Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Κατεβάζουν ρολά τα δικαστήρια ενόψει Ευρωεκλογών



Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα δικαστήρια από την ερχόμενη Τετάρτη 5 Ιουνίου μέχρι τη μεθεπόμενη Τετάρτη 12 Ιουνίου, όπως προβλέπει εγκύκλιος του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην εγκύκλιο  «εν όψει της διενέργειας των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 9 Ιουνίου 2024, επιβάλλεται να ανασταλούν οι εργασίες των δικαστηρίων της Χώρας από την 5η Ιουνίου έως και την 12η Ιουνίου 2024».

Διευκρινίζεται επίσης ότι, ειδικά και μόνο για τα πολιτικά- ποινικά Πρωτοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η αναστολή εργασιών θα διαρκέσει έως και την 14η Ιουνίου 2024.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι ποινικές δίκες που θα αρχίσουν στο ακροατήριο πριν από την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και δε θα περατωθούν την ίδια ημέρα, συνεχίζονται μετά την ημερομηνία λήξης της αναστολής.

Στην εγκύκλιο Φλωρίδη προβλέπονται εξαιρέσεις, που αφορούν δικαστήρια τα οποία θα λειτουργήσουν, όπως:

α) οι περιπτώσεις αυτόφωρης διαδικασίας και διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων,

β) οι υποθέσεις με κίνδυνο παραγραφής,

γ) οι υποθέσεις κακουργημάτων (ή πλημμελημάτων ανηλίκων που αν τα τελούσε ενήλικος, θα ήσαν κακούργημα), με προσωρινά κρατούμενους, με επικείμενη λήξη του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης,

δ) οι περιπτώσεις έναρξης των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων κατά τον μήνα Ιούνιο 2024 και

ε) άλλα ζητήματα με κατεπείγοντα χαρακτήρα.

Το διάστημα που θα είναι κλειστά τα Δικαστήρια αναστέλλεται και κάθε διαδικασία διενέργειας πλειστηριασμών, ενώ ειδικά, οι εργασίες όλων των έμμισθων υποθηκοφυλακείων της Χώρας αναστέλλονται από την 7η έως την 11η Ιουνίου 2024.