Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Ποινική δίωξη στον Ανδρέα Πάτση και στις δύο συζύγους του

Ποινική δίωξη σε βάρος του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Ανδρέα Πάτση και των δύο συζύγων του, της νυν και της πρώην, άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών αρμόδιος για το Πόθεν Εσχες.

Η δίωξη αφορά στα πλημελληματικού χαρακτήρα αδικήματα της ανακριβούς και ελλιπούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης κατ' εξακολούθηση, καθώς και της συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή αυτοπροσώπως και δια παρένθετου προσώπου, κατ' εξακολούθηση και ασκήθηκε μετά την άρση της ασυλίας του από τη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αδικήματα φέρονται να έχουν τελεστεί από 17/7/2019 έως 25/2/2022.

Η νυν σύζυγος του Βουλευτή κατηγορείται για ανακριβή και ελλιπή δήλωση περιουσιακής κατάστασης συζύγου του υπόχρεου και για συνέργεια σε συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπη δια παρένθετου προσώπου.

Η πρώην σύζυγος κατηγορείται για ανακριβή και ελλιπή δήλωση περιουσιακής κατάστασης συζύγου του υπόχρεου.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις ανακριβείς-ελλιπείς δηλώσεις:

1)Το 2019, με ημερομηνία οριστικοποίησης της δήλωσης 20.7.21 και ημερομηνία αναφοράς 17.7.2019, στα δηλωθέντα ακίνητα, ο Ανδρέας Πάτσης φέρεται ότι:

Α. Δεν καταχώρησε πισίνα 28 τμ σε ακίνητο στη Νέα Πεντέλη στο όνομα της τότε συζύγου του.

Β. Δήλωσε 2.635 τμ ως έκταση σε δικό του αγροτεμάχιο στο Λουτράκι, αντί των 4029 τμ που αναγράφονται στο συμβόλαιο γονικής παροχής

2) Στη δήλωση του 2021, ανέγραψε εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα της συζύγου του ύψους 15.149 ευρώ αντί 37.694 ευρώ.

3) Σε 8 δανειακές υποχρεώσεις δικηγορικής εταιρείας του, από τράπεζα εξωτερικού ανέγραψε λανθασμένο ποσό και επιπλέον παρέλειψε να προσκομίσει βεβαίωση για τις υπόλοιπες οφειλές ύψους 70.000 ευρώ.

Σχετικά με τις εταιρείες, φέρεται να μην δήλωσε ότι συμμετείχε αυτοπροσώπως ή δια παρένθετου προσώπου στο κεφάλαιο 3 εταιρειών με έδρα την Κύπρο και η νυν σύζυγός του σε εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή που θα διενεργήσει την κύρια ανάκριση, εφόσον οριστεί από την Ολομέλεια Εφετών.