Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Τέμπη: Δεκαεπτά χρόνια είχε να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών Λάρισας


Δεκαεπτά χρόνια είχε να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών στη Λάρισα, όπως συνέβη τώρα, με το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη.

Η προηγούμενη φορά, που συγκεντρώθηκαν όλοι οι Εφέτες, οι οποίοι υπηρετούσαν τότε στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, ήταν το 2106, όταν αποφάσισαν να αναθέσουν σε εφέτη - ανακριτή την τεράστια δικογραφία, για το κύκλωμα τοκογλυφίας στη Λάρισα, που αφορούσε τη δράση μιας οργανωμένης - στα πρότυπα της μαφίας - συμμορίας, στην οποία πρωταγωνιστούσαν μέλη της οικογένειας Ρομά Βιλανάκη.

Συμπτωματικά και τότε, όπως και τώρα, Εισαγγελέας στην Ολομέλεια ήταν ο σημερινός προιστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Σταμάτης Δασκαλόπουλος, που ήταν εκείνος, ο οποίος και τότε όπως και τώρα ζήτησε αναβάθμιση της έρευνας και διορισμό εφέτη ανακριτή.

Στην υπόθεση του φονικού δυστυχήματος των Τεμπών, ο εφέτης Σωτήρης Μπακαίμης, ο οποίος διορίστηκε τακτικός εφέτης ανακριτής και η εφέτης Σοφία Λυμπεριάδου, που διορίστηκε αναπληρωματική ξεκίνησαν από σήμερα την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες εγκαταστάθηκαν στο γραφείο του εφέτη ανακριτή, ενώ παρέλαβαν την ογκώδη δικογραφία, την οποία μελετούν.

Ο προιστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος θα παραμείνει εποπτεύων την ανάκριση.

Πληροφορίες για το διημήφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ολομέλειας, που όπως πάντα έγινε κεκλεισμένων των θυρών αναφέρουν ότι, πριν από την ομόφωνη απόφαση για το διορισμό Μπακαίμη - Λυμπεριάδου, την περασμένη Παρασκευή, προηγήθηκε το εξής περιστατικό:

Eπιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες μας, για ανώτερη δικαστή, η υποψηφιότητα της οποίας  προτάθηκε, αλλά στο πρόσωπο της προκλήθηκαν αντιδράσεις, καθώς έχει συνδικαλιστική ιδιότητα και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, αφού μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Κατά τις ίδιες πηγές, η Πρόεδρος της Ολομέλειας κ. Καρδάση επεσήμανε στην δικαστή ότι, λόγω της συνδικαλιστικής της ιδιότητας, είθισται, οι δικαστές που έχουν συνδικαλιστική ιδιότητα και απέχουν από τις ποινικές έδρες, να μην αναλαμβάνουν κρίσιμες ανακρίσεις.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια απέρριψε ομόφωνα το αίτημα της εφέτη.