Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Ελλείψεις στην ανάκριση καταγγέλλουν γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στην τραγωδία των Τεμπών


https://www.ieidiseis.gr/ellada/188597/elleipseis-stin-anakrisi-kataggelloun-goneis-pou-exasan-ta-paidia-tous-stin-tragodia-ton-tempon

Ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, με μακροσκελή παραγγελία του, η οποία δημοσιοποιήθηκε πάραυτα, ζητούσε "διερεύνηση σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση, άμεση συγκέντρωση όλων των αποδείξεων και ταχύτατη ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη".

Μιλώντας μάλιστα με τραγικότητα στην παραγγελία του, τόνιζε ότι, "Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης», προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν".

Κι όμως, δέκα μέρες μετά το σιδηροδρομικό έγκλημα, ακόμη δεν έχουν γίνει σημαντικές ανακριτικές πράξεις, που ενδεχομένως θα φωτίσουν την έρευνα, για να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν", όπως αξίωσε ο κ. Ντογιάκος.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο γονέων, που έχασαν τα παιδιά τους στις φλεγόμενες λαμαρίνες του τραίνου και ζητάνε από την ανακρίτρια Λάρισας δικονομικές ενέργειες, που θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει, για να μην χαθούν πολύτιμα στοιχεία!

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην αίτηση τους οι γονείς, πολύτιμο υλικό για την διερεύνηση της υπόθεσης είναι τα έγγραφα και το ψηφιακό υλικό, των αρμοδίων διευθύνσεων του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.), της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train που βρίσκονται στην έδρα τους στην Αθήνα και σχετίζονται με τη συντήρηση του δικτύου, τους κανόνες ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου και το προσωπικό, καθώς και την κατάσχεση οποιουδήποτε άλλου κρίσιμου εγγράφου για τη διερεύνηση της ουσιαστικής αλήθειας της υπόθεσης ως προς τις συνθήκες τέλεσης".

Οπως προκύπτει από την αίτηση των γονέων, που ψάχνουν την αλήθεια για το θάνατο των παιδιών τους,  θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει έφοδος στα γραφεία του Ο.Σ.Ε. της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train που βρίσκονται στην έδρα τους στην Αθήνα, όπως ήδη έγινε και στη Λάρισα.

Στην αίτηση τους οι γονείς αναφέρουν μεταξύ άλλων:

"Επειδή σκοπός της ανάκρισης κατ άρθρο 239 παρ 1 είναι η συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων για να βεβαιωθεί η τέλεση εγκλήματος. Ενώ δε κατ’ άρθρο 251 παρ 1 ΚΠΔ ο ανακριτής και οι ανακριτικοί υπάλληλοι μεταξύ άλλων οφείλουν χωρίς χρονοτριβή να συγκεντρώνουν πληροφορίες για το έγκλημα και τους υπαίτιους του και μεταξύ άλλων να καταλαμβάνουν τα πειστήρια και γενικά να ενεργούν οτιδήποτε αναγκαίο για τη συλλογή και τη διατήρηση των αποδείξεων.

Επειδή στο άρθρο 263 ΚΠΔ προβλέπεται ότι «Οι δημόσιοι υπάλληλοι γενικά στους οποίους έχει ανατεθεί έστω και προσωρινά δημόσια υπηρεσία και τα άλλα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 212 οφείλουν, αν διαταχθούν από εκείνον που κάνει την ανάκριση, να παραδώσουν στη δικαστική αρχή τα έγγραφα και στο πρωτότυπό τους ακόμα, καθώς και κάθε άλλο αντικείμενο που βρίσκεται στην κατοχή τους λόγω των καθηκόντων τους, του λειτουργήματος ή του επαγγέλματός τους».

Επειδή στο άρθρο 265 ΚΠΔ προβλέπεται η διαδικασία κατάσχεσης ψηφιακών δεδομένων.

Επειδή στο άρθρο 280 ΚΠΔ ορίζεται ότι «Όλα τα έγγραφα και τα άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν σε αυτόν που έχει συλληφθεί και έχουν σχέση με το έγκλημα κατάσχονται και παραδίδονται με αυτόν και την σχετική έκθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα ή ανακριτή».

Αιτούμαστε

Την κατάσχεση και την παράδοση στις δικαστικές αρχές όλων των εγγράφων των αρμοδίων διευθύνσεων του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.), της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train που βρίσκονται στην έδρα τους στην Αθήνα και σχετίζονται με τη συντήρηση του δικτύου, τους κανόνες ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου και το προσωπικό, καθώς και την κατάσχεση οποιουδήποτε άλλου κρίσιμου εγγράφου για τη διερεύνηση της ουσιαστικής αλήθειας της υπόθεσης ως προς τις συνθήκες τέλεσης".