Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Δείχνουν την έξοδο σε 90 δικαστές!

ΠΗΓΗ: Εστία της Κυριακής

Νέα... "βόμβα" στη Δικαιοσύνη από την  Κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να δείξει την έξοδο σε περίπου 90 δικαστές, μέσω εθελουσίας εξόδου!

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Εστίας της Κυριακής", όπως όλα δείχνουν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες και ο Νέος Δικαστικός Χάρτης, δεν θα είναι οι μοναδικές  αλλαγές, που επιχειρεί, στη Δικαιοσύνη, η Κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να εμφανίσει μεταρρυθμιστικό πρόσωπο.

Ενα νέο σχέδιο δομικών αλλαγών, που αφορά το εσωτερικό της Δικαιοσύνης, έχει πέσει στο τραπέζι και σύντομα θα αποκτήσει  σάρκα και οστά, μέσω της ενεργοποίησης προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης ή εθελουσίας εξόδου.

Φημολογείται μάλιστα ότι, ενδεχομένως το σχέδιο εθελουσίας εξόδου στη Δικαιοσύνη, να ενεργοποιηθεί προ των Ευρωεκλογών, καθώς η Κυβέρνηση προσδοκά, ακόμη και από αυτό, να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και να αυξήσει τα ποσοστά της στις ευρωκάλπες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι σκέψεις που επικρατούν, αφορούν σχέδιο πρόωρης συνταξιοδότησης για - επακριβώς - 89 δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από το Δικαστικό Σώμα, νωρίτερα από τη συνταξιοδότηση τους, χωρίς να θιγούν τα συνταξιοδοτικά και υπηρεσιακά τους δικαιώματα.

Ασχέτως του εάν το σχέδιο εθελουσίας των δικαστικών λειτουργών,  χαρακτηρίζεται από ορισμένους ως... "ασπιρίνη στον καρκίνο", η Κυβέρνηση, θα το χρησιμοποιήσει ως ανάχωμα,  στις αντιδράσεις και τα προβλήματα, που δημιουργεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, η οποία προβλέπει την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την ενοποίηση τους με τα Πρωτοδικεία της χώρας.

 

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι, ο απώτερος στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι ο κατευνασμός των αντιδράσεων, αλλά το ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, το ζητούμενο δεν είναι μόνον να καταλαγιάσουν  στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης οι αντιδράσεις, που έχει προκαλέσει ο νέος Δικαστικός Χάρτης και η ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία, ούτε ότι, δικαστές κι εισαγγελείς, που έχουν πολλά χρόνια υπηρεσίας και έχουν παραληφθεί δύο και τρεις φορές στις κρίσεις,  θα επωφεληθούν από την ευκαιρία, να αφυπηρετήσουν ομαλά, χωρίς να θιγούν τα υπηρεσιακά και συνταξιοδοτικά τους... όνειρα!

Το σημαντικότερο που επιτυγχάνεται μέσω της εθελουσίας εξόδου, είναι νέα μορφή και  δομή της Δικαιοσύνης, μέσω εκκαθαρίσεων!

Με την  αποχώρηση 89 δικαστικών λειτουργών, οι περισσότεροι από τους οποίους θα είναι τουλάχιστον εφέτες, ανοίγει  ο δρόμος για δημιουργία νέας επετηρίδας, καθώς οι νέοι δικαστές και εισαγγελείς, που θα επιλεγούν, για να καλύψουν τις θέσεις εκείνων, που θα αποχωρήσουν, θα είναι επιλεγμένοι από την υπάρχουσα ηγεσία της Δικαιοσύνης, που προ πολλού φέρεται να κινείται σε φιλοκυβερνητική τροχιά!

Ισως δεν είναι τυχαίο ότι, πριν από περίπου ένα μήνα, όταν "έβραζε" το εσωτερικό της Δικαιοσύνης από τις επιχειρούμενες, από την Κυβέρνηση αλλαγές σε Κώδικες και Δικαστικό Χάρτη, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, διά του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου υπό τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχχιλέα  Ζήση, υπέβαλε στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη με υπόμνημα θέσεων-αιτημάτων, για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Η πρόταση των εισαγγελέων αφορούσε την εθελούσια έξοδο από τη δικαστική υπηρεσία εκείνων των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι δεν μπορούν, για οποιονδήποτε λόγο, να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, με την παροχή κινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση τους. Ταυτόχρονα ζητούσαν αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών, και στους δύο βαθμούς, κατά σαράντα άτομα.

Παρόμοια πρόταση είχε διατυπωθεί δημόσια, για πρώτη φορά στις αρχές του 2022, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, από τον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος είπε υποστηρίξει:

"… Σε συνάφεια με τις αναλύσεις για το όλο δικαστικό έργο, τις καθυστερήσεις διεκπεραίωσης των υποθέσεων κ.λ.π, εκτιμώ ότι ώριμο και ενδεδειγμένο είναι να υπάρξει, κατά προηγούμενα νομοθετικά πρότυπα, ρύθμιση εθελουσίας εξόδου, ώστε μικρός αριθμός δικαστικών λειτουργών που αδυνατούν να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις του λειτουργήματός τους, πρωτίστως από λόγους υγείας, να τύχει δυνατότητας , όπως και κατά το παρελθόν, εξόδου από το δικαστικό σώμα με όρους αξιοπρέπειας, όχι εξουθένωσης”.

Από τότε "κύλησε πολύ νερό στ΄αυλάκι"  και μέχρι τώρα έχουν ήδη  απομακρυνθεί από το Σώμα (με απόλυση), λόγω ανεπάρκειας, περισσότεροι από 35 δικαστές ακόμη περισσότεροι έχουν παραιτηθεί πριν συνεδριάσει η Πειθαρχική ολομέλεια.

Εθελούσια έξοδος στη Δικαιοσύνη είχε γίνει δύο φορές ακόμη, κατά το παρελθόν.

 Την πρώτη φορά αποχώρησαν περίπου 20 δικαστές, ενώ τη δεύτερη φορά - που ήταν και οι πιο πρόσφατη, το 2008- έφυγαν περίπου  80.

Το μοντέλο που είχε ακολουθηθεί κατά το παρελθόν ήταν η αναγνώριση πλασματικών ετών (5-6) και η προαγωγή στον επόμενο βαθμό επετηρίδας, ώστε να συνταξιοδοτηθούν με ευπρέπεια και να ανταποκριθούν στις βιοτικές τους ανάγκες.

 

Δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι, το μοντέλο εθελουσίας εξόδου  θα πρέπει να λειτουργεί,  παράλληλα με την εντατικοποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας, που ήδη εξελίσσεται με τη βούληση της ηγεσίας και εργαλείο τη νέα πειθαρχική διαδικασία όπως τροποποιήθηκε με τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης δικαστικών Λειτουργών που ψηφίστηκε σχετικά πρόσφατα.