Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Στη Βουλή αύριο 27 ΑΝΩΤΑΤΟΙ, υποψήφιοι για τη θέση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου


Στην τελική ευθεία η διαδικασία, για την επιλογή του νέου Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρις τις 30 Ιουνίου, οπότε και αποχωρεί ο νυν Εισαγγελέας ΑΠ Βασίλης Πλιώτας, λόγω ορίου ηλικίας.

Αύριο έχουν κληθεί και πρόκειται να προσέλθουν στη Βουλή 27 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, στο πλαίσιο της ακρόασης τους από τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπως προβλέπει ο νόμος 3841/2010, για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία πρόκειται να κενωθεί στις 30 Ιουνίου 2022.

Η ακρόαση των δικαστικών λειτουργών θα γίνει σε δύο συνεδριάσεις, που έχουν προγραμματιστεί για αύριο. 

Βάσει του άρθρου 14 του Κανονισμού της Βουλής, η Διάσκεψη των Προέδρων εκφράζει γνώμη, σύμφωνα με τον ν. 3841/2010 και μετά από ακρόαση των υποψηφίων, ομοφώνως, άλλως με πλειοψηφία τουλάχιστον των 4/5 των μελών της, για την επιλογή του εισαγγελέα και των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, αύριο Τρίτη, στις 12:00, έχει προγραμματιστεί η ακρόαση των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, Νικολάου Πιπιλίγκα, Θεοδώρου Κανελλόπουλου, Χρήστου Τζανερρίκου, Γεωργίου Χριστοδούλου και Μαρίας Βασδέκη, και των αρεοπαγιτών Βασιλικής Ηλιοπούλου, Ελένης Φραγκάκη, Ανθής Γκάμαρη, Ζαμπέτας Στράτα, Πηνελόπης Παρτσαλίδου-Κομνηνού, Μαρίας Κουβίδου, Όλγας Σχετάκη-Μπονάτου, Γεωργίου Κόκκορη, Βασιλείου Μαχαίρα και Μαρίας Μουλιανιτάκη, προκειμένου η Διάσκεψη των Προέδρων να εκφράσει γνώμη για την πλήρωση της θέσης του εισαγγελέα Αρείου Πάγου, η οποία πρόκειται να κενωθεί στις 30 Ιουνίου 2022.

Το απόγευμα,  στις 16:30, έχει προγραμματιστεί η ακρόαση, από τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου Δημητρίου Παπαγεωργίου, Ελένης Μετσοβίτου-Φλουρή, Αριστέας Θεοδόση, Ιωάννη Αγγελή, Ιωάννη Προβατάρη, Όλγας Σμυρλή, Ισίδωρου Ντογιάκου, Δημητρίου Ασπρογέρακα, Βασιλείου Παππαδά, Λάμπρου Σοφουλάκη, Γεωργίας Αδειλίνη και Μαριάννας Ψαρουδάκη. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί κατά τη 2η συνεδρίαση.