Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Νόμος 3169/2003: Μην πυροβολείται τους άοπλους!


Ο νόμος Ν. 3169/2003, που προβλέπει, πότε επιτρέπεται και πότε απαγορεύεται η χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς, ορίζει στο άρθρο 1 ότι, ο αστυνομικός κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του, μπορεί να προτάσσει το πυροβόλο όπλο, εφόσον συντρέχει κίνδυνος ΕΝΟΠΛΗΣ επίθεσης σε βάρος αυτού ή τρίτου.

Εχει δε ως μία από τις βασικές αρχές του, στο άρθρο 3 ότι, ο πυροβολισμός επιτρέπεται, όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα ηπιότερα του πυροβολισμού μέσα.
Και περιγράφει ως τέτοια μέσα, τις παραινέσεις, προτροπές, χρήση εμποδίων, σωματική βία, αστυνομική ράβδο, επιτρεπτά χημικά μέσα, προειδοποίηση για χρήση πυροβόλου όπλου και απειλή με πυροβόλο όπλο.
Ορίζει επίσης στα άρθρα 4 και 5 ότι, πυροβολισμός κατά οχήματος, που ενέχει κίνδυνο τραυματισμού επιβαίνοντος, επιτρέπεται μόνο όταν αυτό απαιτείται, μεταξύ άλλων, γιά την απόκρουση ένοπλης επίθεσης, εφόσον η επίθεση άρχισε ή επίκειται, ώστε κάθε καθυστέρηση αντίδρασης, να συνιστά αναποτελεσματική άμυνα.

Στο άρθρο 6 ο νόμος αναφέρει ως προυπόθεση, για τον πυροβολισμό εξουδετέρωσης, την απόκρουση επίθεσης ενωμένης, με επικείμενο κίνδυνο θανάτου, ή βαριάς σωματικής βλάβης ανθρώπου, καθώς επίσης και γιά τη διάσωση ομήρων, η ζωή των οποίων και και η σωματική ακεραιότητα κινδυνεύουν.

Πουθενά δεν δικαιολογεί, τον πυροβολισμό αόπλων!

Μένει, να δούμε, τι θα κάνει η Δικαιοσύνη, που είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει και συγκεκριμένα ο ανακριτής και ο εισαγγελέας Πειραιά, οι οποίοι θα κρίνουν την τύχη των επτά αστυνομικών, μετά την μεθαυριανή απολογία τους.


Ν. 3169/2003: Οπλοφορία, χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς, εκπαίδευσή τους σε αυτά και άλλες διατάξεις

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=187&Itemid=183&lang=