Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Γιά πρώτη φορά σύσσωμοι οι Δικηγόροι της χώρας ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην κυβερνητική αναλγησία, για το ΕΓΚΛΗΜΑ των Τεμπών, θα υπερασπιστούν τα θύματα!


Απέναντι στην κυβερνητική αναλγησία, που οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών και ανάχωμα σε τυχόν προσπάθειες συγκάλυψης ευθυνών, μπαίνουν σύσσωμοι οι Δικηγόροι της χώρας!

Με απόφαση της Συντονιστικής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, ενεργοποίησαν για πρώτη φορά τη διάταξη, που δίνει το δικαίωμα στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας να παρίστανται προς υποστήριξη της κατηγορίας (πολιτική αγωγή) σε ζητήματα ευρύτερα κοινωνικού ενδιαφέροντος, τα οποία διερευνά η Δικαιοσύνη.

Με την απόφαση αυτή των Δικηγόρων, που αποτελεί σταθμό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας αναμένεται, σήμερα, να δηλώσει παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας ενώπιον του εφέτη ανακριτή Λάρισας, δια του προέδρου του Δημ. Βερβεσού και των συμβούλων Θόδωρου Μαντά και Μαρινέττας Γούναρη – Χατζησαράντου.

Η δυνατότητα της παράστασης για τέτοιες υποθέσεις δίδεται από το άρθρο 90 περ. ζ΄ του Κώδικα Δικηγόρων (Ν. 4194/2013), όταν πρόκειται για αδικήματα οποιασδήποτε φύσης, που άπτονται του ευρύτερου κοινωνικού και δημοσίου ενδιαφέροντος.

Η διάταξη ενεργοποιείται για πρώτη φορά στο ΕΓΚΛΗΜΑ των Τεμπών, που συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία, καθώς σύσσωμος ο δικηγορικός κόσμος μπαίνει ανάχωμα σε τυχόν προσπάθειες συγκάλυψης ευθυνών και δικλείδα ασφαλείας στην προσπάθεια πλήρους αποκάλυψης της αλήθειας και στόχευσης της έρευνας κατά οποιουδήποτε υπευθύνου, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν “…Με απόλυτο σεβασμό στο έργο Σας και με τη βεβαιότητα ότι θα το επιτελέσετε με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αλλά και με τον προσήκοντα σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων που υπήρξαν, προβαίνουμε στις ως άνω ενέργειες, προκειμένου να συμβάλουμε στην ολόπλευρη διερεύνηση του τραγικού συμβάντος, με ψύχραιμη και νηφάλια προσέγγιση, χωρίς υπερβολές και ακρότητες που θα αδικούσαν και το έργο σας και τη μνήμη των θυμάτων. Ο θεσμικός μας ρόλος και χρέος έναντι της Ελληνικής Κοινωνίας μάς επιβάλλει αυτή την παρέμβαση”.

Ως εκπρόσωποι του ΔΣΑ τη νομική εκπροσώπηση και διαχείριση αναλαμβάνουν οι διαπρεπείς ποινικολόγοι Βασίλης Χειρδάρης και Τάσος Τριανταφύλλου.

Στο κείμενο, με το οποίο θα δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας οι δικηγόροι, μεταξύ άλλων περιγράφουν, πως τα αδικήματα για τα οποία διενεργείται κυρία ανάκριση στην τραγωδία των Τεμπών, συνδέονται με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και άπτονται ευρύτατου κοινωνικού και δημοσίου ενδιαφέροντος και περιεχομένου :

α) το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και της συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας το οποίο συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα ασφαλών μεταφορών και μετακινήσεων των πολιτών, β) το δικαίωμα σε απόλυτη προστασία της ζωής (άρθρο 5 παρ. 2 του Σ, άρθρο 2 της ΕΣΔΑ, άρθρο 6 παρ. 1 του ΔΣΑΠΔ) και σε προστασία της υγείας (άρθρο 5 παρ. 5 του Σ.)

Αναμένεται επίσης να ζητήσουν, πέραν των ήδη κατηγορουμένων, τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών της ΡΑΣ, του ΟΣΕ και της Hellenic Trains, αναφέροντας:

“Οι αυτοί ως άνω φορείς υποχρεώνονται όταν εντοπίζουν ή ενημερώνονται σχετικά με κίνδυνο ασφάλειας οφειλόμενο σε ελάττωμα και κατασκευαστικές παρατυπίες ή δυσλειτουργίες τεχνικού εξοπλισμού, οφείλουν να «… λαμβάνουν τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του εντοπισθέντος κινδύνου ασφάλειας» (άρθρ. 56 παρ. 4 Ν. 4632/2019). Η παράλειψη των φυσικών προσώπων που στελέχωναν τους ως άνω φορείς, παρά την ιδιαίτερη νομική τους υποχρέωση προς ενέργεια και αποκατάσταση των προβλημάτων και δυσλειτουργιών για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, δημιουργεί ποινική ευθύνη, κατ’ άρθρ. 15 ΠΚ, αφού οφειλόμενες ενέργειές τους θα μπορούσαν να αποτρέψουν το τραγικό συμβάν με πιθανότητα που αγγίζει τα όρια της βεβαιότητας, ανεξαρτήτως της σοβαρότατης υπαιτιότητας των αμέσως συνδεομένων με το συμβάν αξιοποίνων συμπεριφορών των ήδη διωχθέντων κατηγορουμένων”.