Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Βιτρίνα...

Το πρωτοφανές περιστατικό, με την Πρωτοδίκη, η οποία προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών από το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, ενώ βαρύνεται με ποινή, γιά σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα, έγινε αφορμή για βαρύ προβληματισμό σε νομικούς και δικαστικούς κύκλους.

Και όχι τόσο, επειδή ήταν η μοναδική, που προήχθη, ενώ όλοι οι άλλοι υποψήφιοι, με πειθαρχικά, παρελήφθησαν.

Αλλά κυρίως, γιατί η περίπτωση της, προκάλεσε την αυτοεξαίρεση του μέλους του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, Αρειοπαγίτη Θεόδωρου Κανελλόπουλου, ο οποίος  αναγκάστηκε, να δηλώσει αποχή από τη συνεδρίαση, όπου κρίνονταν οι προαγωγές των Πρωτοδικών στον ανώτερο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών.

Γιά λόγους δεοντολογίας, ο Αρειοπαγίτης απείχε της συνεδρίασης, καθώς ο αδελφός του Θανάσης Κανελλόπουλος είναι ο δικηγόρος, που εκπροσώπησε νομικά την Πρωτοδίκη στην πειθαρχική εμπλοκή της, με τη Δικαιοσύνη.

Στην κούρσα διαδοχής, που έχει ανοίξει,  για την Προεδρία του Αρείου Πάγου, όπου - μετά και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή - ο Αρειοπαγίτης Θεόδωρος Κανελλόπουλος, θεωρείται ένα από τα φαβορί, πολλοί στη Δικαιοσύνη αναλογίζονται, τι θα συμβεί, εάν τελικά επιλεγεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, γιά τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Οταν είναι γνωστό ότι, ο αδελφός του διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία και χειρίζεται σωρεία σοβαρών δικογραφιών, πως θα πρέπει να ενεργεί ο κ. Κανελλόπουλος, κάθε φορά, που θα φτάνει στη Δικαιοσύνη υπόθεση με συγγενική του εμπλοκή;

Κανένας δεν αμφισβητεί την εντιμότητα και την επιστημονική επάρκεια του υποψηφίου, γιά την Προεδρία του Αρείου Πάγου, Αρειοπαγίτη Θεόδωρου Κανελλόπουλου.

Και κανένας δεν μπορεί, να του καταλογίζει ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΥΘΥΝΗ.

Ομως, είναι κοινό τοις πάσι ότι, όπως η γυναίκα του Καίσαρα, έτσι και η Δικαιοσύνη, δεν πρέπει μόνον να είναι έντιμη, αλλά πρέπει  και να φαίνεται!