Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Δικαστές - Εισαγγελείς και Δικηγόροι κατά της Κυβέρνησης, για το πλαφόν στις αναβολές δικών


Kοινό μέτωπο δικαστών - εισαγγελέων και δικηγόρων απέναντι στην Κυβέρνηση, για τη νέα διάταξη, που έφερε στη Βουλή, η οποία βάζει πλαφόν στις αναβολές δικών για κώλυμα στο πρόσωπο των δικηγόρων.

Μετά τους δικηγόρους, που αποφάσισαν αποχή από τις ποινικές δίκες την ημέρα ψήφισης του νομοσχέδιου, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια και προοπτική από Σεπτέμβρη να απέχουν από όλες τις ποινικές δίκες του δημοσίου, αντίθετοι, αντίθετοι στο νέο νόμο εμφανίζονται και οι δικαστές.

Υπό το νέο Διοικητικό τους Συμβούλιο, με Πρόεδρο την εφέτη Μαργαρίτα Στενιώτη, δικαστές και εισαγγελείς διαφοροποιούν τη θέση τους, με αυτή που είχε εκφραστεί από την προηγούμενη Διοίκηση Σεβαστίδη και ζητούν να αποσυρθεί η διάταξη και να ξεκινήσει διάλογος από την αρχή.

Σε επιστολή που έστειλαν στον Υπουργό Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζουν τη νέα διάταξη "ανεφάρμοστη, πρόχειρη και αποσπασματική".

Στην επιστολή τους αναφέρουν:

"Με την παρούσα επισημαίνουμε τα εξής:

α) H πρόχειρη, αποσπασματική και με συγκυριακά κριτήρια νομοθέτηση δεν συμβάλλει στην εμπέδωση του Κράτους Δικαίου,
β) η έλλειψη διαλόγου των εχόντων την πρωτοβουλία προς νομοθέτηση με τους θεσμικούς φορείς καταλήγει σε τροποποιήσεις που εκπληρώνουν μόνο σκοπούς εντυπωσιασμού, δίχως να επιλύουν τα προβλήματα.

Ειδικότερα, ως προς τη σχεδιαζόμενη τροποποίηση, πρέπει να αναφερθεί, ότι, αποτελεί μία αναποτελεσματική διάταξη, που έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες διατάξεις που «δήθεν» επιλύουν το ζήτημα της καθυστέρησης της απονομής της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι, δεν λαμβάνει υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες, κυρίως στα μεγάλα Δικαστήρια της χώρας, και δη την έλλειψη αιθουσών, την έλλειψη επαρκούς αριθμού Δικαστικών Λειτουργών και Δικαστικών Υπαλλήλων, τον μεγάλο, πλέον, αριθμό πολυπρόσωπων δικών κλπ.

Η πρόβλεψη, δε, για αναβολή των υποθέσεων εντός τριών μηνών στα περισσότερα ποινικά Δικαστήρια της χώρας είναι ανεφάρμοστη και θα οδηγήσει σε υπερφόρτωση των πινακίων με υποθέσεις που είναι ανθρωπίνως αδύνατον να εκδικασθούν, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι, διανύουμε μία περίοδο, όπου καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε και τις συνέπειες στην Δικαιοσύνη της διετούς πανδημίας.


H άνω πρόβλεψη επιδιώκει, για άλλη μία φορά, να καταστήσει υπεύθυνους τους Δικαστικούς Λειτουργούς, και μόνο, για την καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης, παραβλέποντας ότι η αναβολή μίας υπόθεσης είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα και επίσης, παραβλέποντας ότι, οι συνεχείς τροποποιήσεις των Κωδίκων πλήττουν το αίσθημα ασφάλειας δικαίου, που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα ευνομούμενο, δημοκρατικό κράτος.

Ενόψει των ανωτέρω, αιτούμεθα την απόσυρση της άνω διάταξης και την έναρξη διαλόγου με όλους τους θεσμικούς φορείς για την αναγκαιότητα της τροποποίησης της άνω διάταξης, μόλις τρία έτη μετά την προηγούμενη τροποποίησή της ή την λήψη άλλων υλοποιήσιμων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της καθυστέρησης απονομής της ποινικής Δικαιοσύνης».

Nα σημειωθεί ότι, η νέα διάταξη προβλέπει:

-Για την αναβολή λόγω σοβαρού λόγου υγείας (ακόμα και του δικηγόρου) απαιτείται πλέον αυτός να αποδεικνύεται “με ιατρική πιστοποίηση δημοσίου φορέα ή πιστοποιητικό νοσηλείας από ιδιωτικό θεραπευτήριο και μπορεί να ελεγχθεί με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο από το δικαστήριο”.

–Η αναβολή δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις (3) μήνες, αλλά προηγουμένως το δικαστήριο πρέπει υποχρεωτικά πρέπει να διερευνήσει τη δυνατότητα διακοπής της δίκης. “Η απόφαση που δέχεται τους λόγους αναβολής πρέπει να έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, η οποία πρέπει να αναφέρει, ότι ο λόγος της αναβολής δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με διακοπή της δίκης”.

–Αναβολή για κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία, μπορεί να προβληθεί μόνο μία (1) φορά/ Δηλαδή μια φορά για κάθε πλευρά. Επίσης όμως πρέπει “αυτός που προβάλλει το κώλυμα προσκομίζει υποχρεωτικά στο δικαστήριο κάθε νομιμοποιητικό, διαδικαστικό ή άλλο έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται πλήρως, ο λόγος της αναβολής”.