Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Δίκη Χρυσής Αυγής: Δεν εντοπίστηκε η σύντροφος του Παύλου Φύσσα


Χωρίς τη σύντροφο του Παύλου Φύσσα θα συνεχιστεί, της Χρυσής Αυγής, καθώς η μάρτυρας δεν εντοπίστηκε, παρά το ότι, είχε διαταχτεί βιαία προσαγωγή της.

Η πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην αρχή της διαδικασίας ανέγνωσε έγγραφο της Αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο το δικαστήριο ενημερώθηκε, πως η εντολή για βίαιη προσαγωγή της μάρτυρα δεν εκτελέστηκε. Οπως αναφερόταν στο έγγραφο η μάρτυρας κ. Τοσλούκου δεν διαμένει στην κατοικία, που της είχε επιδοθεί κλήση, σε επαρχιακή πόλη. Στο ίδιο έγγραφο γνωστοποιείτο ότι, η μάρτυρας δεν εντοπίστηκε ούτε στην Αττική.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης αντέδρασαν, ενώ ένας εκ των συνηγόρων του καταδικασμένου ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου, σε έντονο ύφος, πήρε το λόγο και είπε ότι, “είναι θέμα ουσίας” και πως “δεν μπορεί το 2023 να κρύβεται ουσιώδης μάρτυρας. Είναι εμπαιγμός! Δέκα χρόνια εμπαιγμός! Η μάρτυρας δεν κλήθηκε καν στις Ειδικές Ανακρίτριες”.

Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση του μάρτυρα κ. Ξυπόλητου, ο οποίος ήταν στην παρέα του Παύλου Φύσσα, όταν δέχτηκε την επίθεση των Χρυσαυγιτών, που κατέληξε στη δολοφονία του από το Γιώργο Ρουπακιά.

Σε ερωτήσεις της Προέδρου, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι, η επίθεση της Χρυσής Αυγής εκείνο το βράδυ ήταν οργανωμένη και πως κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός της, για να σκοτώσει τον Παύλο Φύσσα:

Πρ: Η επίθεση, εκείνο το βράδυ, ήταν οργανωμένη ή τυχαία;
Ξυπ: Τυχαία δεν μαζεύονται σαράντα άτομα, υπήρχε τρόπος που συσπειρώθηκαν. Το πώς δεν το γνωρίζω. Μου έκανε εντύπωση ότι 15'-20' τους πήρε. Φαντάζομαι ότι υπήρχε ένας στοχευμένος μηχανισμός που λειτούργησε. Μπορεί και από την πορεία νωρίτερα να υπήρχε επιφυλακή.
Πρόεδρος: Κινητοποιήθηκε ένας μηχανισμός για να σκοτώσει τον Φύσσα;
Ξυπόλητος: Αυτό ήταν το αποτέλεσμα, ναι. Υπήρχε επιμονή και σθένος σε αυτό που είχαν έρθει να κάνουν.
Πρόεδρος: Η αιτία; Γιατί έγινε όλο αυτό;
Ξυπόλητος: Αυτό περιμένουμε κι εμείς, τη δίκη για να το μάθουμε. Ο Παύλος ήταν γνωστός για τη δράση του στην περιοχή, δεν ανήκε σε κάποιο κόμμα, δεν είχε κάποια συγκεκριμένη πολιτική γραμμή.
Πρόεδρος: Όταν ο Ρουπακιάς σάς ρωτούσε αν ασχολείστε πολιτικά, στο ΑΤ, γιατί σας ρωτούσε;
Ξυπόλητος: Εκείνη τη στιγμή, ο Ρουπακιάς έκανε νόημα σε έναν αστυνομικό να τον μεταφέρει, γιατί μόλις μάθαμε ότι είχε δολοφονηθεί ο Παύλος. Αυτό που κατάλαβα, όση ώρα μιλούσαμε, μετέφερε πληροφορίες. Μας ρώταγε αν τσακωθήκαμε στην καφετέρια, αν ήμαστε πολιτικοποιημένοι, του απάντησα εγώ ότι είμαι, αλλά δεν προηγήθηκε κάτι.
Πρόεδρος: Φάνηκε να μην ήξερε;
Ξυπόλητος: Φάνηκε ότι ήξερε γιατί ήρθε. Το ότι έψαχνε να μάθει λεπτομέρειες σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιούσε κάτι στην κατάθεσή του.

