Κυριακή 26 Μαΐου 2024

"Ράπισμα" του Εκλογοδικείου στο νόμο Γεραπετρίτη, γιά τους "Σπαρτιάτες"


ΠΗΓΗ: "EΣΤΙΑ της Κυριακής"

Σε διπλή ήττα - Κυβέρνησης και Αρείου Πάγου - κατέληξε η υπόθεση της έκπτωσης του κόμματος των "Σπαρτιατών", που όχι μόνον δεν οδηγήθηκαν σε έκπτωση από τη Βουλή, αλλά ενδέχεται να διατηρήσουν τις έδρες τους μέχρι το τέλος της τετραετίας!

Το Εκλογοδικείο, το οποίο επρόκειτο να κρίνει στην έξοδο των βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος, βασιζόμενο στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, μπροστά στο ενδεχόμενο να προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές, για τις 12 έδρες των"Σπαρτιατών", επέλεξε "σολομώντεια" λύση, σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος παραμένουν στις θέσεις τους, μέχρι να αποφασίσει η Δικαιοσύνη, για την ποινική τους καταδίκη, βάσει της δίωξης της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, βάσει της οποίας υποκρυπτόμενος ηγέτης τους είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Εν αντιθέσει με τον Αρειο Πάγο, που απέκλεισε τους "Σπαρτιάτες" από τις Ευρωεκλογές, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, δεν ακολούθησε στην κρίση του την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που κινήθηκε σε φιλοκυβερνητική τροχιά.

Αντίθετα, επέλεξε να αποφύγει το αντισυνταγματικό αδιέξοδο, στο οποίο θα οδηγείτο, εάν ακολουθούσε τη λύση της έκπτωσης των "Σπαρτιατών" από τη Βουλή και παράλληλα την αναδιανομή των εδρών τους, όπως επιθυμούσαν διακαώς το Μέγαρο Μαξίμου και πολιτικά κόμματα (όπως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά), τα οποία μάλιστα παρενέβησαν ωμά και απαίτησαν τον αποκλεισμό των "Σπαρτιατών" από τις Ευρωεκλογές, προσδοκώντας παράλληλα ότι, μέσω της απόφασης του Εκλογοδικείου θα καρπώνονταν και τις έδρες τους.

Οι έντεκα ανώτατοι δικαστές και δυο πανεπιστημιακοί, οι οποίοι συγκροτούν τα μέλη της 13μελούς σύνθεσης του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, με Πρόεδρο του Εκλογοδικείου την Πρόεδρο του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα, με την ετυμηγορία τους μετέθεσαν ουσιαστικά την έκδοση απόφασης, για τις έδρες των "Σπαρτιατών", μέχρι να υπάρξει αμετάκλητη ποινική καταδίκη εναντίον τους, γιά το αδίκημα της απόπειρας εξαπάτησης εκλογέων, γιά το οποίο διώκονται άπαντες - πλην του αρχηγού τους Βασίλη Στίγκα.

Στο διατακτικό της απόφασης του Εκλογοδικείου, το οποίο δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη, οι ανώτατοι δικαστές, δεν προσδιορίζουν εάν απαιτούν αμετάκλητη καταδίκη των "Σπαρτιατών", για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων, προκειμένου να αποφασίσουν την έκπτωση τους από τις έδρες τους. Δικαστικές πηγές ωστόσο επέμεναν κατηγορηματικά ότι, όταν αυτό δεν αναφέρεται στο διατακτικό της απόφασης, είναι ζήτημα ερμηνείας, με αυτονόητο κατ΄επιταγήν της Συνταγματικής διάταξης του άρθρου 29, που κάνει λόγο για αμετάκλητη καταδίκη των βουλευτών του κόμματος.

Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Εκλογοδικείου?

Oτι, οι βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος διατηρούν τις έδρες τους, μέχρι νεοτέρας, καθώς το Εκλογοδικείο δεν προσδιορίζει το χρόνο, που θα επαναλάβει τη διάσκεψη, για να λάβει την απόφαση, για την έκπτωση τους ή όχι από τη Βουλή.

