Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Υπάρχει χρόνος κ. Τσιάρα...

Ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Νόμος 1756/1988  ΦΕΚ Α΄35/26.2.1988),  στο άρθρο 68 Παρ. 7 προβλέπει ότι:

"O Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε ημερών αφ` ότου περιέλθει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, μπορεί, με τους περιορισμούς της επόμενης παραγράφου, να διαφωνήσει προς την απόφαση και να παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, εκθέτοντας τους λόγους της διαφωνίας.

 Η ολομέλεια δε δεσμεύεται από τους λόγους της διαφωνίας, αλλά υποχρεούται να εξετάσει στο σύνολό της την υπόθεση που παραπέμφθηκε σ` αυτή".

Oι προαγωγές των Πρωτοδικών στο βαθμό του Προέδρο Πρωτοδικών, μεταξύ των οποίων και της Πρωτοδίκη με την πειθαρχική καταδίκη, έγιναν την 1η Ιουνίου.

Οι προαγωγές των εισαγγελέων Πρωτοδικών στο βαθμό του αντεισαγγελέα εφετών έγιναν στις 28 Μαίου, ενώ των αντεισαγγελέων Πρωτοδικών στο βαθμό του εισαγγελέα Πρωτοδικών έγιναν στις 3 Ιουνίου.

Υπάρχει χρόνος, για τον Υπουργό Δικαιοσύνης, να διερευνήσει, εάν το κρίνει, να κάνει διαφωνία και να στείλει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την υπόθεση της Πρωτοδίκη, που προήχθη παρά τις πειθαρχικές εκκρεμότητες.

Το ίδιο μπορεί να κάνει και γιά άλλους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι είχαν παρόμοιες εκκρεμότητες και δεν προήχθησαν, όπως η Πρωτοδίκης.

Πόσω μάλλον, για εισαγγελείς, που είχαν απαλλαγεί πλήρως από τα πειθαρχικά τους, αλλά παραλείφθηκαν στις προαγωγές.