Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

"Μηχαναί πάσει δυνάμει"!


"Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται", λέει ο  σοφός λαός.
Φράση, που ταιριάζει - γάντι στον νεοπροαχθέντα Εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου, που ενώ επελέγη ομόφωνα από την ηγεσία της Δικαιοσύνης, γιά μία από τις επτά θέσεις Ευρωπαίων Εισαγγελέων, ενδέχεται να καταλήξει στη Σύρο, εάν τελικά γίνει δεκτό το βέτο, που άσκησε η επικεφαλής της Ευρωπαικής Εισαγγελίας, Ρουμάνα, Laura Codruţa Kövesi, η οποία ζήτησε από τον ίδιο και από την συνάδελφο του - Εισαγγελέα Εφετών Αμαλία Μπακαλώνη, να περάσουν αύριο από συνέντευξη.



Νομικός, Θεολόγος, Καπετάνιος και υποψήφιος διδάκτωρ στη Θεολογία, με θέμα "Ο ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΣ στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία", ο  εισαγγελέας Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου απέδειξε πολλές φορές στη ζωή του ότι, ο επιμένων νικά!
Οπως συνέβη στα 20 του, όταν πάλεψε με σοβαρότατη μορφή καρκίνου και κατάφερε να βγει νικητής.
Η, όταν αντιμετώπισε Σιγκαπουριανούς πειρατές, στη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής, ως πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού, όπου και τραυματίστηκε! 
Αλλά και πολύ αργότερα, όταν βούτηξε με τα ρούχα στο Θερμαικό και έσωσε από βέβαιο πνιγμό ένα 18χρονο αγόρι, που έπεσε στη θάλασσα στη διάρκεια επιληπτικής κρίσης.




Με... καύσιμο τον ατίθασο  χαρακτήρα του, σε συνδιασμό με τη βαθιά αίσθηση δικαίου, που τον διακατέχει από μικρό, 
κατάφερε με κόπο και πολλή δουλειά, να αποκτήσει τη φήμη του δίκαιου και  αδέκαστου εισαγγελικού λειτουργού και ενός γενναίου ανθρώπου! 
Κάνοντας πράξη τα λόγια του Αισχύλου "Έργω κ' ουκέτι μύθω", δηλαδή "με έργα και όχι με λόγια", πρόσφατα ζήτησε να επανεξεταστεί η παράλληλη δικογραφία του Noor One, που αφορά τη χρηματοδότηση του φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης, την οποία ο ανακριτής Πειραιά Γιάννης Πετρόπουλος ολοκλήρωσε με τυπικές κλήσεις, χωρίς να καλέσει σε απολογία τους τέσσερεις εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων και κορυφαίο οικονομικό και ποδοσφαιρικό παράγοντα της χώρας.



"Πρόσω ολοταχώς. Μηχαναί πάσει δυνάμει"!
Είναι ένα ναυτικό παράγγελμα, που τον χαρακτηρίζει.
Κάπως έτσι θα αντιμετωπίσει αύριο, ο εισαγγελέας Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, τους πέντε Ευρωπαίους Εισαγγελείς, οι οποίοι θα αποφασίσουν και προτείνουν στη Ρουμάνα επικεφαλής, εάν θα πρέπει να γίνει δεκτός, ή όχι, στην Ευρωπαική Εισαγγελία.
Ειδικά γιά τον εισαγγελέα κ. Τσορμπατζόγλου, το βέτο που άσκησε η Ρουμάνα Ευρωπαία Εισαγγελέας Laura Codruţa Kövesi, στην επιλογή του, γιά την Ευρωπαική Εισαγγελία, σε συνδιασμό  με τη δικογραφία του Noor Οne, ενίσχυσε τα σενάρια καχυποψίας και τους ψιθύρους, για «συγκεκριμένη στόχευση"... 
Ωστόσο ο ίδιος δεν άφησε αναπάντητη την ενέργεια της Ρουμάνας Εισαγγελέα, που είναι μεν θεσμική, αλλά ωστόσο και προσβλητική, καθώς θεωρήθηκε ότι, αμφισβητεί ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Οργάνου της χώρας.
Με επιστολή του προς τη Ρουμάνα επικεφαλής Laura Codruţa
Kövesi,
 ο κ. Τσορμπατζόγλου ξεκαθάρισε ότι, αποδέχεται τη συνέντευξη, με αιχμές  γιά τον Ελληνα Ευρωπαίο Εισαγγελέα Δημήτρη Ζημιανίτη.
Στην επιστολή του, όπου καταδεικνύει και τη στάση, που θα κρατήσει, αναφέρει:
"Παρά το γεγονός ότι, θεωρώ την εμπειρία μου αυταπόδεικτη, αφενός λόγω των αρμοδιοτήτων, που ο νόμος αποδίδει στους Έλληνες εισαγγελείς και μάλιστα του δευτέρου βαθμού δικαιοδοσίας (περί των οποίων σαφώς ο διακεκριμένος συνάδελφός μου, νεότερός μου υπηρεσιακά, κύριος Δημήτριος Ζημιανίτης ήταν και είναι σε θέση να σας διαφωτίσει πλήρως στα πλαίσια του εκεί θεσμικού του ρόλου), αφετέρου λόγω των αναλυτικών στοιχείων που περιέλαβα στην επιστολή μου προς εσάς (αναφερόμενος, μάλιστα και σε ποσοστώσεις ως προς τα αδικήματα PIF, για τα οποία, ειδικότερα, αναφέρεστε) και της συνημμένης στην επιστολή αυτή έγγραφης βεβαίωσης, τέλος δε, ενόψει και της 26ετούς συνολικής υπηρεσίας μου στο Εισαγγελικό Σώμα της χώρας μου, σας ενημερώνω ότι δέχομαι να συμμετέχω στην προτεινόμενη συνέντευξη, κατά την οποία θα χαρώ να γνωρίσω εσάς και τους συναδέλφους σας».

