Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Συγκοινωνούντα δοχεία;


Το νήμα, που ενδεχομένως να συνδέει την τραγική εξέλιξη, την οποία είχε η υπόθεση της εξαφάνισης του 53χρονου ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Κρητικός», Σταύρου Δογιάκη, με τη δολοφονία του πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ Σπύρου Παπαχρήστου, αναζητούν οι Αρχές.
Ο ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός εστιάτορας Σταύρος Δογιάκης βρέθηκε νεκρός στην περιοχή της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη Αγίας Παρασκευής στον Υμηττό, λίγα μέτρα μακριά από το αυτοκίνητό του, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αυτοχειρία.
Ο πρώην αστυνομικός Σπύρος Παπαχρήστου είχε πυροβοληθεί το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη 1 Μαίου 2018, την ώρα που έφευγε από την ταβέρνα «Κρητικός», όπου βρισκόταν με παρέα.


Η δολοφονία Παπαχρήστου θεωρείται κομβική, γιά το χορό των εκτελέσεων, που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Πρόσφατα και μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραιβάζ, διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα η δικογραφία της Ασφάλειας, για τη δολοφονία του πρώην αστυνομικού Σπύρου Παπαχρήστου, τον Μάιο 2018 στην Παλλήνη, εξέλιξη, που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ήρθε είκοσι ημέρες μετά τον φόνο του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι, οι απαντήσεις για τα κίνητρα της δολοφονίας του δημοσιογράφου βρίσκονται στα ευρήματα παλαιότερης έρευνας της ΕΥΠ, για διασυνδέσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με επιχειρηματίες της «νύχτας», με τον Σπύρο Παπαχρήστου, να αποτελεί κεντρικό πρόσωπο στην έρευνα.


Η διαβίβαση της δικογραφίας στον εισαγγελέα σηματοδοτεί την επίσης την ολοκλήρωση άρσης απορρήτου στα δύο κινητά τηλέφωνα του Παπαχρήστου, η οποία, φέρεται ότι, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του.


Το περασμένο καλοκαίρι, με αφορμή τη δημοσιοποίηση έρευνας της ΕΥΠ για τη διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ., ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε ο φάκελος της δολοφονίας του Σπύρου Παπαχρήστου, να διαβιβαστεί στην υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος για περαιτέρω έρευνα.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αστυνομικοί προχώρησαν σε άρση απορρήτου στα δύο κινητά του τηλέφωνα και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ανέσυραν όσες επαφές και επικοινωνίες υπήρχαν στη μνήμη των κινητών, χωρίς ωστόσο να προκύψουν νέα στοιχεία, που θα οδηγούσαν στην εξιχνίαση της δολοφονίας του 58χρονου πρώην αστυνομικού.

Μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ και την απόφαση για αναψηλάφηση της έρευνας της ΕΥΠ, ο θάνατος του επιχειρηματία Λογιάκη, που προς το παρόν αποδίδεται σε αυτοκτονία, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Ο δημοσιογράφος φέρεται ότι, διατηρούσε επαφές τόσο με τον Σπύρο Παπαχρήστου όσο και τους Δημήτρη Μάλαμα και Δημήτρη Καπετανάκη, που επίσης μνημονεύονται στο πόρισμα της ΕΥΠ και δολοφονήθηκαν ο πρώτος το 2019 και ο δεύτερος το 2020.

Την επομένη του φόνου, ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε γράψει στο Bloko.gr για τη δολοφονία Παπαχρήστου: «Αν μέχρι χθες η μαφιόζικη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου θεωρούνταν από τις πλέον πολύκροτες, η δολοφονία του Σπύρου Παπαχρήστου και ο απόηχος που προκαλεί είναι τόσο εκκωφαντική, που μπροστά της αυτή του Στεφανάκου μοιάζει πλέον με… πυγολαμπίδα».