Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Τι γίνεται εκεί στον Αρειο Πάγο με το Βούλευμα, για Novartis?


Σε θρίλερ έχει εξελιχτεί η διαδικασία στον Αρειο Πάγο, για την έκδοση του πολυσυζητημένου βουλεύματος, για τη Novartis, καθώς εάν δεν εκδοθεί το αργότερο απόψε, θα υπάρξουν προβλήματα στην (τυχόν) συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου, αφού σήμερα αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης τρία μέλη του δικαστικού συμβουλίου.

Νομικοί κύκλοι ισχυρίζονταν πάντως ότι, κανονικά θα έπρεπε να έχει εκδοθεί το βούλευμα, για την υπόθεση της Novartis με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τους πρώην εισαγγελείς Διαφθοράς Τουλουπάκη - Ντζούρα - Μανώλη και τέσσερεις δημοσιογράφους, μέχρι τις 3 το μεσημέρι της 30ης Ιουνίου, που τυπικά ολοκληρώνεται η θητεία των αποχωρούντων ανωτάτων δικαστών, που συγκροτούν το δικαστικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου που συντάσσει το βούλευμα Novartis έχει τυπικά συνταξιοδοτηθεί και επομένως δεν έχει πλέον το χρονικό περιθώριο υπογραφής βουλεύματος. Η γραμματεία κλείνει στις 15:00 οπότε από την ώρα εκείνη οι υπογραφές όσων συνταξιοδοτήθηκαν είναι λογικό να μην επιτρέπονται.

Αν ισχύει μάλιστα η πληροφορία ότι, οι υπό συνταξιοδότηση σήμερα ανώτατοι δικαστές τρέχουν να προφθάσουν την έκδοση του βουλεύματος, δεν θα πρόκειται για θρίλερ, αλλά για ένα πρωτοφανές γεγονός για την ελληνική Δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία της.

Κατά την αντίθετη άποψη ωστόσο, η θητεία τους ολοκληρώνεται στις 12 τα μεσάνυχτα απόψε και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει δημοσιευτεί το βούλευμα.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στον Αρειο Πάγο έχει κρατηθεί αριθμός, για την καταχώρηση του βουλεύματος, η δημοσίευση του οποίου, αναμένεται να γίνει απόψε.

Εάν ωστόσο δεν εκδοθεί το βούλευμα γεννάται πρόβλημα συγκρότησης του ειδικού δικαστηρίου σε τυχόν παραπομπή των κατηγορουμένων, καθώς οι αποχωρούντες δικαστές θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλους, οπότε σε περίπτωση ανάγκης συγκρότησης ειδικού δικαστηρίου για την υπόθεση (παραπομπής δηλαδή των κατηγορουμένων) ενδεχομένως να μην επαρκούν οι Αρεοπαγίτες, που απαιτούνται για να είναι νόμιμη η συγκρότηση του δικαστηρίου.

Ηδη αποχωρούν 4 δικαστές που συμμετέχουν στο Δικαστικό Συμβούλιο: Ο πρόεδρος του ΣτΕ Δημ. Σκαλτσούνης, ο αντιπρόεδρος του ΑΠ Μιλτ. Χατζηγεωργίου, ο αντιπρόεδρος (ως αναπληρωματικό μέλος ) Γρ. Κουτσοκώστας, ενώ υπάρχουν φήμες ότι μπορεί να παραιτηθεί από το δικαστικό σώμα κι άλλος δικαστικός λειτουργός, γιά λόγους δεοντολογίας, καθώς συγγενικό του πρόσωπο μετείχε στην ανάκριση.

Αυτά τα 3( συν ένα πιθανόν) μέλη πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα για να εκδώσουν – σε δεύτερο χρόνο – το βούλευμα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στην σύνθεση του ειδικού δικαστηρίου.

Το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι υπάρχει ο συνταγματικός περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο όσοι δικαστές προήχθησαν στον Ανώτατο βαθμό μετά τις 26/9/2019 όταν και υποβλήθηκε η πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Δημ. Παπαγγελόπουλου, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο ειδικό δικαστήριο.

Συγκεκριμένα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (νόμος 3126/2003) προβλέπει ότι ως τακτικά και ως αναπληρωματικά μέλη τόσο του Δικαστικού Συμβουλίου όσο και του Ειδικού Δικαστηρίου μπορεί να κληρωθούν από την Ολομέλεια της Βουλής δικαστές από τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπό την προϋπόθεση ότι οι δικαστές αυτοί έχουν διοριστεί ή προαχθεί στον βαθμό που κατέχουν τώρα πριν από την υποβολή της πρότασης για την άσκηση δίωξης. Δηλαδή, πριν από την 26η Σεπτεμβρίου 2019.
Δηλαδή, όσοι δικαστές από τα δύο αυτά ανώτατα δικαστήρια προήχθησαν μετά τις 26/9/2019, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη λίστα που θα στείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή για να κληρωθούν τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. Εξαιρούνται επισης όσοι δικαστές συμμετείχαν στην ανάκριση και στο δικαστικό συμβούλιο.

Δικαστικοί κύκλοι σχολίαζαν αρνητικά το γεγονός της καθυστέρησης, ή στο παρα πέντε δημοσίευσης του βουλεύματος, κάτι που θα έχει αντίκτυπο αξιοπιστίας στην Δικαιοσύνη, που δεν ανταποκρίθηκε στην απαιτούμενη ταχύτητα διεκπεραίωσης της υπόθεσης, ενώ αφήνει μετέωρα τα πρόσωπα, που στοχοποιήθηκαν και κατηγορήθηκαν, αφού δεν τους δίδεται η ευκαιρία να κριθούν από το φυσικό δικαστής τους.
Παράλληλα αφήνει με την ίδια πικρία τα πρόσωπα ,που θεωρούν πως αδικήθηκαν και διώχθηκαν βάσει σχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι, η πρόταση της αντεισαγγελέα ΑΠ Ελένης Μετσοβίτου- Φουρλή, που είναι 364 σελίδων και ζητάει την παραπομπή Παπαγγελόπουλου- Τουλουπάκη), κατατέθηκε στις 14 Ιουνίου. Η 10ήμερη προθεσμία για υπομνήμα
τα εξέπνευσε στις 24 Ιουνίου , συνεπώς οι δικαστές του Συμβουλίου του ΑΠ είχαν ελάχιστο χρόνο - σχεδόν 6 ημέρες - για μια δικογραφία εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων.