Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Μουντιάλ Εισαγγελέων στην Αθήνα, με... Σέντερ Φορ τον Αργεντίνο Πρόεδρο της Διεθνούς Ενωσης Εισαγγελέων (pics)



"Μουντιάλ Εισαγγελέων στην Αθήνα"!

Ετσι τους αποκάλεσε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, όταν γνώρισε την αφρόκρεμα Ανώτατων Εισαγγελέων του πλανήτη, που ταξίδεψαν στην Αθήνα και γιά πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν στη Λέσχη Αξιωματικών, στο πλαίσιο επιστημονικών εργασιών της Διεθνούς Ενωσης Εισαγγελέων, της οποίας αποτελούν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Εικοσιένα από τους εικοσιπέντε ανώτατους εισαγγελείς της Υφηλίου, που αποτελούν το ΔΣ της Διεθνούς Ενωσης Εισαγγελέων ήρθαν στη χώρα μας, καθώς για πρώτη φορά οι εργασίες της Ενωσης τους έγιναν στην Ελλάδα.

Κι αυτό χάρη στην πρωτοβουλία του ε.τ. Εισαγγελέα Εφετών Πάρη Αδάμη, που έχει εκλεγεί μέχρι τώρα δύο φορές στο ΔΣ της Διεθνούς Ενωσης Εισαγγελέων και μάλιστα έφτασε και στη θέση του Προέδρου της, πριν παραιτηθεί, τον περασμένο Οκτώβριο από το Δικαστικό Σώμα.


Ο ε.τ. Εισαγγελέας Εφετών Πάρης Αδάμης με τον Αμερικανό αναπληρωτή του Γενικού Εισαγγελέα Bruce Swartz

Και μπορεί ο εξαιρετικά αποτελεσματικός και πολυπράγμων ε.τ. Εισαγγελέας Εφετών Πάρης Αδάμης, να άνοιξε... πανιά, για τη Δημαρχία της Ανατολικής Μάνης, την οποία διεκδικεί με πλείστες πιθανότητες, ωστόσο παραμένει η ψυχή της Διεθνούς Ενωσης Εισαγγελέων, καθώς έχει χριστεί ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ!

Οι εργασίες της Διεθνούς Ενωσης Εισαγγελέων, που έχει έδρα τη Χάγη και είναι η μοναδική Διεθνής Ένωση Εισαγγελέων, που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και σκοπό έχει τη βελτίωση της παγκόσμιας δικαστικής συνεργασίας για την επιτυχή καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και παράλληλα την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, έληξαν την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, με δείπνο στην Λέσχη Αξιωματικών.



Η Κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένο, που συναισθανόμενος, προφανώς, τη βαριά σκιά από το σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών, δεν δέχτηκε να ανέβει στο βήμα και να κάνει δηλώσεις, ωστόσο ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους εισαγγελείς και συνεργάτες τους.



Στο ίδιο τραπέζι με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κάθισε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κότσηρας, που μαζί με τον ε.τ. Εισαγγελέα και Γερουσιαστή της Διεθνούς Ενωσης Εισαγγελέων, ήταν οι οικοδεσπότες της βραδιάς.



"Σέντερ Φορ" στο... Μουντιάλ Εισαγγελέων ο ο άκρως γοητευτικός Αργεντίνος Πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Εισαγγελέων Juan Mahiques, λάτρης του Μέσι!

Μαζί τους ο άκρως γοητευτικός Αργεντίνος Πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Εισαγγελέων Juan Mahiques, γνωστός και ως... Σέντερ Φορ της Ενωσης, για τον ακατάπαυστο έρωτα του, για τη μπάλα!

Μάλιστα, όσοι γνωρίζουν καλά τον Αργεντίνο Πρόεδρο της Διεθνούς Ενωσης Εισαγγελέων Juan Mahiques, που συνοδευόταν από τις δύο συνεργάτιδες του Εισαγγελείς, έλεγαν ότι, ευτυχώς, που δεν έπαιζε η Μαρτσελόνα, γιατί τότε δεν υπήρχε περίπτωση, να βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς ακολουθεί παντού το Μέσι, με τον οποίον είναι και προσωπικοί φίλοι! Είναι ίσως ο μοναδικός εισαγγελέας, που στον τοίχο του γραφείου του δεν έχει θρησκευτικές εικόνες ή πανεπιστημιακούς τίτλους, όπως άλλοι συνάδελφοι του, αλλά τη μπλούζα του Μέσι, με χειρόγραφη υπογραφή του. Οσο για το ποιά είναι η αγαπημένη του ομάδα? Ο ίδιος μας δήλωσε φανατικός της Ροσάριο, που είναι η ομάδα της Αργεντινής από την οποία ξεκίνησε ο Μέσι.