Με ένα πρόχειρο υπολογισμό ωστόσο και με βάση τους ρυθμούς, με τους οποίους λειτουργεί η ελληνική Δικαιοσύνη, το πιθανότερο είναι ότι, οι "Σπαρτιάτες" θα διατηρήσουν τις έδρες τους μέχρι το τέλος της τετραετίας, εφόσον βέβαια, δεν οδηγηθούμε νωρίτερα σε εθνικές εκλογές.

Πως θα προκύψει αυτό?

Στις 19 Ioυνίου έχει προσδιοριστεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, η δίκη των 11 βουλευτών των "Σπαρτιατών", οι οποίοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι με βάση τις καταγγελίες του αρχηγού τους, περί "Μαφίας" και "Ντον Κορλεόνε", στις οποίες βασίστηκε η Εισαγγελέας ΑΠ κ. Αδειλίνη, για να τους καταστήσει κατηγορούμενους, για εξαπάτηση εκλογέων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, στις 19 Ιουνίου θα ζητηθεί αναβολή από συνηγόρους των κατηγορουμένων και καθώς η υπόθεση είναι πρωτοείσακτη, το πιθανότερο είναι ότι, θα δοθεί. Ανάλογα με το πότε θα προσδιοριστεί η επόμενη δικάσιμος και ακόμη κι αν υπάρξει πρωτόδικη καταδίκη των βουλευτών, μέχρι να τελεσιδικήσει η τυχόν καταδικαστική απόφαση και επιπλέον μέχρι να οδηγηθεί σε αναίρεση, το πιθανότερο είναι ότι, θα έχει παρέλθει η τριετία, που έχει απομείνει για τη διακυβέρνηση της ΝΔ και οι "Σπαρτιάτες" θα παραμένουν στη Βουλή.

Η απόφαση του Εκλογοδικείου, που εκτός των άλλων συνέτριψε του προσφάτως ψηφισθέντα νόμο ΓεραπετρίτηΑλιβιζάτου, που αποκλείει από τις εκλογές κόμματα των οποίων ο πραγματικός αρχηγός έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ανέδειξε επίσης μία άγνωστη πτυχή της υπόθεσης, η οποία καταδεικνύει τη νομική "γύμνια" της δικογραφίας, για την έκπτωση των "Σπαρτιατών".

Σύμφωνα με πληροφορίες - καθώς το διατακτικό της απόφασης δεν έχει δοθεί ούτε στους έχοντες έννομο συμφέρον - τα μέλη του Εκλογοδικείου έλαβαν μία προδικαστική απόφαση. Ζητάνε εντός 20 ημέρων από την καθαρογραφή και την κοινοποίηση στους βουλευτές της απόφασης του Εκλογοδικείου, περί αναβολής της κρίσης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, να τους αποστείλει η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αντίγραφο, με την ποινική δίωξη, που έχει ασκηθεί από την ανώτατη εισαγγελέα κ. Αδειλίνη, εναντίον των 11 βουλευτών των "Σπαρτιατών", προκειμένου να το λάβουν υπόψη τους, όταν θα επαναληφθεί η διάσκεψη τους, μετά την έκδοση απόφασης για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων, που αντιμετωπίζουν.

Εν ολίγοις, οι δικαστές του Εκλογοδικείου καταδεικνύουν με την απόφαση τους περί αναβολής ότι, δεν ήταν διατεθειμένοι να απωλέσουν τη συνταγματική αξιοπρέπεια τους και να οδηγηθούν σε αλλοίωση της λαικής βούλησης, με διαμοιρασμό εδρών των "Σπαρτιατών σε άλλα κόμματα, που δεν ψήφισαν οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού κόμματος.

Η "Εστία της Κυριακής" ήταν η μόνη, που είχε προαναγγείλει την απόφαση του Εκλογοδικείου, για μη αναδιανομή των εδρών των "Σπαρτιατών", όπως διακαώς επιθυμούσε η Κυβέρνηση, καθώς αυτό θα αποτελούσε ευθεία κατάλυση του Συντάγματος και αλλοίωση της λαικής βούλησης!