Στην κατάθεση του ο μάρτυρας είπε ότι, βρίσκονταν στην καφετέρια "Κοράλι" και έβλεπαν ποδοσφαιρικό αγώνα και μέχρι να εμφανιστεί ο Παύλος Φύσσας δεν είχε γίνει τίποτα:

Ξυπόλητος: Συνεχίσαμε να βλέπουμε τον αγώνα, χωρίς να συμβεί τίποτα. Με τη λήξη του αγώνα, εμείς που δεν είχαμε παραγγείλει κάτι, γιατί ήρθαμε μετά, περιμέναμε στην είσοδο για να φύγουμε όλοι μαζί. Παρατηρήσαμε μια περίεργη κινητικότητα και είχε αρχίσει να μαζεύεται κόσμος εκεί που είχαμε παρκάρει. Είδα κάτι παιδιά με μαδέρια που χτυπούσαν με αυτά τον προφυλακτήρα ενός αυτοκινήτου. Φορούσαν και κοκκάλινα γάντια. Μέχρι να έρθει και ο Παύλος δεν πήγαμε προς τα εκεί. Βγήκε από την καφετέρια ένας κύριος που είπε ότι ήταν αστυνομικός και μας είπε να μη γίνει καμία φασαρία. Είπαμε ότι απλά θέλουμε να πάρουμε τα αυτοκίνητά μας και να φύγουμε. Έφυγε από εμάς και πήγε και μίλησε σε εκείνους. Γύρισε σε εμάς και είπε ότι αυτοί ήταν της γειτονιάς και να φύγουμε. Ο Παύλος του είπε είμαι κι εγώ της γειτονιάς και θέλουμε απλά να φύγουμε. Αυτό γινόταν για 10 λεπτά περίπου. Αποφασίσαμε να φύγουμε προς την Τσαλδάρη και να γυρίσουμε αργότερα για τα αυτοκίνητα. Την ώρα που ανεβαίναμε προς την Τσαλδάρη, την ώρα που φτάουμε εκεί πέρασε ένα αυτοκίνητο με μηχανές παρατεταγμένες από πίσω του, δεν βγήκαν στο πλάι όπως συνήθως. Ο οδηγός ρώτησε τον Παύλο αν αυτή ειναι η Κεφαλληνίας, κι ο Παύλος απάντησε ναι.

Πρόεδρος: Αυτός ήταν ο Ρουπακιάς;

Ξυπόλητος : Ναι, αυτό έμαθα μετά. Με το που περάσαμε απέναντι, ήρθαν και δύo μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ και θεωρούσαμε ότι έχει λήξει αυτό με τα αυτοκίνητά μας. Ενώ προχωράμε απέναντι ακούω «ελάτε εδώ, κότες, θα σας σφάξουμε!» Γυρίζω πίσω και ακούω τον Παύλο να λέει «τρέχουμε τώρα». Τρέξαμε τέσσερις προς την ίδια κατεύθυνση. Αρχίσαμε να κρυβόμαστε σε πυλωτές, ήμασταν κρυμμένοι πάνω από πέντε λεπτά, υπήρχαν μηχανάκια που περνούσαν από το στενό βρίζοντας και φωνάζοντας, το ένα παιδί που ήμασταν μαζί καλούσε την αστυνομία, πέρασε ένα περιπολικό και βγήκαμε από την πυλωτή, μας πέρασαν χειροπέδες, και θα μας πήγαιναν στο ΑΤ. Το περιπολικό έμεινε από βλάβη και περιμέναμε άλλο να μας πάρει. Ακούσαμε από τον ασύρματο ότι μαχαιρώσαν κάποιον στην Τσαλδάρη αλλά δεν ξέραμε ποιος είναι. Φτάνοντας στο ΑΤ συνέχισε η περίεργη αντιμετώπιση από τους αστυνομικούς, μας έγδυσαν για να μας κάνουν σωματικό έλεγχο, ενώ τους λέγαμε ότι εμείς τους καλέσαμε. Σε ένα γραφείο καθόταν ο Ρουπακιάς, τον περάσαμε για αστυνομικό. Μας ρωτούσε αν ήμαστε πολιτικοποιημένοι, τί έγινε, γιατί μας έφεραν εδώ. Του είπαμε ναι, αλλά εκείνη τη στιγμή είδαμε άτομα να μας περιμένουν απ' έξω. Μετά οδηγηθήκαμε στη ΓΑΔΑ".

