσει. Το ίδιο και στην διαιτησία. Μία παράπλευρη πορεία για να συνεννοηθούν και να βγει ένα αποτέλεσμα. Εισπράττουν κάποιοι, παίρνουν από την Super League. Ο Βασάρας εδώ δεν περνάει έξω από γήπεδο και έξω τα έχει πάρει όλα πάνω του. Απαξιώνουμε τους πάντες. Άκουγα ότι θα είναι έκπτωτη η ΕΠΟ. Από τους συνδέσμους διαιτησίας που υπάρχουν κάποιοι σκέφτηκαν σωστά και συνεργάστηκαν. Δεν ήταν μόνο τα ποσοστά. Αν τα σπάσουν οι Big 4 δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Δεν είναι μόνο το VAR. Ότι δεν υπάρχει εκπαίδευση, δεν υπάρχει. Σταμάτησε να υπάρχει η υποδομή. Το κακό ξεκίνησε από τον Κλάντερμπεργκ. Από εκεί και μετά υπήρξε χάος. Τον ενδιέφερε μόνο η πρώτη μούρη στο καβούρι. Θέλαμε να κάνουμε σεμινάρια, του το είπαμε. Κάποιοι έχουν μόνο μεράκι, δεν θέλουν μισθό. Δεν άκουσε. Τώρα λέμε φταίει ο Μάνταλος, τι μπορούσε να κάνει; Τέσσερις δεν θέλει ο Ολυμπιακός, τέσσερις δεν θέλει ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Η κλωσσομηχανή που βγάζει διαιτητές σταμάτησε».

Ρωτήθηκε από που θα ξεκινούσε αν θα αναλάμβανε την διοίκηση της ΕΠΟ και απάντησε: «Υποδομή. Ο επικεφαλής να μην έχει σχέση με τα τμήματα υποδομής. Από το μηδέν να παράγεις διαιτητές και να τους δίνεις στην «κατανάλωση». Να είναι συνυπεύθυνες η ΕΠΟ και η Super League. Αν δεν καταλάβουν ότι η ποδοσφαιρική εξουσία ανήκει παγκοσμίως στην Ομοσπονδία δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Πρέπει να υπάρχουν τοποτηρητές. Αν ο διαιτητής τρώει ύβρεις και οι ποινές είναι αστείες στους παράγοντες τότε δεν γίνεται τίποτα. Εγώ λέω να φέρουμε ξένο διαιτητή και να βάλουν να παίξουν Ολυμπιακός-ΑΕΚ με φιλάθλους και των δύο ομάδων. Τον Μελισσανίδη τον ξέρω, ο κ. Μαρινάκης λειτουργεί με άλλον τρόπο. Είναι άλλες ποδοσφαιρικές γενιές».

Τέλος τόνισε: «Ο αστυνομικός δολοφονήθηκε και βρήκαμε τους εγκληματίες. Παρουσιάζονται εκεί και ο ένας βίασε, ο άλλος σκότωσε και λήστεψε και λένε επιτυχία ότι τους έπιασαν. Ματιαγμένοι είναι... Γιατί κυκλοφορούσαν ελεύθεροι;»