Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Εισαγγελέας σε Κούγια: "Δεν προβλέπεται από τον νόμο, δακτυλογραφημένη η πρόταση μου για Λιγνάδη"!


Ανέβηκαν για μία ακόμη φορά οι τόνοι στη δίκη Λιγνάδη, μετά την καταδικαστική πρόταση του εισαγγελέα του ΜΟΔ κ. Κούντρια, που ζήτησε την τιμωρία του σκηνοθέτη, για τρεις από τους τέσσερεις βιασμούς αγοριών.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας έκανε επίθεση στον εισαγγελέα, ζητώντας δακτυλογραφημένη την αγόρευση του, "γιατί θέλουμε να απαντήσουμε λέξη προς λέξη", όπως είπε.

ΚΟΥΓΙΑΣ: Το μόνο που ζητούμε είναι την επι λέξη προς λέξη γεμάτη ανακρίβειες αγόρευση του εισαγγελέα που διαψεύδεται μόνη της από την δικογραφία. Έγινε υποτίμηση της διαδικασίας 5μιση μηνών. Κάνουμε αίτημα πρός το Δικαστήριο, θέλουμε η αγόρευση του εισαγγελέα να δακτυλογραφηθεί αν είναι χειρόγραφη γιατί θέλουμε να απαντήσουμε λέξη προς λέξη. Η εισαγγελική πρόταση πρέπει να είναι δικαστική απόφαση, θέλουμε από την στίγμη που ανεγνώσθη να καταγραφεί στα πρακτικά.
Εισαγγελέας: Δεν προβλέπεται από κάποιο νόμο αυτό που λέτε ο εισαγγελέας μπορεί να κρατάει σημειώσεις [...]

Κούγιας: Σε ένδειξη σεβασμού προς το δικαστήριο όταν ανακοινώνεται μια πρόταση πρέπει να κατατεθεί με βάση προηγούμενες δίκες όπως της 17 Νοέμβρη, του ΕΛΑ που ήμουν συνήγορος υπερασπίσεως, εγώ θα χαιρόμουν ιδιαίτερα να καταθέσω την πρόταση, γιατί θα ήταν μια σοβαρή πρόταση και όχι αυτό που κάνατε που ήταν αντιγραφή του κατηγορητηρίου.

Επεισόδιο προκλήθηκε λίγο νωρίτερα στο δικαστήριο, μεταξύ της Προέδρου Παναγιώτας Γιούπη και των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, που δήλωσαν ανέτοιμοι, να αγορεύσουν σήμερα, μετά τον εισαγγελέα και ζήτησαν την επόμενη Πέμπτη.

Πρόεδρος: Μετά την απολογία ακολουθούν αγορεύσεις το γνωρίζετε καλά. Δεν προβλέπει αυτό που λέτε η δικονομία.
Κουρτέση: Είναι 5 μήνες υπόθεση.
Μαρίνης: Όντως δεν το προβλέπει η δικονομία αλλά νομίζω ότι πρέπει να δίνεται από το δικαστήριο ο εύλογος χρόνος για σωστή υποστήριξη. Και η υπεράσπιση μετά την εισαγγελική πρόταση σήμερα θα έχει πράγματα να πει όπως αντιλήφθηκα. Το μόνο που ζητάμε είναι λίγο χρόνο να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.
Πρόεδρος: Δεν απαντάτε όμως, δεν μπορείτε να μην αγορεύσετε στος επόμενες 2 δικασίμους.
Κούγιας: [...] Προτείνω την μέρα που θα αγορεύσω εγώ στις 7 να αγορεύσει πρώτα ο κος Μαρίνης.
Πρόεδρος: Θα πάρετε κάποιες ώρες τώρα...
Βλάχος: Είναι 5μιση μήνες διαδικασίας κα Πρόεδρε.
Πρόεδρος: Μήν με διακόπτετε.
[Ένταση ανάμεσα στους συνηγόρους και την έδρα]
Βλάχος: Κα Πρόεδρε δεν μου έχει ξανασυμβεί ποτέ να μου βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο για να αγορεύσω αν δεν είμαι έτοιμος. Με κάνετε ρεζίλι στο ακροατήριο ότι έρχομαι απροετοίμαστος, ενώ είναι μια διαδικασία 5μιση μηνών και με είχατε ρωτήσει αν είμαι έτοιμος την Τρίτη.
Κουρτέση: Έχουμε πει ότι έχουμε μια ενιαία αγόρευση ο κος Μαρίνης και εγώ, επειδή δεν θέλουμε να συνεχιστεί όλη αυτή η ένταση χρειαζόμαστε 2 ώρες και θα αγορεύσουμε σήμερα.
Πρόεδρος: Εμείς δεν θέλουμε να χαθούν 2 συνεδριάσεις.
Μαρίνης: Κα Πρόεδρε δεν είπαμε αυτό.
Πρόεδρος: Επιμένω, όταν είπαμε να το εξετάσουμε σημαίνει ότι δεν ξέραμε τη διάρκεια της εισαγγελικής πρότασης, θα μπορούσε να κρατήσει πάρα πολύ και για λόγους σωματικής εξάντλησης να σταματούσαμε για την Τρίτη.

Τελικά ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, με πρώτο τον κ. Μαρίνη.