Δίπλα στον Αντιπρόεδρο κ. Πικραμενο κάθισε o Ολλανδός Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ενωσης Εισαγγελέων Han Moral, ο οποίος είναι και Γενικός Γραμματέας της Eurojust.

Την Εισαγγελία Αρείου Πάγου εκπροσώπησε ο Αντεισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας, που υπήρξε και Πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων, καθώς ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, παρότι προσεκλήθη, δεν προσήλθε. Οπως δεν προσήλθε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.





Ηχηρή η παρουσία της πρώην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία την τελευταία δεκαετία είναι και προσωπικό μέλος της Διεθνούς Ενωσης Εισαγγελέων. Γιά τη συμβολή της κ. Δημητρίου στη Διεθνή Ενωση Εισαγγελέων αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο επίτιμος Εισαγγελέας Εφετών Πάρης Αδάμης, ωστόσο η καλύτερη απόδειξη, για το πόσο έχει εργαστεί η επίτιμη Ανώτατη Εισαγγελέας, για την Ενωση, αλλά και για τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν, ήταν η ένθερμη η υποδοχή, που της επεφύλαξαν οι ξένοι συνάδελφοι της.


Στη φωτό η Προισταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Μαρία Γκανέ, ο καθηγητής Λεωνίδας Κοτσαλής, ο Ανώτατος Εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας και η γλυκύτατη σύζυγος του καθηγητή Κοτσαλή.

Η Εισαγγελία Εφετών εκπροσωπήθηκε από την Προισταμένη της Εισαγγελέα Εφετών Μαρία Γκανέ, ενώ ο ακαδημαικός και δικηγορικός κόσμος από τον Καθηγητή Ποινικού Δικαίου Λεωνίδα Κοτσαλή.


Από το μενού δεν μπορούσαν να λείπουν εμβληματικά πιάτα, όπως μελιτζάνες με φρέσκια τομάτα και φέτα και φυσικά μοσχαράκι γιουβέτσι, που τα τίμησαν όλοι δεόντως. Προηγήθηκε σαλάτα και ακολούθησε χαλβάς σιμιγδαλένιος. Εννοείται, όλα τα παραπάνω, με συνοδεία άφθονου κρασιού. Η βραδιά έκλεισε με σφηνάκι μαστίχας!


Και για την ιστορία:

Η Διεθνής Ένωση Εισαγγελέων έχει έδρα τη Χάγη, είναι η μοναδική διεθνής Ένωση Εισαγγελέων, τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και σκοπό έχει τη βελτίωση της παγκόσμιας δικαστικής συνεργασίας για την επιτυχή καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και παράλληλα την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού λειτουργεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ενώ διοργανώνονται συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Συμμετέχουν οι πλέον διακεκριμένοι Εισαγγελείς και συνεδριάζουν δύο φορές το χρόνο εκτός έδρας . Κατόπιν πρωτοβουλίας του δις εκλεγέντα σ αυτό και νυν γερουσιαστή Πάρη Αδάμη και του Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιώργου Κότσιρα έχοντος το σχετικό χαρτοφυλάκιο, οι εργασίες για πρώτη φορά έλαβαν χώρα στην Αθήνα.



Ορισμένες από τις Εισαγγελείς χωρών της Αφρικής, όπως η εικονιζόμενη, επέλεξαν  παραδοσιακό επίσημο ένδυμα για τη βραδιά

Είκοσι ένα μέλη της Διεθνούς Ενωσης Εισαγγελέων βρέθηκαν στην Αθήνα, μεταξύ άλλων ο Αργεντίνος Πρόεδρος Juan Mahiques, o Ολλανδός Γενικός Γραμματέας Han Moral, o Αμερικανός αναπληρωτής του Γενικού Εισαγγελέα Bruce Swartz, o Γάλλος Frederic Fevre, γενικός εισαγγελέας, ο Max Hil , διευθύνων τη Βασιλική Εισαγγελία της Αγγλίας και ο Αυστραλός Loud Babb, γενικός εισαγγελέας που σημειωτέον έχει σύζυγό Ελληνίδα, ο Mohamed Abdulla, γενικός Εισαγγελέας του Dubai των Ηνωμένων αραβικών εμιράτων.

Καυτά θέματα συζητήθηκαν στις εργασίες της Διεθνούς Ενωσης Εισαγγελέων. Μεταξύ άλλων, η λειτουργία της Παγκόσμιας Ακαδημίας Εκπαίδευσης (Global Training Academy) και η συνεργασία με την UNESCO για την προστασία των δημοσιογράφων, αλλά και η πρωτοβουλία της δικαστικής συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια.