Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Δικηγόροι προς Δικαστές και Εισαγγελείς: "Tώρα θυμηθήκατε το Σύνταγμα? Oύτε μιά λέξη για Ντογιάκο και ΑΔΑΕ, για τα funds και για επιστολή ΠΘ, για τα Τέμπη"?


Με ασυνήθη, για τους ρυθμούς της αντανακλαστικά απάντησε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων στη σφοδρή αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, γιά 
το περιστατικό με Πρωτοδίκη, που όπως κατήγγειλε στην ιστοσελίδα του στο facebook o Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός "αγνόησε την αποφαση της Ολομέλειας και του ΔΣ για αποχή των ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ μετα την πρώτη διακοπή δίκης, ενώ απομάκρυνε σύμβουλο του ΔΣΑ απο την αίθουσα με τη συνδρομή αστυνομικής δύναμης".

Η ανακοίνωση της ΕνΔΕ,  που χαρακτήρισε αντισυνταγματική την απόφαση του ΔΣΑ να απέχουν τα μέλη του από τα ακροατήρια, όπου δικάζει ο συγκεκριμένος δικαστής, προκάλεσε ακόμη σφοδρότερη αντίδραση του κ. Βερβεσού, ο οποίος επανήλθε καυστικά στο facebook, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

"Χαιρόμαστε που θυμήθηκαν σήμερα όψιμα το Σύνταγμα για αυτή την περίπτωση και δεν βρήκαν μια λέξη να πουν τόσο καιρό για όσα έχουν συμβεί σε θεσμικό επίπεδο στο χώρο της Δικαιοσύνης το τελευταίο χρονικό διάστημα (γνωμοδότηση Εισαγγελέα ΑΠ για ΑΔΑΕ, ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης στις υποθέσεις των funds στην Ολομέλεια, επιστολή ΠΘ σε Εισαγγελέα του ΑΠ για Τέμπη κοκ"!

Ολόκληρη η αναρτηση του κ. Βερβεσού αναφέρει:

"Όταν η ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ και Εισαγγελέων εκδίδει τέτοιες ανακοινώσεις μετά τα όσα διαδραματίστηκαν χτες και προχτές με το μέλος της στα πλαίσια μια κακώς εννοούμενης συνδικαλιστικής/συναδελφικής αλληλεγγύης «ποιώντας τη νήσσα» για το γεγονός της χρήσης αστυνομικής δύναμης για την απομάκρυνση δικηγόρου απο το ακροατήριο και τα λοιπά που έλαβαν χώρα στο ΣΤ Μονομελές ΑΘΗΝΩΝ μας κάνει να είμαστε πιο βέβαιοι για το δίκιο του αγώνα μας και να τον συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση απο δω και πέρα
ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΥΡΩΝΟΥΝ ΕΤΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΜΑΣ
ΥΓ1: Χαιρόμαστε που θυμήθηκαν σήμερα όψιμα το Σύνταγμα για αυτή την περίπτωση και δεν βρήκαν μια λέξη να πουν τόσο καιρό για όσα έχουν συμβεί σε θεσμικό επίπεδο στο χώρο της Δικαιοσύνης το τελευταίο χρονικό διάστημα (γνωμοδότηση Εισαγγελέα ΑΠ για ΑΔΑΕ, ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης στις υποθέσεις των funds στην Ολομέλεια,επιστολή ΠΘ σε Εισαγγελέα του ΑΠ για Τέμπη κοκ".

Eίχε προηγηθεί η ανακοίνωση της ΕνΔΕ, που αναφέρει:
 
"ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής απ’ όλους τους παράγοντες της δίκης, κυρίως Δικαστικούς Λειτουργούς και Δικηγόρους, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τη δικαστηριακή καθημερινότητα υπό το καθεστώς υλικοτεχνικών ελλείψεων και παραλείψεων, υποστελέχωσης των γραμματειών, αλλά και ενός μη διαχειρίσιμου όγκου υποθέσεων, ειδικά στα μεγάλα Δικαστήρια της χώρας.

Εξαιτίας, δυστυχώς, της διαχρονικά ανεύθυνης πολιτικής στο χώρο της Δικαιοσύνης εκ μέρους της Πολιτείας, οι συνθήκες αυτές οδηγούν, όλο και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια σε συγκρουσιακές καταστάσεις. 

Ευθύνη και υποχρέωση όλων των θεσμικών παραγόντων, ιδίως των Διοικήσεων Δικαστικών Σχηματισμών, Δικαστικών Ενώσεων και Δικηγορικών Συλλόγων είναι να συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και κατανόησης και να απέχουν από ενέργειες, οι οποίες οδηγούν σε αντιπαραθέσεις αλλά κυρίως μειώνουν την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη στη Δικαιοσύνη.

Οι πρόσφατες δε αποφάσεις δύο Δικηγορικών Συλλόγων και δη της Αθήνας και των Ιωαννίνων να απέχουν τα μέλη τους από τις συνεδριάσεις Δικαστηρίων, στις συνθέσεις των οποίων μετέχουν συγκεκριμένοι Δικαστικοί Λειτουργοί έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας, δεδομένου ότι
παραβιάζεται η συνταγματική αρχή του φυσικού Δικαστή και συνεπώς τυγχάνουν ανεφάρμοστες.

Η δυνατότητα της αναβολής στην ποινική δίκη ρυθμίζεται από τον ΚΠΔ, τον οποίο και απαρέγκλιτα εφαρμόζουν οι Δικαστές. Είναι δε οξύμωρο να βάλλονται οι Δικαστικοί Λειτουργοί ως βασικοί υπαίτιοι για την καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης και παράλληλα να στοχοποιούνται, όταν, σύμφωνα με το νόμο,
απορρίπτουν αιτήματα αναβολής.

Στόχος όλων μας πρέπει, να είναι η από κοινού αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που πλήττουν την εικόνα της Ελληνικής Δικαιοσύνης στην κοινωνία".

Την ανακοίνωση της ΕνΔΕ προκάλεσε η απόφαση του ΔΣΑ, την οποία ανάρτησε στο fb o Πρόεδρος του ΔΣΑ, στην οποία ανέφερε:

Συνέχεια στο περιστατικό με τον Πρωτοδίκη, που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του ΔΣΑ, για το οποίο αναφέρθηκε στην προσωπική ιστοσελίδα στο fb ο Πρέδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Βερβεσός.

Eγραψε ο κ. Βερβεσός χτες στο facebook:


"Σήμερα παρασταθήκαμε στο ακροατήριο του ΣΤ’ Μονομελούς Πλημ/κειου, για να ζητήσουμε την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας, (που έχει κυρωθεί απο το ΔΣ/ΔΣΑ), για την αποχή δικηγόρων σε πλημμελήματα, μετά την πρώτη διακοπή, αλλά και την καταδίκη της συγκεκριμένης συμπεριφοράς του Δικαστή της Έδρας (απομάκρυνση βίαιη συμβούλου δικηγόρου απο αστυνόμο, απαξιωτικές εκφράσεις κατα των δικηγόρων κλπ).

Ο Δικαστής «ανέκρουσε πρύμναν» μετα την παρέμβαση μας και χορήγησε αναβολή, έστω και σήμερα κατ’ άρθρου 349ΚΠΔ, σε ολες τις διακοπείσες υποθέσεις.

Όμως αρνήθηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την άνω σύνολη χθεσινή στάση του παρά τις επίμονες και έντονες οχλήσεις μας.

Γι’ αυτό το λόγο το θέμα θα εξετασθεί στο αυριανό ΔΣ, για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις τόσο για δημόσια θεσμική καταγγελία του στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα όσο και για την κινητοποίηση μας, με τον ίδιο τρόπο, που και κατα το παρελθόν αντιμετωπίσαμε παρόμοιες αντιδικηγορικές πρακτικές απο συγκεκριμένους δικαστές(χρήση αστυνομικής βίας για απομάκρυνση απο την αίθουσα δικηγόρου και δη συμβούλου κατα την άσκηση των καθηκόντων τους)".

Και στη συνέχεια σε νέα ανάρτηση του στο facebook:

"Στο σημερινό ΔΣ συζητήσαμε την απαξιωτική και ονειδιστική συμπεριφορά του Πρωτοδίκη κ. Αντώνη Βόμβα προχτές και χτες στο ΣΤ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο ΑΘΗΝΩΝ, τοσο για το ζήτημα της αγνόησης της απόφασης της Ολομέλειας και του ΔΣ για αποχή των ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ μετα την πρώτη διακοπή, όσο και για την απομάκρυνση του συμβούλου του ΔΣΑ απο την αίθουσα. με τη συνδρομή αστυνομικής δύναμης, αλλά και για τη συνολική στάση και συμπεριφορά του συγκεκριμένου δικαστή, που αποτελεί προσβολή του δικηγορικού σώματος συλλήβδην.

Ο ΔΣΑ δεν θα ανεχτεί τέτοιες συμπεριφορές, που δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά «τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι» της δίκαιης αγανάκτησης μας απέναντι σε πρακτικές μεμονωμένων ΔΙΚΑΣΤΩΝ, που δυστυχώς ολοένα και αυξάνονται

Έτσι αποφασίσαμε:
1)Την υποβολή πειθαρχικής αναφοράς κατά του συγκεκριμένου δικαστή στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της Δικαιοσύνης.

2)Την αποχή των δικηγόρων της Αθήνας απο όλες τις δίκες, που ο συγκεκριμένος Δικαστής, είτε σε μονομελή είτε σε Πολυμελή σύνθεση που συμμετέχει".

Ολα ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη από την ιστοσελίδα στο fb του Προέδρου του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσού, που ανέφερε:

🔹Σήμερα ο Δικαστής του ΣΤ’ Μ/λούς απέβαλε απο την αίθουσα με αστυνομο το σύμβουλο του ΔΣΑ Γ.Αβαρκιωτη που πήγε να υπερασπισθεί την απόφαση για αναβολή σε πλημμελημματα μετά την πρώτη διακοπή

🔹Αύριο (ώρα 10.30πμ κτιριο 11 Ευελπίδων)θα είμαστε όλοι εκεί για να υπερασπισθουμε την τιμή και την αξιοπρέπειά μας και να συγκρουστούμε με τη δικαστική αυθαιρεσία