Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Συνήγορος Κασιδιάρη: "Tα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν ούτε κόμματα, ούτε χρώματα"


Την αντίδραση της συνηγόρου υπεράσπισης του Ηλία Κασιδιάρη, Βάσως Πανταζή, προκάλεσε η δήλωση των δικηγόρων υποστήριξης κατηγορίας των Αιγύπτιων αλιεργατών, μετά το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσε ο έγκλειστος της "Χρυσής Αυγής".


Η συνήγορος του καταδικασμένου για τη δράση της ΧΑ απάντησε σε υψηλούς τόνους στις δηλώσεις των συνηγόρων υποστήριξης κατηγορίας των Αιγύπτιων αλιεργατών, Θανάση Καμπαγιάννη, Κώστα Παπαδάκη και Κώστα Σκαρμέα, οι οποίοι μεταξύ άλλων υποστήριξαν ότι «η συμπλήρωση των χρονικών ορίων για την υφ’ όρον απόλυση οποιουδήποτε κρατουμένου δίνει τη δυνατότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί υποχρέωση στο δικαστήριο να την πραγματοποιήσει. Συνεπώς η αποφυλάκιση Κασιδιάρη δεν είναι υποχρεωτική, ούτε εξαρτάται από οποιοδήποτε νομικό καθεστώς, προγενέστερο η μη"..

Στην ανακοίνωση της η κ. Πανταζή αναφέρει ότι, «οι Έλληνες δικαστές αποφασίζουν βάσει του νόμου και όχι των επιθυμιών διαδίκων μιας δίκης».


Ενώ τονίζει μεταξύ άλλων ότι, "κάποιοι δικηγόροι νομίζουν ότι με ανακοινώσεις «περί λαϊκής οργής» θα «εκβιάσουν» έντιμους Έλληνες δικαστές να μην εφαρμόσουν τον νόμο για τον εντολέα μου, τη στιγμή που οι ίδιοι «διαδηλώνουν» για τις αποφυλακίσεις των δικών τους αμετάκλητα καταδικασμένων εντολέων - πολιτικών τους φίλων και ορθώς το πράττουν, αν θεωρούν ότι καταπατώνται τα δικαιώματα τους. Θέλω να τους ενημερώσω όμως ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν ούτε κόμματα, ούτε χρώματα".


Διαβάστε την ανακοίνωση της συνηγόρου του Ηλία Κασιδιάρη:


"Με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκα την δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ, ανακοίνωσης δικηγόρων που παρίστανται στη δίκη για την φερόμενη εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό, ήδη εδώ και 2 έτη, περί της «ευθύνης» των δικαστών του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, που θα αποφασίσουν την τυχόν αποφυλάκιση του εντολέα μου Ηλία Κασιδιάρη υπό όρους.
Καταρχήν οφείλω να υπενθυμίσω ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι πολίτης ενός κράτους δικαίου και χαίρει του τεκμηρίου αθωότητας, όπως άλλωστε απεφάνθη ήδη το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών με παρεμπίπτουσα παρέμβαση του. Περαιτέρω, στο πρόσωπο του, πληρούται το μοναδικό φαινόμενο για Έλληνα κρατούμενο, να αποφυλακίζεται, έχοντας λευκό ποινικό μητρώο(!) και προκαλώ τους συναδέλφους που τοποθετήθηκαν δημόσια για δικονομικό ζήτημα, στο οποίο απαγορεύεται να έχουν έτσι και αλλιώς το λόγο, αφού η παρουσία της υποστήριξης της κατηγορίας εξαντλείται δικονομικά στο στάδιο της ενοχής, να μου βρούνε σε μια φυλακή της χώρας, πρωτόδικα καταδικασμένο κρατούμενο που στο στάδιο της υφ όρον απολύσεως δεν αποφυλακίστηκε, ενώ έχει ήδη εκτίσει την ποινή του, ως «ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων» ενώ δεν έχει καν ακόμη κριθεί ένοχος των αδικημάτων που κατηγορείται, βάσει του ποινικού μας συστήματος.