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο μάρτυρας είπε πως, όταν εμφανίστηκε ο Παύλος στο μαγαζί, παρατήρησε ότι, άτομα με στολές λευκές παραλλαγής μίλαγαν στο τηλέφωνο, έστελναν μηνύματα κι έφυγαν ένας - ένας χώρια πριν τελειώσει ο αγώνας:

Πρόεδρος: Μίλησαν στο τηλέφωνο ο Σεϊρλής με τον Φύσσα στη μέση του αγώνα; Γιατί σας κάλεσε στη μέση του αγώνα;
Ξυπόλητος: Πήρε τηλέφωνο στο ημίχρονο ο Παύλος.
Πρόεδρος: Ήταν αναγκαίο να έρθουν άλλα επτά άτομα στα τρία, μήπως ισχύει κάποιο επεισόδιο;
Ξυπόλητος: Είχαμε πολύ καιρό να τον δούμε τον Παύλο γιατί έλειπε και στην Αίγινα, και πήγαμε να τον δούμε.
Πρόεδρος: Στη μέση του αγώνα... γιατί είχατε καιρό να τον δείτε. Θα το εκτιμήσουμε.
Ξυπόλητος: Ναι.
Πρόεδρος: Είδατε, λοιπόν, εκεί δίπλα σας...;
Ξυπόλητος: Άτομα με τις λευκές παραλλαγές, που παρέπεμπαν σε άτομα της ΧΑ.
Πρόεδρος: Παρατηρήσατε κάτι περίεργο;
Ξυπόλητος: Μιλούσαν στο τηλέφωνο, έστελναν μηνύματα, και έφυγαν ένας ένας χώρια, ανά 3 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα.
Πρόεδρος: Βγήκατε έξω;
Ξυπόλητος: Περίμενα στην είσοδο.
Πρ'οεδρος: Και εκεί τι είδατε;
Ξυπόλητος: Είδαμε ότι είχαν αρχίσει να μαζεύονται 10-15 άτομα, με καπέλα, σαν να κρύβονται, με μία σακούλα, με κάτι ξύλα σαν μαδέρια.
Πρόεδρος: Ήταν ΧΑ;
Ξυπόλητος: Κάποιοι φορούσαν τις παραλλαγές τις ασπρόμαυρες, είχαν τον ίδιο κώδικα ενδυμασίας.
Πρόεδρος: Και τι έγινε;
Ξυπόλητος: Πληρώσανε τα παιδιά, βγήκαμε έξω.
Πρόεδρος: Όταν βγήκε ο Δούλβαρης είπε κάτι; Τους έβρισε;
Ξυπόλητος: Όχι.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο μάρτυρας είπε ότι, την πρώτη μέρα, που επρόκειτο να ξεκινήσει η πρωτόδικη δίκη στον Κορυδαλλό, δέχτηκαν επίθεση από άτομα με στολές της ΧΑ, που έσπασαν τη μύτη μιάς κοπέλας, που ήταν μαζί τους:

Πρόεδρος: Δεχθήκατε επίθεση, απειλές κλπ;
Ξυπόλητος: Την πρώτη μέρα που ήταν να ξεκινήσει το δικαστήριο στον Κορυδαλλό, από άτομα με την ίδια ενδυμασία, είχαμε παρκάρει σε ένα στενό, ζητήσαμε οδηγίες από αστυνομικούς, και μας περίμεναν μέλη της ΧΑ, ξεκίνησαν να μας απειλούν και να μας βρίζουν, έσπασαν τη μύτη της κοπέλας που ήταν μαζί μας, δέχθηκα πολλά χτυπήματα στο κεφάλι, έχω πάθει ράγισμα στο ρινικό οστό, στη μύτη. Οι πωλητές από μια λαϊκή με βοήθησαν και κάλεσαν ασθενοφόρο. Φορούσαν κράνη, κουκούλες, είχαν καλυμμένα πρόσωπα.
Πρόεδρος: Η μήνυση αυτή δεν είχε κανένα αποτέλεσμα...
Ξυπόλητος: Απ' όσο γνωρίζω, όχι.

Η δίκη συνεχίζεται.