Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

"Οχι" από τον Αρειο Πάγο, στη μείωση ποινής του αστυνομικού, που στραγγάλισε την 7χρονη κόρη του και ζήταγε ελαφρυντικά!


"Οχι" από τον Αρειο Πάγο, στον παιδοκτόνο αρχιφύλακα των ΜΑΤ, ο οποίος το 2015 είχε στραγγαλίσει την 7χρονη κόρη του και ζήταγε να του αναγνωρίσουν ελαφρυντικό, για να μειωθεί η ποινή του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε κατηγορηματικά την αίτηση του, με την οποία ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου (ΜΟΕ), που μείωσε μεν την ποινή των ισοβίων σε 15 χρόνια κάθειρξη, χωρίς να του αναγνωρίσει ελαφρυντικό.Αντίθετα με την Αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αναστασία Δημητριάδη, η οποία πρότεινε (μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα) να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό και να μειωθεί ακόμη περαιτέρω η ποινή του αστυνομικού, ο Αρειος Πάγος, ομόφωνα, απέρριψε την άποψη της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού, χωρίς να αφήσει το ελάχιστο νομικό περιθώριο, γιά ευνοικότερη αντιμετώπιση του δράστη.

Η υπόθεση του παιδοκτόνου αστυνομικού είχε συνταράξει την Ελλάδα, όταν αποκαλύφτηκε, τον Ιούνιο του 2015 ότι, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης αρχιφύλακας των ΜΑΤ, για να εκδικηθεί τη γυναίκα του, έπνιξε με τα ίδια του τα χέρια την 7χρονη κόρη τους Χρύσα, την ώρα που έπαιζε με τα παιχνίδια της!

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο αρχιφύλακας φέρεται ότι, «εισήλθε στο δωμάτιο της θυγατέρας του, όπου αυτή καθόταν αμέριμνη χωρίς να προκαλεί οποιαδήποτε αναστάτωση ή φασαρία και άρχισε να σφίγγει με τα χέρια του τον λαιμό της δυνατά και συνέχισε την πράξη του μέχρι να σταματήσει αυτή να κουνιέται και να αντιδρά, μην αλλάζοντας την απόφασή του, να της αφαιρέσει τη ζωή της ακόμη και βλέποντας τις αντιδράσεις του σώματός της που ασφυκτιούσε για μερικά λεπτά της ώρας».

Δύο ώρες μετά, τηλεφώνησε στην Αμεση Δράση, λέγοντας «ελάτε, στραγγάλισα την κόρη μου», ομολογώντας έτσι την πράξη του.

Οι γιατροί προσπάθησαν να επαναφέρουν στη ζωή το κοριτσάκι, όμως ήταν ήδη αργά..

Η μητέρα της μικρής, όταν ειδοποιήθηκε για το συμβάν επέστρεψε στο σπίτι από τη δουλειά της, ενώ ουρλιάζοντας ζητούσε "θάνατο¨, γιά τον σύζυγό της.
Μπροστά στην εισαγγελέα  Θεσσαλονίκης ο αστυνομικός ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του και ζήτησε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, επικαλούμενος ψυχολογικά προβλήματα. 

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, επιβεβαίωσε εν μέρει τον ισχυρισμό του, αναφέροντας ότι, το 2011 είχε πάρει άδεια λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, αλλά έκτοτε δεν ανέφερε, υπηρεσιακά τουλάχιστον, κάποιο ψυχιατρικό πρόβλημα.

Στο δικαστήριο, που έγινε και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, η μητέρα της 7χρονης  υποστήριξε ότι, επρόκειτο για «προσχεδιασμένο, εσκεμμένο και προμελετημένο έγκλημα» και συνέχισε: «Δεν περνούσε από το μυαλό μου. Αν είχα αντιληφθεί ότι είναι επιθετικός στα παιδιά, θα τα είχα πάρει και θα είχα φύγει. Θεωρώ ότι ένας πατέρας πρέπει να προστατεύει τα παιδιά του».

Ο αστυνομικός, προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, επικαλούμενος ψυχολογικά προβλήματα: «Δεν το έκανα για να εκδικηθώ τη γυναίκα μου", είπε και συνέχισε:
"Μετά το συμβάν σκέφτηκα να αυτοκτονήσω. Δεν ήμουν καθόλου καλά ψυχολογικά. Πηγαίναμε με τη γυναίκα μου σε ψυχιάτρους. Από το 2014 ένιωθα θλίψη, απόγνωση, αϋπνία. Μετάνιωσα. Αισθάνομαι μια θλίψη, μια στενοχώρια. Δεν ήμουν καλά εκείνη τη μέρα. Είχα μαλώσει με την πρώην γυναίκα μου. Θόλωσα και πριν το καταλάβω, έγινε το κακό. Δεν κατάλαβα πώς έγινε. Ζητώ συγγνώμη».

Tο ΣΤ՚ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγοι επικύρωσε την ποινή της 15ετούς κάθειρξης, που του είχε επιβληθεί με την απόφαση του ΜΟΕ Θεσσαλονίκης.