Κάποιοι δικηγόροι νομίζουν ότι με ανακοινώσεις «περί λαϊκής οργής» θα «εκβιάσουν» έντιμους Έλληνες δικαστές να μην εφαρμόσουν τον νόμο για τον εντολέα μου, τη στιγμή που οι ίδιοι «διαδηλώνουν» για τις αποφυλακίσεις των δικών τους αμετάκλητα καταδικασμένων εντολέων - πολιτικών τους φίλων και ορθώς το πράττουν, αν θεωρούν ότι καταπατώνται τα δικαιώματα τους. Θέλω να τους ενημερώσω όμως ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν ούτε κόμματα, ούτε χρώματα.
Όσοι δε έχτισαν ή προσπαθούν να χτίσουν τώρα πολιτικές καριέρες στο πλαίσιο αυτής της δίκης, στη πλάτη του κατηγορουμένου εντολέα μου, τους ενημερώνω ότι το «πάρτυ τελείωσε» τον Οκτώβρη του 2020 έξω από το εφετείο Αθηνών και καλά θα κάνουν να διαβάσουν την πρόσφατη γνωμοδότηση του κου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που συνιστά προσοχή και αυτοσυγκράτηση, καθότι η χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις καταδικών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι Έλληνες δικαστές γνωρίζουν το καθήκον τους και δεν χρειάζονται υπομνήσεις από κανένα δήθεν ευαισθητοποιημένο δημοκράτη που καταπατά το κράτος δικαίου με ανακοινώσεις που μόνο σκοπό έχουν να παραδίδουν τα δικαιώματα των κατηγορούμενων που δεν είναι πολιτικοί τους φίλοι στη βορά αυτόκλητων όχλων».

Με εκτίμηση
Βάσω Πανταζή".

Nωρίτερα, οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας ανέφεραν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση τους:


«H συμπλήρωση των χρονικών ορίων για την υφ’ όρον απόλυση οποιουδήποτε κρατουμένου δίνει τη δυνατότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί υποχρέωση στο δικαστήριο να την πραγματοποιήσει.


Συνεπώς η αποφυλάκιση Κασιδιάρη δεν είναι υποχρεωτική, ούτε εξαρτάται από οποιοδήποτε νομικό καθεστώς, προγενέστερο η μη. Το άρθρο 106 Π.Κ. ήταν πάντα ίδιο και εξαρτά την υφ’ όρον απόλυση από την επικινδυνότητα τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. Συνεπώς η ευθύνη για την αποφυλάκιση ανήκει στους δικαστές που θα λάβουν την απόφαση, αφού το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν τους υποχρεώνει».

Και πρόσθεταν: «Ας θυμηθούμε τώρα τη διαγωγή του Κασιδιάρη από τη φυλακή: Με πολυσέλιδες αναφορές σε τρείς αποφάσεις του Α΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου, την 8/2023 που απέκλεισε από τις βουλευτικές εκλογές της 21.5.2023 το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» (είχαν προηγηθεί οι «Έλληνες για την πατρίδα»), την 95/2023 που απέκλεισε από τις βουλευτικές εκλογές της 25.6.2023 το κόμμα «Έλληνες για την πατρίδα και την ελευθερία», και την 1/2014 που απέκλεισε από τις προσεχείς ευρωεκλογές τους «Σπαρτιάτες» κρίθηκε ότι ο ίδιος κρυβόταν σε όλες τις παραπάνω εκλογές πίσω από ενδιάμεσα πρόσωπα και προωθούσε τη συμμετοχή των κομμάτων αυτών προκειμένου να επιτύχει την καταστρατήγηση της εκλογικής νομοθεσίας και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κόμματος με ηγεσία καταδικασμένη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Παράλληλα εκκρεμεί σε βάρος του ποινική δίωξη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εξαπάτηση εκλογέων.

Τέλος, για το ύψος της ποινής των 13 ετών κάθειρξης, που του επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας το 2020, έχει ασκηθεί, κατόπιν αιτήσεώς μας, έφεση από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, γεγονός που σημαίνει ότι το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση από τον Ιούνιο του 2022 έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις ποινές για τους διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης, όπως και για τους πέντε δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ. Ωστόσο, η έκδοση της απόφασης δεν αναμένεται πριν το 2025, καθώς το δικαστήριο βρίσκεται στη φάση εξέτασης των μαρτύρων του κατηγορητηρίου.

Απαίτηση όχι μόνο δική μας, αλλά ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου είναι να ληφθούν όλα τα παραπάνω σοβαρά υπ όψη από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για να αξιολογηθεί όπως πρέπει η επικινδυνότητα τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων και να αποφευχθεί άλλη μία τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους, το αντιφασιστικό κίνημα και τη δημοκρατική κοινή γνώμη, αλλά και περιφρόνηση των αποφάσεων της δικαιοσύνης.»