Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

"ΟΧΙ" από τον Αρειο Πάγο στη ΔΕΗ, γιά πιλοτική δίκη, για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Ενα μεγαλοπρεπές "ΟΧΙ" εισέπραξε η ΔΕΗ από τον Αρειο Πάγο, στο αίτημα της, να γίνει πιλοτική δίκη, για τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και δύο Αντιπρόεδροι του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι οποίοι μετείχαν στη τριμελή επιτροπή του άρθρου 20ΚΠολΔικ, που έκρινε την υπόθεση, απέρριψαν ομόφωνα το αίτημα της ΔΕΗ, καθώς έκριναν ότι, δεν συντρέχει λόγος, να γίνει πιλοτική δίκη, όπως ζητούσε η ΔΕΗ.

Το αίτημα είχαν υποβάλλει στον Αρειο Πάγο η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι ενέργειας, με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την πιλοτική ή πρότυπη δίκη και στον Άρειο Πάγο.

Η πιλοτική δίκη, ως θεσμός, εφαρμόζεται σε κεντρικά ομοειδή ζητήματα που αφορούν μεγάλη μερίδα του κόσμου και για τα οποία εκκρεμούν πάρα πολύ μεγάλος αριθμός προσφυγών. Τότε, με πρωτοβουλία είτε των διαδίκων είτε του ίδιου του δικαστηρίου, επιλέγονται κάποιες από τις υποθέσεις και εισάγονται πιο σύντομα σε δικάσιμο στο ανώτατο επίπεδο, παρακάμπτοντας τα ενδιάμεσα στάδια δικαστικού ελέγχου και επιλύοντας το θέμα -μια κι έξω- πιο γρήγορα και σε κεντρικό επίπεδο.

Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει κατά της ΔΕΗ και της ρήτρας αναπροσαρμογής, που εκτίνασσε τους λογαριασμούς ρεύματος σε εξωφρενικά ποσά, η ΕΚΠΟΙΖΩ και το ΙΝΚΑ, που είχαν καταθέσει συλλογικές αγωγές.

Η υπόθεση είχε προσδιοριστεί να γίνει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, αλλά μετα την προσφυγή της ΔΕΗ στον Αρειο Πάγο, συναίνεσαν σε αναβολή της δίκης και οι προσφεύγουσες καταναλωτικές οργανώσεις.