Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Στο εδώλιο οκτώ γιατροί, για "δολοφονία" του Μαραντόνα!



Οκτώ γιατροί θα δικαστούν στην Αργεντινή,  για ανθρωποκτονία από πρόθεση, για τον θάνατο του θρύλου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα, που πέθανε τον Νοέμβριο του 2020, σε ηλικία 60 ετών από καρδιακή προσβολή.

Δικαστής του Σαν Ισίντρο (Αργεντινή) έκανε δεκτή την αγωγή κατά των γιατρών, μεταξύ των οποίων κατηγορούνται ένας νευροχειρούργος και οικογενειακός ιατρός, ένας κλινικός ιατρός, ένας ψυχίατρος, ένας ψυχολόγος και ένας διευθυντής νοσηλευτικής.

Η εισαγγελία, μάλιστα, είχε ζητήσει η δίκη να γίνει τον Απρίλιο, επισημαίνοντας ελλείψεις και αμέλεια στη φροντίδα του Αργεντίνου αστέρα.

Ο Μαραντόνα πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 25 Νοεμβρίου 2020, μόνος, στο ιατρικό κρεβάτι, σε μια κατοικία στο βόρειο Μπουένος Άιρες, ενώ ανάρρωνε από πολύ λεπτή νευροχειρουργική επέμβαση στο κεφάλι. Υπέφερε από νεφρικά και ηπατικά προβλήματα, καρδιακή ανεπάρκεια, νευρολογική επιδείνωση και εθισμό στο αλκοόλ και τα ψυχοφάρμακα.

Οι οκτώ γιατροί, θα δικαστούν κατηγορούμενοι για «απλή ανθρωποκτονία με dolus eventualis», δηλαδή ανθρωποκτονία, που διαπράττει ένα άτομο, όταν γνωρίζει και αποδέχεται ότι, με την αμέλεια του μπορεί να προκαλέσει το θάνατο κάποιου.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές, που κυμαίνονται από 8 έως 25 χρόνια φυλακής, ωστόσο παραμένουν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη, καθώς η εισαγγελία του Σαν Ισίντρο δεν ζήτησε ποτέ την προφυλάκισή τους.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το προσωπικό που ήταν υπεύθυνο για τον Μαραντόνα ήταν «πρωταγωνιστές μιας άνευ προηγουμένου, εντελώς ελλιπούς και απερίσκεπτης νοσηλείας στο σπίτι» και είχε διαπράξει μια «σειρά αυτοσχεδιασμών, κακοδιαχείρισης της όλης κατάστασης».

Η έκθεση πραγματογνωμοσύνης, στο πλαίσιο της έρευνας, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότ,ι ο πρώην παίκτης είχε «αφεθεί στη μοίρα του» από την ιατρική του ομάδα, οδηγώντας τον σε αργό θάνατο.

Ακόμη πάντως δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία για τη διεξαγωγή της δίκης.