Βαρύς ο φάκελος, με το βιογραφικό του εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου, που από μικρός ονειρευόταν να γίνει Στρατοδίκης.
Γέννημα - θρέμμα Θεσσαλονικιός, κατάφερε, να περάσει τρίτος στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και ειδικότερα στο Δικαστικό Τμήμα της Σχολής καθώς επίσης και στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Νέας Μηχανιώνας.
Σε ηλικία 20 ετών, σοβαρότατη μορφή καρκίνου τον καθηλώνει και γίνεται αιτία, να τον διώξουν από τη Στρατιωτική Σχολή.
Οπως ο ίδιος έχει πει σε δικούς του ανθρώπους "ήταν σκληρός και απάνθρωπος ο τρόπος, που με έδιωξαν, εξαιτίας της περιπέτειας της υγείας μου".
Σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή (1983), ενώ έδινε μάχη, για τη ζωή του, χάνει και τους δύο γονείς του, μέσα σε 20 ημέρες.
Οσοι τον γνωρίζουν καλά, λένε ότι, "μετά από αυτό θύμωσε"!
Του στοίχισε περισσότερο ότι, δεν τον βοήθησε κανείς!
Ανθρωποι που τον έζησαν, λένε γι΄αυτόν ότι, "με καύσιμο το θυμό του, ήθελε να αφιερώσει τον εαυτό του, στο να βοηθά τους αδικούμενους"...

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή με ΑΡΙΣΤΑ, γεγονός που αποτέλεσε το διαβατήριο του, γιά το διάσημο Πανεπιστήμιο τoυ Λονδίνου UCL, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ναυτιλιακά και στη Θεωρητική Εγκληματολογία.
Μετά από ένα χρόνο επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου άσκησε δικηγορία σε Αθήνα και Πειραιά.

Η περιπετειώδης φύση του, τον έσπρωξε στη θάλασσα και μπάρκαρε ως δόκιμος πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, όπου έλαβε το δίπλωμα του Πλοιάρχου Ν τάξεως ΕΝ.
Οταν ξεμπάρκαρε,  έδωσε εξετάσεις στο Δικαστικό Σώμα, όπου πέρασε από τους πρώτους στον Εισαγγελικό κλάδο.

Οταν τον ρωτάνε: "Γιατί εισαγγελέας και όχι δικαστής;", απαντάει ότι,  "έτσι θα βοηθούσα περισσότερο αυτούς, που αδικούνται".

Ολοκλήρωσε ένα ακόμη μεταπτυχιακό, που του άνοιξε το δρόμο, γιά τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλες, όπου τοποθετήθηκε ως Ειδικός Σύμβουλος σε  θέματα  Ποινικοδικονομικής Συνεργασίας μεταξύ των Κρατών - Μελών της Ευρωπαικής Ενωσης.

Από το 2012 υπηρετεί στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά, όπου χειρίστηκε πολλές 
 υποθέσεις ναυτικού περιεχομένου.

Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά και Τούρκικα!
 
Συγχρόνως, πήρε το Πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ   9,82 και προ ημερών βραβεύτηκε από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, γιά την επίδοση του αυτή.

Ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου δεν σταματάει τα ταξίδια στο χώρο της γνώσης.
Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του ΑΠΘ, καθώς διεξάγει διδακτορική διατριβή με αντικείμενο τον ΕΞΟΡΚΙΣΜΟ στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη και την παρότρυνση της Αρχιεπισκοπής.

Ηδη... μαρσάρει, γιά το επόμενο λιμάνι, καθώς ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε εξετάσεις, γιά την εισαγωγή του στα ειδικά τμήματα του ΑΠΘ, σε Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό επίπεδο στο τμήμα Μουσουλμανικών Σπουδών.
Η απάντηση, που δίνει στην ερώτηση, γιατί τo Ισλάμ; είναι αφοπλιστική:
"Πιστεύω ότι, έτσι θα είμαι πιό χρήσιμος στα τρέχοντα προβλήματα της χώρας μου, σε σχέση με την κατανόηση των Ισλαμικών ζητημάτων".


Ενας από τους μεγαλύτερους Ελληνες συλλέκτες παιχνιδιών περασμένων δεκαετιών και πινάκων ζωγραφικής λαικών ζωγράφων είναι ο εισαγγελέας Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου.
Οπως λέει, σε όσους απορούν γιά τα χόμπυ του "τα παιχνίδια κουβαλάνε έναν πολιτισμό και ενα άρωμα εποχής, που δεν υπάρχει".
Ενω γιά τους πινακες ζωγραφικής ότι, "αποτυπώνουν την απέραντη σοφία ανθρώπων, με παιδική ματιά και αθώα ψυχή"!